СподелиВълна от недоволство по повод номинацията на Десислава Атанасова като

...
СподелиВълна от недоволство по повод номинацията на Десислава Атанасова като
Коментари Харесай

Правната общност скочи срещу назначаването на Десислава Атанасова за конституционен съдия

Сподели
Вълна от неодобрение във връзка номинацията на Десислава Атанасова като парламентарен арбитър разбуни част от правната общественост.

В профила си във Facebook преподавателят по конституционно право Наталия Киселова разгласява фотография от зала в университета, в който преподава, на която се вижда надпис – „ Не на Атанасова в Конституционен съд! “

Призивът е написан на черната дъска евентуално от студенти.

Преди дни пред Дебати юрист Михаил Екимджиев също номинацията на Атанасова.

Според него това е „ предупреден избор, който би бил неочакван и пагубен в една естествена и правова страна “.



Според него Конституционен съд е имал някои противоречиви решения, които демонстрират „ наклонност на ценностна и юридическа деградация “ и с назначението на Атанасова „ той няма накъде да пропада повече “.

Екимджиев даже насочи предложение до президента Румен Радев, с което президентът да осуети назначението на Атанасова по прилика с дейностите на предшественика му Росен Плевнелиев през 2012 година.

С напускането си на процедурата по назначението на нов член на Конституционен съд – Венета Марковска, той осуети нейното назначение.

С остра реакция излязоха и от „ Правосъдие за всеки “, които упорстват за разкриване на нова процедура. От организацията назовават кандидатурата на Атанасова „ искрено партийна и непрофесионална “.

И напомнят:
С признатите промени в Конституцията на Република България се вкара нов текст член 91а: „ Народното събрание следва да съблюдава правилата на неприкритост, бистрота, гласност и аргументираност при избора на членове на органи, които напълно или отчасти се избират от него, за да бъде обезпечена независимостта на лицата/или на органите. “
От „ Правосъдие за всеки “ дефинират това оттегляне на ръководещото болшинство от „ личното си конституционно създание “ и считат, че в тази ситуация става въпрос за „ политическа договорка по партийни квоти “.
Лидерите на конституционното болшинство се подписаха под озадачаващи и в действителност неиздържани претекстове за претендент, който е на Ти с политиката, само че на Вие с Правото, на Ти със схемите и покупко-продажбите, само че на Вие с ценностите; човек на това статукво, което от дълго време се гаври с Правото и подписал срамната „ Борисовска конституция “ през протестно лято на 2020 година “, написа още в позицията на „ Правосъдие за всеки “.
От организацията даже приканват за това номинацията да не се трансформира в „ безрезервно приключен избор “, което би било риск да се прокара „ автомагистрала за идния избор освен на всички членове на регулаторни органи, само че и на новата Антикорупционна комисия и основните за правосъдната власт органи – Висш правосъден съвет, Висш прокурорски съвет и Инспектората към Висш съдебен съвет “.

За още забавни вести, изявленията, разбори и мнения харесайте!
Източник: debati.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР