СподелиУрсула фон дер Лайен ще обяви кандидатурата си за втори

...
СподелиУрсула фон дер Лайен ще обяви кандидатурата си за втори
Коментари Харесай

Фон дер Лайен обявява кандидатурата си за втори мандат

Сподели
Урсула фон дер Лайен ще разгласи кандидатурата си за втори мандат като ръководител на Европейската комисия (ЕК). Това ще се случи по време на съвещание на Християндемократически съюз (ХДС) в Берлин през днешния ден.

65-годишната Фон дер Лайен, внимателно не показа желанията си през последната година, отклонявайки всички въпроси по тематиката, заяви „ Гардиън “.

Обявяването на кандидатурата ѝ за още пет години ще означи първата стъпка в четиримесечната борба за поста, в която може да се включат по-широки кръгове, като съгласно някои догатки министър-председателят на Естония Кая Калас може да се кандидатира през лятото.

След като бъде определена от ХДС, Фон дер Лайен би трябвало да получи поддръжката на две други партии в границите на Европейската национална партия (ЕНП) – дясноцентристката група в Екологичен потенциал, която включва и ръководещите партии в Гърция, Ирландия, Литва и Швеция.

След това тя би трябвало да завоюва гласуването на конгреса на ЕНП през март, който ще се организира в Букурещ, преди да се изправи пред последното затруднение през юни, когато стартира същинската борба за висшите постове в Брюксел.

Изборът на ръководител на Европейска комисия е обвързван с резултатите от изборите за Екологичен потенциал, планувани за 6-9 юни. Но това, което ще се случи през юни, ще зависи от % гласове, които ЕНП ще получи след изборите. През 2019 година ЕНП завоюва болшинството от местата и можеше да се чака, че нейният претендент Манфред Вебер ще бъде назначен за началник на комисията. Но той не съумя да построи надпартийна поддръжка със социалистите, които останаха втори, издигайки различен претендент – Франс Тимерманс.

Разделението сътвори пространство за фон дер Лайен, която беше неочакван претендент на немското държавно управление.

За още забавни вести, изявленията, разбори и мнения харесайте!
Източник: debati.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР