Спомен за акад. Светлин Русев на рождения му ден. Съюзът

...
Спомен за акад. Светлин Русев на рождения му ден. Съюзът
Коментари Харесай

Изложба в памет акад. Светлин Русев организираха негови колеги и ученици

Спомен за акад. Светлин Русев на рождения му ден. Съюзът на българските художници и неговите възпитаници приготвиха галерия с едни от знаковите му творби. Освен да прегледат картините, посетителите съумяха да прочетат мисли на бележити българи за художника, както и послания, написани от самия него. При откриването беше прожектиран и филм на Българска национална телевизия за Светлин Русев.

Изложба, в която носителят на светлината и прекосяването в друго измерение споделят едно духовно пространство с автопортрета и майката на Светлин Русев. Но вместо публично разкриване и речи, учениците на учения избраха да го изпълнят с неговите думи по стените и тишината, която самият Йордан Радичков също открива в картините му.
проф. Десислава Минчева: Тази тишина се съдържа във всичките му творби. проф. Станислав Памукчиев: Картините са малко, само че ми се коства, че това е по-трудният метод и по-синтезирания и по-силния да се намерят такива смислови възли. проф. Ивайло Мирчев: Идеята е да го представим в една допустимо най-обективна светлина.  ​Лични документи на Светлин Русев ще бъдат дарени на Държавна организация ​Лични документи на Светлин Русев ще бъдат дарени на Държавна организация "Архиви "
Лични документи на художника учен Светлин Русев ще бъдат дарени на Държавна организация "Архиви ".

Година откакто си отиде Светлин Русев живее измежду своите възпитаници с безспорния си престиж.
проф. Станислав Памукчиев: Често ми липсва с едно безмълвно, само че доста изразително съобщаване на мярката. Десислава Минчева: Беше някаква тотална персона с извънредно въздействие върху целия ни културен живот. Ивайло Мирчев: Радваше се на всичко надарено, което е основано от сътрудниците му.
Изложбата в зала " Райко Алексиев " може да бъде прегледана до 26 юни.
Източник: bnt.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР