СподелиВ духа на необяснима тържественост премина последното заседание на Консултативния

...
СподелиВ духа на необяснима тържественост премина последното заседание на Консултативния
Коментари Харесай

КСНС възглави собствената си несъстоятелност

Сподели
В духа на необяснима церемониалност мина последното съвещание на Консултативния съвет за национална сигурност (КСНС) при президента.

Може би тъй като в нарушаване на закона той не беше свикван повече от две години, а по-вероятно – тъй като словесните еквилибристики, изключително по съществени тематики, като тази за националната сигурност, са от изгода само на “големите момчета ” в страната, които държат да си играят на бойци.

Това, на което трябваше да станем очевидци, е, че “бащите ” на нацията са надълбоко загрижени за сигурността на страната. В същото време зад скръбните лица можеше да се прочете само беззащитност.

Защото, като формат, КСНС от дълго време е изпразнен от наличие и в това време – запълнен с неплатежоспособност.
За двудневната “извънредност ” на съвета
Заседанието на КСНС беше оповестено като изключително поради ескалацията на напрежението в Близкия изток.

Технически видяно, в случай че четем Закона за КСНС, съвещанието може да бъде несъмнено като изключително, единствено в случай че бъде свикано отвън “ритмичността ” – съгласно закона тя е “най-малко веднъж на три месеца ” (чл. 5, алинея 3, ЗКСНС).

Втората догадка за извънредност в закона реферира към текстове от Конституцията.

Единият от тях е при привикване на обща или частична готовност. Очевидно казусът не е подобен.

Втората догадка обгръща случаите при оповестяване на състояние на война, при нужда от осъществяване на интернационалните отговорности, военно или друго изключително състояние, когато Народното събрание не заседава. В тези случаи Народното събрание се привиква неотложно, с цел да се произнесе по решението.

Очевидно е, че съвещанието не попада и в тези хипотези.

Станахме очевидци на една протяжна извънредност – в последна сметка, изострянето на конюнктура в Близкия изток е с дата близо една година.

Денят, в който беше оповестено свикването на КСНС, е денят, в който Иран нанесе ракетни удари по Израел. Очевидно това е, което се е имало поради за свикването на КСНС по неотложност.

Това обаче значи, че обстановката в района не е била изключителна при офанзивите на “Хамас ” на територията на Израел преди година, последвалият отговор на Израел и филантропичната рецесия, която беше провокирана в Газа, ликвидирането на Исмаил Хания на територията на Иран и така нататък, и така нататък

Извънредността на последното съвещание на КСНС изгуби смисъла си най-много и поради това, че то се организира два дни след Съвета по сигурността при премиера. Там беше казано задоволително по отношение на рисковете и ограниченията.

Това, което направи КСНС, е да удари печата. Нещо като парафиране от по-горна инстанция. Каквато в действителност КСНС не е.
За ограничения от смисъл КСНС
Законът за КСНС е евентуално най-късият закон в българската нормотворческа история. Едва една страница.

В същото време “тежестта ”, която му се придава през годините, е меко казано театрална. Тъй като, всъщност, този съвет досега не е създал освен това от заявления, които на всичкото от горната страна остават нечути от тези, към които са адресирани.

Това, което разграничава КСНС от Съвета по сигурността при Министерския съвет, е че той е консултативен и политически орган. В него вземат участие представителите на всички партии в Народното събрание и тук към този момент прозира излизането от “експертните ” рамки.

Неведнъж сме ставали очевидци на политизиране на този съвет. Той е бил напускан демонстративно, преди началото на съвещанието или по-късно политици са правили свои тълкования на това, което са чули вътре и така нататък

На този финален съвет беше изработен сходен подобен опит – “Възраждане ” желаеха наказание на израелската експанзия, по този начин както е била наказана съветската в Украйна. Тоест, използваха момента преди изборите, с цел да се “напомпат ” с някой и различен антисемитски глас.

По закон КСНС се “възглавява ” (не просто оглавява, ръководи, ръководи) от президента и може да изготвя мнения и оферти.

И ето какви рекомендации насочи той на последното си съвещание:

“Да продължи използването и при нужда да се засилят подхванатите превантивни ограничения за недопускане на терористични актове на територията на страната, както и против дипломатическите ни представителства и българските военнослужещи в задачи и интервенции зад граница ”.

Преведено това значи на процедура, че КСНС предлага на държавното управление да продължи да прави отговорностите си, свързани със сигурността, тъй че да не бъдат допускани терористични актове (сякаш някой е помислил, че държавното управление счита да направи тъкмо обратното).

Следващите оферти са в същия дух: да продължат напъните по освобождение на арестуваните българи от екипажа на Galaxy Leader, да се набележат спомагателни ограничения по защита на границата и противопоставяне на засилен миграционен напън –

още веднъж, като че ли институциите нямат желание да вършат това.

Четвъртото предложение повтаря ненапълно първото – сродните служби да си сътрудничат, тъй че да не позволен терористичен акт, тъй като евентуално те още веднъж са решили да пропуснат това си обвързване. Или може би партньорските служби не си сътрудничат?

Предпоследното съмнение – разбор за актуализация на Националния проект за противопоставяне на тероризма, има някакъв смисъл, а последната рекомендация – да се оценят икономическите опасности, да се извърши обзор на стратегическите запаси на страната и при нужда да се попълнят би трябвало да е една от главните задания на Държавна организация „ Държавен запас и военновременни ресурси “ без това да ѝ бъде напомняно.

В мнението четем още, че участниците в съвета са се включили към апелите за деескалация, възпиране от приложимост на мощ и недопускане въвличането на други страни в спора, което би заплашило мира освен в районен, само че и в световен мащаб.

В тази връзка не излиза наяве по какъв начин и под каква форма е или ще бъде облечена тази българска позиция. Към момента наподобява, че тя остава единствено една констатация на един орган по сигурността у нас, който обаче няма интернационална тежест.
Слуховете за преждевременната гибел на КСНС не са пресилени
Нещо повече, самият съвет установи личната си отпадналост.

Ето да вземем за пример предлагането за постигане на разноските за защита до 2.5 % от Брутният вътрешен продукт. То на процедура не попада измежду изброените точка по точка рекомендации, а е част от изявлението на президента Румен Радев. Тоест, може да се каже, че на съвещанието са кимнали с глави, че, да, хубаво е да се вдигнат разноските за защита.

Никой не сподели – за какво тъкмо 2.5 %, въз основата на какви оценки е достигнато до тази цифра, в какъв интервал от време би трябвало да стане това, какво се чака да се реализира с тези средства и така нататък

Просто една цифра – 2.5. Това е задоволително.

Несъстоятелността в работата на този съвет проличава и от констатациите на самия президент. В изказването си той показва, че в четири съвещания на съвета през годините от 2017 година насам е поставян въпросът с дефицита на военнослужещи и в бранша за сигурност като цяло.

Този проблем обаче продължава да виси неуреден.

Очевидно е, че КСНС до момента не е съдействал за решаването освен на този въпрос. Вместо това се прави опит напълно политически орган да иззема “оперативни ” функционалности.

Единственото нещо, което би оправдало ненапълно смисъла от този съвет, е спазването на закона. И освен във връзка регулярността на свикването му, само че и с тематиките, които той може и би трябвало да повдигне.

Особено в години на политическа неустойчивост, която докара до невиждан (било то действителен или инсцениран) атентат против основен прокурор, до разкрития за зависимости на институциите от политици и до явната им разпра с неуместни – нещо, което всички виждат, само че за което в същото време мълчат. Особено във времена, когато българите не са били повече разграничени и озлобени един против различен.

Един сходен конгрес би трябвало да повдига въпроси от региона на националната сигурност, които да се движат по коловозите на доктрини и тактики и да слага стратегически цели, само че не и да “чопли ” уместни ли са взети към този момент тактически решения.

Днес обаче той е задоволително далечен от останалата част от популацията на страната, затворен само в своята фикс идея за експертност.
За още забавни вести, изявленията, разбори и мнения харесайте!
Източник: debati.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР