Спомняте ли си как точно преди една година (14.09.2021) колегата

...
Спомняте ли си как точно преди една година (14.09.2021) колегата
Коментари Харесай

Валерия Велева: Лили Иванова винаги има отговор на въпроса - за какво си струва да се живее

Спомняте ли си по какъв начин тъкмо преди една година (14.09.2021) сътрудника Георги Тошев се " тагна " от концерта на Лили Ивановав Античния спектакъл в Пловдив с коментар: " Всичко има начало... и край! Да знаеш по кое време и по какъв начин “. Намекът му, че най-голямата звезда у нас е време да слезе от сцената, взриви артсредите и публицистите.

Заради проблеми със звука, които може да се случат на всеки концерт, у нас кипнаха бурни страсти - че спектакълът не е бил на равнище, че примата е пяла подправено и огромна част от феновете останали разочаровани. Тонът на тези яростни полемики започнаха точно от поста на сътрудника.

Няколко дни по-късно Лили бе във Варна. И разказът на консуматор във Facebook Sweex Gloss, който е бил на концерта й, бе следният: " Та за Лили... Бях на концерта във Варна, който беше вдъхновяващо-зареждащ, дори се възхищавах на гласовата ѝ форма и опцията да направи подобен концерт. Хората няколко пъти станаха на крайници и приветстваха. На края просто си стояха на крайници и се радваха. Лили пя към час и половина и имаше 2 песни на които явно не чуваше и имаше проблем с ритъма, само че в границите на естественото. Не имам вяра за 10 дни да е пристигнал " краят " ѝ, изключително поради това, което аз видях и чух ".

Мислех си за всичко това в този момент, когато в същия Пловдив същата Лили Иванова (но с една година от горната страна на нейните над 80) подвигна на крайници същата аудитория. Примата излезе с два поредни концерта в Града под тепетата, а публиката просто я понесе на ръце от овации, откакто тя ѝ " инжектира " убийствена доза страст от обич.

Лили се раздаде по този начин, както единствено тя може. С неизчерпаема сила, с глас - рязък душата и сърцето, с наличие на звезда от международна големина. И за не знам кой път ни потвърждава, че този глас не повяхва нито с годините, нито с темпа на концертите.

Омагьосана от въздействието на певицата зрителка споделя по какъв начин след поредицата от бисове Лили излязла за n-ти на сцената на Античния спектакъл и почнала да пее с глас все едно, че е начало на концерта.

" Къде е в този момент Геори Тошев да го видя аз какво ще каже. Лили му го върна тъпкано с лихвите. Браво и, двете вечери беше брилянтна... Направо ни отвя. Отнесе ни като вихър ", написа във Facebook Нина Бръмбарова.

Да, Лили претърпя тежко, само че смирено и по нейному безшумно, написаното от Тошев тогава. Можем единствено да си представим пристрастеностите, които са бушували в душата ѝ, по-късно брутално навлизане в професионалния ѝ и персонален периметър и то от човек, който би трябвало да е наясно с креативните турбуленции на всеки актьор.

И какъв брой хъс и старания постави тя, с цел да наподобява през днешния ден по този начин, като че ли кариерата ѝ стартира изначало.

Именно в Пловдив Лили искаше да покаже, че никой няма власт над гения и феноменалното ѝ влияние върху публиката. Искаше всички да видят, че животът ѝ е в ръцете на тази аудитория, и единствено тя взема решение. Искаше да показва, че диша само въздуха, който се движи от силата на аплодисментите.

За Лили Пловдив е необикновен град. Артистичната му атмосфера я зарежда в допълнение. За нея Пловдив е " българския Париж ", градът на фамозните ни художници. Тук за първи път тя се среща със Златю Бояджиев при започване на 70-те години...
Един ден от екипа ѝ оповестяват, че възрастен човек я чака два часа пред вратата на залата, където би трябвало да се състои концерта ѝ.

" Поканете го незабавно ", дала отговор Лили и пред нея се появил самият класик на българското изобразително изкуство.
" Искам да ви рисувам ", споделил ѝ майсторът на четката и ѝ предложил да пристигна след няколко дни в ателието му. Лили отишла с двама от музикантите, които от самото начало я разсмивали.

" Не се смей! ", непрестанно ѝ повтарял Златю, до момента в който я рисувал с парализараната си към този момент ръка. И през днешния ден портретът, който ѝ направил Златю Бояджиев през 1974 година (две години преди да си отиде от този свят), е на видно място в нейния апартамент.

" Пловдив си е Пловдив. Вие сте убийствена аудитория ", даде воля на вълненията си Лили, при нестихващите бурни овации, с които екзалтираните фенове посрещаха финалните изречения на всяко нейно осъществяване.

Цяла книга може да се напише за прочувствената връзка на Лили с публиката ѝ единствено от постовете на почитатели на концертите ѝ, пуснати на стената й във Facebook
Anita Vrachanska: Идвам от Лондон! Дано времето е с нас!
Nina Caneva Lesnar: Там (в Пловдив) съм в случай че ще и камъни да падат. Това е Лили. Заради тези концерти се прибрах от Сащ.
Mariya Dimitrova: Приготвяме чадърите и се молим (дъждът) да спре. Във втората вечер уредниците изчакаха дъждът в Пловдив да спре, с цел да започен концертът на Лили. Но това избощо не помрачи настроението на публиката.

Василка Канева:Лили, даже и сняг да вали, хората ще дойдат, тъй като вие сте Светило, вие сте Неповторима. Аз нощес бях на концерта ви и мнооого сме удовлетворени, ще вардя загатна за вас дълго време. Да сме живи и здрави всички и идната година отново да се забележим. Приятно турне Лили, дружно с екипа ви. Бъдете здрави!!!

Райна Асенова Ангелова:Почувствах Лили Иванова като собствен преподавател, гледайки превъзходния й концерт, до момента в който премислях нейния живот и грандиозтата й кариера! Благодаря ѝ за това, което ми даде през тази вълнуваща за душата ми среща. Мога да прибавя две думи с основна писмен знак - Талант и Труд! Аплодирам от цялото си сърце и душа гения и силата на тази неповторима българска певица Лили Иванова! Благодаря!

İsmail Zülbiye Başaran: ТЯ е моето детство, моята младост моят живот...БЛАГОДАРЯ

Vessy Kalcheva:Няма съпоставяне за тази жена! Когато чуем Лили Иванова, би трябвало да се надигнем, както слушаме химна!

И в този момент да си помислим каква е цената за всичко това - за 4 концерта 2000 изминати километра по пътищата на страната; 18 часа сън; в 3 часа през нощта вицове в колата, с цел да поддържа духа на шофьора; след това подготовки в дъжда без " Няма " и " Не мога " ; мигове за вътрешна централизация и... стъпките към сцената, която постоянно крие изненади... Концерти по два часа с глас онлайн - върхова креативна и психическа устойчивост; професионализъм без компромис; тотално прочувствено разпределяне...

Цветя. Аплодисменти. Бисове. Аплодисменти. Цветя.

Всичко е като във въртоп.

Завесата пада.

Но напрежението остава.

Душата е като опъната струна.

Умората е убийствена.

Лили е сред многолюдието и самотата, беше написала поетесата Надежда Захариева.

Между гърмежите от овации и тишината на самотата.
" Дансигът на самотата е мой единствен арбитър " (Даниела Кузманова), изпя преди близо половин век Лили.
И до през днешния ден е по този начин: " Всяка твоя болка/ претърпях и аз до теб./ Всяка твоя наслада / грееше във мен. /Твоя сянка бях, / само че разбрах едвам в този момент, /щом вратата хлопна,/ какъв брой съм сама ".

Благословена със силата да раздава обич, като всеки популярен създател, Лили постоянно ще е сама.

Но постоянно ще има отговор на въпроса - защо си коства да живее?

За онази аудитория, без която не може да диша.

А тя в никакъв случай няма да каже: Стига!
Източник: epicenter.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР