СподелиВ споделяна стотици пъти във Фейсбук публикация се твърди, че

...
СподелиВ споделяна стотици пъти във Фейсбук публикация се твърди, че
Коментари Харесай

Вярно ли е, че БНБ спира да сече български монети

Сподели
В споделяна стотици пъти във Facebook обява се твърди, че възпоменателната монета „ Света Богородица – Златна ябълка “, която неотдавна бе пусната в обращение, ще бъде една от последните български монети. Посочва се, че по-късно монети с номинали в български лев няма да се секат в никакъв случай повече.

„ Ако държавното управление остане до края на годината е твърдо решено да приключи
съществуването на българския лев и монети
с номинали в български лев няма да се секат повече в никакъв случай “, се споделя в обявата, в която не се загатва категорично устрема на страната ни към участие в еврозоната.

Докога ще бъдат сечени български монети?

Български монети ще бъдат сечени, до момента в който страната ни употребява лв., и ще спрат да бъдат сечени, откакто приемем еврото.

Както обясниха за БНР от пресцентъра на Българската национална банка, Българска народна банка ще продължи да разпорежда отсичането и ще пуска в обращение български разменни и възпоменателни монети с номинална стойност в лв. или стотинки до въвеждане на еврото като законно платежно средство в Република България.

След приемане на еврото за публична парична единица в страната българските монети и банкноти ще престанат да бъдат законно платежно средство. Те ще бъдат изтеглени от наличнопаричното обращение, като
Българска народна банка ще стартира да разпорежда отсичането
и ще пуска в обращение евромонети с българска национална страна, допълват от Българска народна банка. Кога ще се случи това, обаче, към момента не е дефинитивно решено.

Кога България ще спре да употребява лв.?

България ще спре да употребява лв., когато се причисли към еврозоната и стартира да употребява единната европейска валута евро. Твърдението, че българският лев ще спре да съществува след края на годината, е обвързано с датата, на която България се стреми да одобри еврото – 1 януари 2025 година

Тя е записана като публична целева дата в
Националния проект за въвеждане на еврото,
обновен с Решение на Министерския съвет № 797 от 13.11.2023 г, разясняват за БНР от Министерството на финансите. Влизането на страната ни в еврозоната е дълготраен приоритет, следван от всички български държавни управления, управлявали през последните 20 години, и актуалното държавно управление работи интензивно за осъществяването на тази цел, акцентират още от министерството.

Всички страни членки на Европейски Съюз по принцип са задължени да вкарат еврото, откакто изпълнят критериите за това. Т.е. задължението за бъдещото ни
влизане в еврозоната
на процедура е стихотворец с присъединението ни към Европейски Съюз и е въпрос на време, както и на това България да отговоря на всички условия за единната валута.

Решение за влизане на страната ни в еврозоната би трябвало да бъде взето от Съвета на Европейски Съюз и такова към момента няма. България към този момент не дава отговор на всички критерии присъединение към единната европейска валута. По-точно страната ни не дава отговор на условието за равнището на инфлация. Според критериите междинният ритъм на инфлация би трябвало да не надвишава с повече от 1,5 процентни пункта междинния ритъм на инфлация в трите страни членки с най-хубави резултати в региона на ценовата непоклатимост.
Ангажиментът за влизането ни в еврозоната е стихотворец с присъединението ни към. След приемане на еврото за публична парична единица в страната българските монети ще спрат да се секат и ще бъдат изтеглени от обращение.

Тогава Българска народна банка ще стартира да разпорежда отсичането и ще пуска
в обращение евромонети
с българска национална страна. Като целева дата за влизане в еврозоната е посочен 1 януари 2025 година, само че не е ясно дали това ще се случи тогава или по-късно. Причината е, че страната ни към този момент не дава отговор на всички критерии. Твърдението, че монетата „ Света Богородица – Златна ябълка “ ще бъде една от последните български монети, е Тъй като към момента няма ясна дата за приемането ни еврозоната и преустановяване на сеченето на български монети.
За още забавни вести, изявленията, разбори и мнения харесайте!
Източник: debati.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР