СподелиТемите за Лукойл“ и Турски поток“ отново влязоха в политическия

...
СподелиТемите за Лукойл“ и Турски поток“ отново влязоха в политическия
Коментари Харесай

„Лукойл“ и „Турски поток“ влязоха отново обращение преди предсрочния вот

Сподели
Темите за „ Лукойл “ и „ Турски поток “ още веднъж влязоха в политическия дневен ред.

ГЕРБ-СДС и Движение за права и свободи обявиха, че ще се съгласят да има комисия за газопровода, само че държат тази комисия да се занимае и с „ Лукойл “. От изказвания на Бойко Борисов и Делян Пеевски не стана ясно какво тъкмо би трябвало да се преглежда по тематиката за рафинерията.

Ще подкрепим комисията за „ Турски поток “, включваме и „ Лукойл “, сподели пред публицисти в Народното събрание съпредседателят на парламентарната група на Движение за права и свободи Делян Пеевски.

„ Имам уверението от през вчерашния ден, от Кирил Петков, че те ще поддържат и за „ Лукойл “. Ще бъде една комисия за следствие. Нека да забележим, всичко да се проверява, всичко да стане ясно. Ние изискуем на хората истината по всеки един план – от кой е извоювано, от кой е изгубено и къде са отишли парите на хората “, сподели още Пеевски.

Миналата седмица от „ Продължаваме промяната – Демократична България “ оповестиха, че са внесли в деловодството на Народното събрание план на решение за основаване на Временна комисия за определяне на обстоятелства и условия по отношение на изчезналия

стратегически документ „ Пътна карта за реализация на плана за уголемение на газопреносната система на Република България “, както и всички обстоятелства и

условия по отношение на реализацията на плана „ Турски поток “ на територията на Република България.

Готовност за комисия изрази и Борисов.

Готови сме още през днешния ден да гласуваме решение за прекъсване на „ Балкански поток “, сподели водачът на ГЕРБ пред публицисти.

„ Тръбата е 100 % българска, напълно на територията на България, акциите са 100 % на българите. Към днешна дата има 1 милиарда и 309 млн. лв. чиста облага. Няма подобен бизнес, такова държавно дружество, нещо, направено в България, което да носи подобен голям принос в пари на българите. Ако сътрудниците желаят и смятат, че в него има нещо неприятно и би трябвало да предадем ползите на България в интерес на Гърция, още през днешния ден може да внесат решение да спрем „ Балкански поток “, сподели още Борисов.

Той отиде и по-далеч – като предложи даже да се „ спрат крановете “.

„ След като това се случи, ние можем през днешния ден да спрем „ Балкански поток “. Крановете са на територията на България. Или, в случай че желаят – тъй като това сме го обсъждали с сътрудниците – за какво не го пуснат на приватизация. Да видят какви пари ще вземат за него. Готови сме незабавно и на двете решения, ГЕРБ ще ги поддържа. Затова предлагам или да го спрем, или да го продадем “, добави водачът на ГЕРБ.

Решението е 100 % на българския народ, сподели Борисов. Той добави, че в Сърбия 51 % от тръбите от потока са на „ Газпром “. И напомни, че за компресорите са дадени 350 милиона лв. и това, по думите му, са най-хубавите в света реверсивни компресори. Борисов сподели още, че до края на годината се чака да стане факт и отвесната връзка от Гърция през България и Румъния за Украйна, по която ще могат да се доставят по 10-15 млн. кубични метра към Украйна.

Към днешна дата настоявам, че от Солун през Петрич влизат сред 8 и 10 милиона куб. метра съветски газ в България. Колкото и да не им се желае на сътрудниците, единствено съветска молекула има в нашите тръби, за жалост, добави Бойко Борисов.

Затова предложихме на сътрудниците към точката за „ Балкански поток “, тъй като това е газовият хъб „ Балкан “, приет Европейската комисия, да прибавим и „ Лукойл “. Да могат българите да видят, че от едното милиарди печелят, а от другото – милиарди са изтекли към Швейцария, добави Бойко Борисов.

Той напомни, че с гласовете на ГЕРБ и ПП-ДБ и по предложение на Асен Василев е бил препоръчан и признат текст в Закона за надзор на използване на ограничаващите ограничения с оглед активността на Русия да се наложи такса от 20 лв. за транспорт на съветски природен газ и по този начин да бъде „ осъдена Австрия “. Тогава никой не сподели една дума, сподели Борисов.

От „ Продължаваме промяната – Демократична България “ (ПП-ДБ) ще поддържат основаване на обособена комисия за „ Лукойл “, само че съгласно тях не би трябвало да се смесва с тематиката за „ Турски поток “.

Темата разясниха пред публицисти в Народното събрание съпредседателят на парламентарната група на ПП-ДБ Кирил Петков и народен представител Венко Сабрутев.

„ Ние ще подкрепим основаване на обособена комисия за „ Лукойл “, само че тези две тематики не би трябвало да се смесват, с цел да не позволяваме смиване на която и да е от двете тематики. Ако господин Борисов в действителност не го е боязън, дано да поддържа основаването на комисия за „ Турски поток “, обособена комисия, и ръководител от парламентарната група на ПП-ДБ, като ние пък ще подкрепим комисия за „ Лукойл “ и надлежно ръководител от тяхната парламентарна група “, съобщи Сабрутев.

Кирил Петков предложи първата комисия да бъде управлявана от народен представител от обединението ПП-ДБ, а втората – от подобен от ГЕРБ.

За още забавни вести, изявленията, разбори и мнения харесайте!
Източник: debati.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР