СподелиЗа кандидати за президентските избори, които не са от двете

...
СподелиЗа кандидати за президентските избори, които не са от двете
Коментари Харесай

Защо в САЩ почти няма независими кандидати за президент?

Сподели
За претенденти за президентските избори, които не са от двете огромни политически партии в Съединени американски щати, да бъдат вписани в щатските бюлетини е скъпо и изпълнено с провокации начинание.

Това е по този начин поради поредност от закони, направени от републиканците и демократите – преобладаващите партии, които управляват законодателните органи на територията на цялата страна, се показва в разбор на Ройтерс, представен от Българска телеграфна агенция.

В доста случаи външни кандидати може да се опитат да се включат или като самостоятелни претенденти, или като претенденти от по-малка партия, макар че не всички щати имат доста вероятни разновидности.

И назад, претендентите на демократите и републиканците автоматизирано биват вписвани в бюлетината с помощта на щатски закони, които награждават партиите за изборната поддръжка, получена на предходни избори.

Ето по какъв начин наподобява в резюме ситуацията в щатите, където има закони, затрудняващи в най-голяма степен достъпа до присъединяване в избори съгласно специалисти, измежду които и Ричард Уингър, един от редакторите на бюлетина „ Балот аксес нюз “ („ Новини за достъпа до присъединяване в избори “).

КАЛИФОРНИЯ

За да отговори на изискванията за присъединяване като по-малка партия, желаещата организация би трябвало да събере 75 000 подписа от поданици, които желаят да гласоподават идващия път за друга политическа мощ или се записват за пръв път като гласоподаватели.

Независим претендент би трябвало да събере към 219 000 подписа – най-вече спрямо всеки различен щат, за интервал от 105 дни, който стартира през април.

НЮ ЙОРК

През 2020 година тогавашният губернатор Андрю Куомо оглави напъните за смяна на достъпа до присъединяване в избори в щата, което промени дефиницията за политическа партия, отговаряща авансово за изискванията за присъединяване. Това извади либертарианците, зелените и партиите, обявяващи се за самостоятелност, от изборната бюлетина.

В условието за внасяне на петиция броят на нужните подписи се утрои до 45 000 – в това число най-малко 500 в половината от щатските изборни региони, където се гласоподава за Конгреса, само че шестседмичният период за събирането им остава неизменен.

ТЕКСАС

Независимите претенденти би трябвало да съберат 113 151 подписа за 70 дни, считано от 13 май. Гласоподаватели, които са взели участие в първичните избори на републиканците или демократите, нямат право да вземат участие в подписката.

По-малка партия би трябвало да разполага с 81 000 подписа, събрани за 75 дни.

Миналата година федерален арбитър блокира щатски закон, настоящ от 119 години, който изискваше самостоятелни претенденти или по-малки партии да събират подписи на книжен притежател. Съдебното решение не е влезнало в действие, тъй като тече обжалване.

ИНДИАНА

Независим претендент би трябвало да събере 36 944 подписа – или 2% от гласовете за щатски секретар (главния служител на щатско ниво, който управлява администрация от 500 души; избира се за четиригодишен мандат и не може да извършва длъжността повече от два мандата, бел. прев.) не по-късно от 1 юли. Изискването за 2% е обвързано с Уайоминг, където на предходни избори е имало най-висока изборна интензивност.

Има единствено един метод за достъп до присъединяване в изборите.

ЗАПАДНА ВИРДЖИНИЯ

Независим претендент би трябвало да събере 7 948 подписа до 1 август и да се записва във всеки от 55-те щатски окръга, където желае да събира подписи.

АРИЗОНА

За да отговори на изискванията, самостоятелен претендент се нуждае от към 43 000 подписа, обезпечени 90 дни преди общите избори.

Пътят, по който би трябвало да върви по-малка партия, изисква по-малко подписи – 34 116, само че те би трябвало да бъдат импортирани цяла година преди изборите.

ФЛОРИДА

Независим претендент се нуждае от 145 040 подписа, с цел да може да взе участие в щатските президентски избори.

По-малките партии не се нуждаят от подписи, само че техните национални комитети би трябвало да бъдат одобрени от федералната изборна комисия, която до момента е утвърдила националните комитети единствено на 8 партии.

МЕЙН

По-малка партия, която желае да взе участие в изборите за президент, би трябвало да събере 5000 подписа от поданици, които желаят да се откажат от досегашната си партийна регистрация или се записват за пръв път като гласоподаватели.

Само няколко щата изискват жителите им да трансформират политическите си желания.

Политическото придвижване „ Ноу лейбълс “ (No Labels), което се застъпва за единна бюлетина за избор на президент, и щатският секретар Шена Белоус влязоха в конфликт, откакто демократката Белоус изпрати писмо до жителите, подписали документи за присъединяване в изборите на „ Ноу лейбълс “. Белоус им обърна внимание, че по този начин са трансформирали политическата мощ, която поддържат. В резултат по данни на щата към 800 поданици на Мейн отдръпнаха подписите си, откакто са получили писмото.

Въпреки това „ Ноу лейбълс “ публично беше позволено до присъединяване в изборите по-рано този месец.

Независим претендент би трябвало да събере сред 4000 и 5000 подписа, с цел да бъде вписан в изборната бюлетина.

За още забавни вести, изявленията, разбори и мнения харесайте!
Източник: debati.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР