СподелиТова съоръжение на практика работи като батерия. Огромно количество вода

...
СподелиТова съоръжение на практика работи като батерия. Огромно количество вода
Коментари Харесай

Защо не работи ПАВЕЦ „Чаира“ – най-голямата „батерия“ в Югоизточна Европа?

Сподели
Това оборудване на процедура работи като батерия. Огромно количество вода се изпомпва нависоко, когато има ток в остатък. А когато няма – водата се пуска назад надолу и по този начин създава ток. Съоръжението обаче спря да работи, а от това печелят добре познати имена. Корупция, бойкот или нещо друго?

Гигантска система за предпазване на сила, най-голямата в Югоизточна Европа. Това съставлява помпено-акумулаторната водно-електрическа централа (ПАВЕЦ) „ Чаира “. Тя е основна за България, тъй като като се изключи че създава ток, балансира електроенергийната система – т.е., поема непотребния ток през нощта и създава ток, когато това е належащо денем.

Работи на правилото на външната батерия, която зареждаме през нощта, а денем включваме, като ни свърши батерията на телефона.

„ Чаира “ е безценен и комплициран хидроенергиен комплекс, само че от година и половина не работи и дори има подозрения, че е съзнателно развален.

Пропуснатите изгоди от неналичието на произвеждане са близо 1 милиарда лева, а до неотдавна не бяха известни даже аргументите за повредата в държавния комплекс.

От бездействието на централата печелят други, които получават пари, с цел да балансират системата – топлоелектрическата централа (ТЕЦ) „ Варна “ на почетния ръководител на Движение за права и свободи Ахмед Доган и обвързваните с енергийния предприемач Христо Ковачки централи. Заради това има подозрения, че и ремонтът на „ Чаира “ се бави съзнателно.
Какво е ПАВЕЦ „ Чаира “
ПАВЕЦ „ Чаира “ се намира в планината Рила. Тя е най-голямата подземна централа в Югоизточна Европа, има четири помпено-генераторни хидроагрегата (турбини), които изпомпват вода и създават електричество, захранвайки се от водите на язовирите „ Чаира “ и „ Белмекен “.

Централата е издигната на два стадия, като елементите 1 и 2 (направени от японската компания „ Тошиба “) стартират работа през 1995 година, а 3 и 4 (създадени по стандарт на „ Тошиба “ от български предприятия) – през 1999 година

В продължение на няколко години една по една и четирите турбини излязоха отвън строя и от май 2022 година основната за българската енергетика централа изцяло спря да работи.

Това стана след повредата на последния работещ генератор. Само месец по-рано, при тестване, една от неотдавна ремонтираните турбини аварира сериозно.

Третата турбина се повреди още през 2021 година, а четвъртата, която също беше ремонтирана, към момента не е тествана поради боязън да не аварира и тя.

Целият ремонт на оборудванията лишава три години и коства 13,8 млн. евро. След този ремонт идват повредите и крайният резултат е, че „ Чаира “ не работи.

Централата е благосъстоятелност на Националната електрическа компания (НЕК). Тя има и държавните вецове и е благосъстоятелност на Българския енергиен холдинг (БЕХ), чийто принципал е министърът на енергетиката.
Защо е значима централата
Мощността на ПАВЕЦ „ Чаира “ може да генерира 864 мВт електрическа енергия на час или съвсем колкото единия блок на АЕЦ „ Козлодуй “. Капацитетът ѝ за изпомпване на вода е 798 мВт на час, написа в документ на енергийното министерство, който показва активността на НЕК.

Освен да обезпечава ток, централата се употребява за балансиране на електроенергийната система на страната. При потребност от електрическа енергия се пуска в генериращ режим и бързо може да покрие дефицита. Ако има остатък на ток, работи в помпен режим, с цел да разтовари системата.

По-просто казано, за произвеждане на ток водата от бент. „ Белмекен “, под който се намира централата, се излива през турбините ѝ в по-ниско разположения бент. „ Чаира “. Нощем, когато енергийната система не е натоварена и токът е на ниска цена, помпите връщат водата назад в бент. „ Белмекен “.

Централата може да замести при повреди огромни мощности като Топлоелектрическа централа и АЕЦ, а най-голямото ѝ преимущество е, че може да се задейства или стопира извънредно бързо – единствено за 2 минути, което я прави доста по-гъвкава от всички останали.

Освен ПАВЕЦ „ Чаира “, ролята на балансьор на енергийната система се извършва главно от Топлоелектрическа централа „ Варна “ на ръководителя на Движение за права и свободи Ахмед Доган и обвързваните с енергийния предприемач Христо Ковачки централи. Заради това и има подозрения, че ремонтът се бави съзнателно.

Осигуряването на балансираща сила е най-скъпата услуга на електроенергийния пазар. Когато потреблението на ток внезапно и непланирано надвиши предлагането, държавният Електроенергиен систематичен оператор (ЕСО) пуска спомагателни мощности, с цел да резервира салдото на системата. ЕСО е оператор на НЕК, който провежда балансиращата електрическа енергия и взема решение кои тъкмо централи да се задействат.

Балансираща сила дават държавните НЕК и „ Марица изток 2 “, теца на Доган, както и свързваните с Христо Ковачки Топлоелектрическа централа „ Бобов дол “, „ Брикел “ и няколко топлофикации.

Според разпоредбите на КЕВР цената за баланс от началото на 2021 година се дефинира, като се вземе съответната почасова стойност от енергийната борса и се прибавят 100 лева за всеки мегаватчас.

Така да вземем за пример се оказва, че ЕСО задейства Топлоелектрическа централа „ Варна “ на Доган точно в най-скъпите часове от денонощието, като да вземем за пример през юли 2021 година почасовата цена на тока доближи 300 лева./мВтч. По информация на „ Капитал “ през 2020 година натеца на Доган са платени 20,8 млн. лева, а от началото на 2021 до края на юли – 12,4 млн. лева Справката е предоставена от тогавашния длъжностен енергиен министър Андрей Живков.

Иначе на уеб страницата на ЕСО е оповестена оперативна информация за енергийния баланс, само че тя не дава детайлности кой е обезпечил балансираща сила и против какви суми.

Движение за права и свободи участва във всички парламенти от 1990 година насам. Партията постоянно е подложена на критика, че развива корупционна мрежа и подчинява държавните институции на персоналния интерес на водача си Ахмед Доган. Движение за права и свободи беше публично в държавното управление от 2001 до 2009 година. След това официално мина в съпротива, само че поддържаше близки връзки с управлявалата до 2021 година партия ГЕРБ на Бойко Борисов.

В момента Движение за права и свободи не взе участие в държавното управление на „ Продължаваме промяната-Демократична България “ (ПП-ДБ) и ГЕРБ, само че го поддържа и е част от парламентарното болшинство.

Без да има директни участия, енергийният предприемач Христо Ковачки е апетитен като контролиращ огромните въглищни централи „ Брикел “, „ Бобов дол “ и димитровградската „ Марица 3 “, както и топлофикациите в Русе, Плевен, Сливен, Перник, Габрово и Бургас.

Част от тях по документи са благосъстоятелност на хора и компании, регистрирани в Обединеното кралство и Кипър. Някои от фирмите притежатели даже са регистрирани на един и същи адрес в Лондон. Такъв образец са сдруженията, които имат централите „ Брикел “, „ Бобов дол “ и „ Топлофикация – Перник “.
Съмнения за бойкот
Точно наличието на политически фигури в енергетиката кара доста хора да повдигат въпроси за корупция към ремонта на „ Чаира “, липса на надзор, съзнателно бавене на ремонта за сметка на частни ползи, непросветеност и даже бойкот.

Стигна се и до инспекция на Държавната организация „ Национална сигурност “ (ДАНС) на „ Чаира “ като стратегически обект за националната сигурност, която по този начин и не оповести формален отчет и пояснения.

Наскоро депутатите от ПП-ДБ желаеха чуване на ръководителя на ДАНС Пламен Тончев поради ПАВЕЦ „ Чаира “.

През февруари 2022 година тогавашният вътрешен министър от държавното управление на Кирил Петков Бойко Рашков, сподели, че и Министерство на вътрешните работи ревизира централата.

По думите му от няколко години тя „ е била унищожавана явно и най-вероятно предвид на икономическите ползи на един индивид “.

„ Ние имаме изясненост кой е този индивид “, сподели Рашков пред парламентарната комисия по вътрешна сигурност, само че не разгласи името му.

„ Един от дребното принадлежности на страната за събаряне цената на електрическата енергия е блокиран. Трябва да благодарим за това на предходните ръководещи от ГЕРБ за избора на реализатор на ремонта на ПАВЕЦ „ Чаира “.

Това написа депутатът от „ Да, България “ Ивайло Мирчев във Facebook след съвещание на комисията по енергетика след повредата в централата през април 2022 година Тогава оказва се, че при тестванията ръководителят на ремонта на авариралия елемент не е бил на мястото.

„ Това значи стотици милиони загуби за България от безхаберие и корупция. От неработенето на павеца ни печелят централите на Доган и Ковачки “, прибавя Мирчев.

След повредата в централата зам.-министърът на енергетиката Пламен Данаилов сподели в предаването „ Лице в лице “ по бТВ, че „ не би трябвало да се изключват разновидности и за бойкот “.

През април НЕК отхвърли да има данни за бойкот на оборудването, когато дружно с министерството на енергетиката показа разбори за аргументите за повредата в „ Чаира “.
Какво е предизвикало повредата
Миналата седмица министърът на енергетиката Румен Радев сподели, че прогнозната стойност на ремонта на елементите ще е към 80 млн. лева

Той, дружно с шефа на НЕК Мартин Георгиев показаха пред депутатите от парламентарната комисия по енергетиката разбори за настоящото положение на централата. Те показаха и проекта си за ремонт на оборудването.

Докладите на швейцарската инженерингова компания AFRY, както и на специалисти от Технически университет в София показват като причина отмалялост на метала.

Това не би следвало да стане след едвам 25 години работа на централата, само че се е случило поради неправилна поддръжка и употреба.

По наставление на производителя на оборудването „ Тошиба “, рехабилитация би трябвало да се прави на всеки 12 години. Първата такава обаче е направена 24 години след стартирането на елементи 1 и 2, а ремонтът е предоставен 3 години по-късно – през 2019 година

За реализатор е определен австрийският консорциум ABB – VOITH. Според източници на „ Капитал “ обаче НЕК употребява и персонален човешки запас, което значи, че най-малко елементи от ремонта по централа са осъществявани от чиновници на държавната компания, които нямат опит в подобен тип поправки. Това в композиция със занижения надзор е една от най-вероятните аргументи за повредата

Централата е замислена като компенсираща мощ на АЕЦ „ Козлодуй “ – при планови поправки и спешни прекъсвания. През годините обаче тя се утвърждава като най-лесния и еластичен метод за балансиране на енергийната система.

През последните години – и като буфер при честите промени в производството на ток от слънце и вятър, сподели в Народното събрание при започване на месеца енергийният министър.

По думите му ПАВЕЦ „ Чаира “ е била изключително интензивно натоварена в интервала 2016-2019 година, когато имаше взрив на присъединение на слънчеви и вятърни централи.

Проблемът е в това, че тя има избран брой цикли на стартиране и прекъсване, по време на които натоварването и износването на хидроагрегатите е най- огромно. Именно по-честата потребност от стартиране и прекъсване е довела до преждевременната отмалялост на метала.

Казаното от Радев прибавя към подозренията за корупция и за бойкот и различен колорит – до повредата се е стигнало поради дългогодишно безхаберие на управлявалите енергетиката, НЕК и самата ПАВЕЦ. И ограничаването за броя пускания и прекъсвания, и условията за поддръжка са неща, които би трябвало да са известни на експертите. Когато към всичко това се прибавят ползите на политически лица в енергетиката, въпросите стават още повече.

По предварителни калкулации ремонтът на централата ще коства към 80 млн. лева, за които в държавния бюджет има заложени гаранции за вземането на заем. На базата на анализите икономическото министерство е решило да направи поетапен ремонт на елементите до 2027 година, като до края на 2024 година два от тях ще бъдат пуснати.

До края на 2025 година ще бъде пуснат и третият, като поправката на всеки от тях ще коства към 10 млн. лева Последният – тежко авариралият напролет на 2022 година елемент, ще би трябвало да проработи през 2027 година, като неговият ремонт ще коства към 50 млн. лева

Анализът на Видка Атанасова е оповестен в Свободна Европа. Заглавието е на ДЕБАТИ. БГ.

За още забавни вести, изявленията, разбори и мнения харесайте!
Източник: debati.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР