По последни данни20 души са загинали при наводненията, засегнали част

...
По последни данни20 души са загинали при наводненията, засегнали част
Коментари Харесай

Най-малко 20 загинали след наводненията в Босна и Херцеговина

По последни данни 20 души са починали при наводненията, засегнали част от Босна и Херцеговина (БиХ) , а десетки са в неопределеност .

През нощта на 4 против 5 октомври в Доня Ябланица е открито още едно тяло, като по този метод жертвите в града станаха 17. В същото време към 40 души са в неопределеност, заради което е допустимо броят на починалите да е по-голям, заяви телевизия N1, съобщи Дарикнюз.

На 4 октомври беше оповестено, че двама души са починали при наводненията във Фойница , а през нощта беше доказана гибелта на още един.

Издирването на изчезнали лица се прави и в региона на Фойница.

На 5 октомври проливните дъждове и стихии нощес провокираха огромни наводнения и свлачища в региона на Ябланица, Коньица, Фойница, Киселяк и Крешево.

Най-тежко е потърпевша Доня Ябланица, където съгласно някои сараевски медии насъбраните в кариерата боклуци са провокирали лавина, която е погребала няколко къщи, тъй че цели фамилии са изчезнали.

Медиите оповестяват, че разрешенията за употреба на тази кариера са „ доста подозрителни “.

Върховният представител на Европейски Съюз по въпросите на външната политика и сигурността Жозеп Борел изрази своята взаимност и предложи помощта на блока.

„ Катастрофалните наводнения в БиХ към този момент дадоха няколко жертви и доста изчезнали лица. Европейски Съюз е взаимен с БиХ. EUFOR към този момент оказват помощ. Готови сме да предоставим спомагателна помощ посредством механизма за гражданска отбрана на Европейски Съюз “, написа Борел в платформата X.

Правителството на Федерацията на Босна и Херцеговина (босненско-хърватския ентитет – бел.ред.) разгласи изключително състояние на територията на този ентитет. Звената за гражданска отбрана, въоръжените сили на БиХ и членовете на EUFOR оказват помощ на уязвимото население.

Източник: struma.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР