СподелиВиетнамската бизнесдама в областта на недвижимите имоти Чъонг Май Лан

...
СподелиВиетнамската бизнесдама в областта на недвижимите имоти Чъонг Май Лан
Коментари Харесай

Осъдиха на смърт бизнесдама, ужилила банка с 27 милиарда долара

Сподели
Виетнамската бизнесдама в региона на недвижимите парцели Чъонг Май Лан бе наказана на гибел за ролята ѝ в най-голямата финансова машинация в историята на страната, оповестиха държавните медии, представени от ДПА.

Присъдата бе издадена през днешния ден от съд в южния град Хошимин.

Шейсет и седемгодишната Лан, някогашен шеф на компанията за недвижими парцели „ Ван Тхин Фат “, беше наказана за голяма финансова машинация, която предизвикала на държавна банка загуби в размер на 677 трилиона виетнамски донга (27 милиарда долара), което се равнява на над 6% от брутния вътрешен артикул на страната за 2022 година

Народният съд в Хошимин е признал Лан за отговорна за предоставяне на подкупи, нелегално заграбване и нарушение на банковите регулации. Според прокуратурата тя е била „ мозъкът “ на огромна киберпрестъпна група.

Между 2012 и 2022 година, Лан индиректно е имала дял от 91.5% в Сайгонската комерсиална банка. Тя е наредила на управителния съвет на банката да утвърди отпущането на заеми на хиляди фиктивни компании, преди да подкупи чиновници и да изтегли средствата в кеш. Съучастниците на Лан са одобрили към 2500 заема, пишат държавните медии.

Освен това този скандал е обвързван и с най-големия рушвет, даван на държавен чиновник, откакто стана ясно, че банковият чиновник До Тхи Нхан е получил 5,2 милиона $, с цел да мълчи.

Делото на Лан е един от най-шумните процеси в границите на огромната антикорупционна акция, по време на която стотици държавни чиновници изгубиха работата си или бяха изправени пред съда.

Миналия месец президентът на Виетнам Во Ван Тхъонг подаде оставка, откакто името му беше забъркано в корупционен скандал. Той стана вторият виетнамски президент, подал оставка откакто генералният секретар на Комунистическата партия Нгуен Фу Чонг стартира антикорупционната си акция „ Пламтяща пещ “ през 2016 година, отбелязва ДПА.
За още забавни вести, изявленията, разбори и мнения харесайте!
Източник: debati.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР