СподелиЗаплатите на военнослужещите в армията ще бъдат увеличени с 30

...
СподелиЗаплатите на военнослужещите в армията ще бъдат увеличени с 30
Коментари Харесай

Ударно вдигат заплатите на военните от догодина

Сподели
Заплатите на военнослужещите в армията ще бъдат увеличени с 30 % от 1 януари идната година.

Това става с план за промени в Закона за защитата и въоръжените сили на Република България, с които възнагражденията на военнослужещите ще се изравнят със междинната работна заплата за страната.

Проектът е импортиран от Комисията по защита, а мотивът за това е, че неналичието на съответни хонорари е една от главните аргументи за дефицита на военнослужещи във въоръжените сили.

Повишението на възнагражденията е един от методите за превъзмогването му и за повишение на интереса към военната специалност, стана ясно на брифинг в Народното събрание през днешния ден, 12 април.

Според министъра на защитата Атанас Запрянов неокомплектоваността въздейства върху боеспособността на въоръжените сили.

„ Недопустимо е да има военни формирования, в които няма нито един офицер и да има сериозен отлив от военната специалност “, сподели министър Запрянов и акцентира:

„ В навечерието на 6 май сходно решение ще даде на военнослужещите ни мотивация “.

Очаква се това решение да докара до смяна в настройките за военна работа и до
нараснал интерес към работа във въоръжените сили.
Новите хонорари могат да влязат в действие от 2025 година В момента с нарастването, гласувано през март от Министерския съвет, началната базова заплата за войник/матрос I клас е 1450 лева

С това нарастване тя ще стане 2200 лева

„ За мен това решение е блестящо доказателство за държавничество и за национално отговорно мислене “, сподели началникът на защитата адмирал Емил Ефтимов.

„ Това ни задължава нас, военнослужещите и цивилните чиновници, работещи в системата на защитата, да превърнем този безценен запас, обособен за въоръжение и техника, а в този момент и за хора, в действителност в отбранителни качества и ние ще създадем всичко допустимо за това “, акцентира адмирал Емил Ефтимов.

Председателят на Комисията по защита Христо Гаджев благодари на всички парламентарни групи за разбирането на казуса и акцентира, че Българската войска няма партиен цвят.

Очаква се законодателните промени да бъдат признати преди 6 май и края на това Народно заседание.

За още забавни вести, изявленията, разбори и мнения харесайте!
Източник: debati.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР