Споделяме с вас един любим наш кратък разказ на Чудомир...

...
Споделяме с вас един любим наш кратък разказ на Чудомир...
Коментари Харесай

Чете българинът, чете...

Споделяме с вас един обичан наш къс роман на Чудомир... История, която толкоз години по-късно звучи все по този начин настоящо правилно. Защо - ще откриете сами... (бел. ред.)

Чете българинът, чете… Той обича доста книгата и в случай че не я прочита на драго сърце, я нарязва във тип на цигарени книжки.
Младежите също я обичат и четат, само че са от разнообразни категории:

Читател-журналист. Той има податливост към книгите с илюстрации, които грижливо изрязва, с цел да си прави стенвестници.

Читател-естет , който, с цел да я резервира чиста и красива, дори не я разрязва.

Читател-ревнивец , който толкоз я обича, че като я вземе от библиотеката, не мисли да я връща.

Читател-скоростник , който, като пристигна до някое по-дълго изложение, прескача страници, с цел да стигне по-скоро до разговора.

Темпераментен четец. Той пък, в случай че не е склонен по някой въпрос с създателя, възразява му с химически молив върху белите полета на книгата. Ако пък се е възхитил от някой откъс, акцентира го дебело и в профил с химически молив написа „ отлично “.

Четец учена глава. Обикновено той взема от библиотеката по пет-шест дебели книги, та като го срещнат на улицата, да кажат: — Интелигентен човек, учена глава! След десетина дни ги връща непрочетени и взема други, още по-дебели.

Четец-художник. Ако в книгата има рисунки или портрети, на всички нарисува мустаци или бради, а на някои поставя и лули в устата.

 f iStock

Много, доста ги има. Едни подгъват страниците, с цел да отбележат до каква степен са стигнали, други захлупват отворената книга върху непочистената маса по същите аргументи, трети не помнят запалената цигара върху книгата, четвърти ядат мекици и с блажни пръсти я прелистват, а домакините, с цел да не изгарят покривката, поставят тенджерата с кипналото мляко върху нея и така нататък и тъй наречените

Чете българинът, чете, доста чете, да е жив и здрав!

Всички сме отговорни пред братята от Солун Кирила и Методия, само че най-вече са отговорни тия, които като мене пишат, и тия, които доста приказват. Колко нелепости сме изписали и наговорили с тия прелестни 30 буквени знака.

Защото аз мисля, че има доста хора по света и у нас, на които би трябвало да се забрани да си служат с писмеността. Те могат единствено да съскат, да мучат, да цвилят или да квичат, в случай че щат, само че не и да приказват.

 f iStock

Защото буквите, въпреки единствено тридесет на брой, са в положение, както споделя един публицист, да изяснят цялата трудност на Лениновата мисъл, титаническата душа на Достоевски и Толстой и отново посредством тях да осезаем острата пот на бай Ганя. Няма различен по-точен сеизмограф, който да означи по този начин правилно трептенията на мисълта, нейния екстаз или нейния яд, нейната величавост или нейната нелепост.

Затова, в случай че бяха живи Солунските братя в наше време, щяхме да ги създадем лауреати, щяха да бъдат накичени с ордени, да имат домове в столицата и вили край нея, щяха да се разхождат с волги и мерцедеси и по три пъти да се развеждат. А те избързали да се родят рано, та са били гонени и преследвани приживе, а след гибелта им ги накичили с нищо незначещото звание „ светии “, което не носи ни популярност, ни ренти.

Казват, че тъй като татко им се казвал Лев, те по генезис били гърци, само че аз познавам чисти македонци, които носят това име, а и граф Лев Толстой, както знаем, не е никакъв грък. Не се загатва нищо и за майка им, основния очевидец по това дело, не я чествуват и дамите в „ Деня на майката “ да вземем за пример, заради което въпросът стои открит към този момент единадесет века.

 f iStock
 image2_16x9.png Пролетен обред за по-силна коса На фокус
Единадесет века, представете си, и ний още не сме съкратили „ по бюджетни аргументи “ тия тридесет букви от писмеността. Преди няколко години единствено уволнихме „ по закриване на служба “ ер огромна и по-малкия му брат, които аз още не мога да прежаля.

На великите братя просветители и на починалите ер огромен и ер дребен: „ Вечна им памят “, а на нас, злоупотребителите с писмеността: „ Ум и разсъдък и наздраве! “

“Чете българинът, чете…” от Чудомир

 f iStock

Не пропускайте нашия раздел "Оферти ", в който ще откриете потребни, практични и прелестни артикули на промоция от българския пазар, особено селектирани за вас от екипа на Edna.bg.

 апп Edna.bg

 апп Edna.bg
Източник: edna.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР