СподелиРуските разузнавателни служби са знаели поне от месец за предстоящата

...
СподелиРуските разузнавателни служби са знаели поне от месец за предстоящата
Коментари Харесай

Киев твърди, че руските служби са знаели за атаката в „Крокус“ месец преди това

Сподели
Руските разследващи служби са знаели най-малко от месец за идната терористична офанзива в концертната зала „ Крокус сити хол “, съобщи ръководителят на военното разузнаване на Украйна Кирило Буданов.

„ Най-късно на 15 февруари 2024 година Русия е знаела за подготовката. Тази информация е минала през разследващия отдел на групировката в Сирия, “ сподели Буданов, съгласно който е допустимо Кремъл да е подценил мащаба на офанзивата и да са желали да уязвят Украйна, написа БНР.

В същото време Кремъл заяви, че Владимир Путин няма проекти да се срещне със фамилиите на жертвите. Руският президент призна в понеделник, че нападението, при което починаха 143 души, е осъществено от „ радикални ислямисти “, само че високопоставени доближени на Путин упрекнаха украинските и западните секрети служби, че са го „ улеснили “.

В същото време Кремъл насочи предизвестие към притежателя на информационния канал „ Телеграм “ Павел Дуров да бъде по-внимателен, откакто се появи информация, че приложението е било употребявано, с цел да помогне при вербовката на въоръжените мъже, осъществили нападението.

„ Телеграм “, чиято централа сега е в Дубай, е основан от Дуров, който напусна Русия през 2014 година. 39-годишният мъж е роден в Русия, само че живее в Дубай и има двойно поданство от Франция и Обединените арабски емирства, сочат данни на „ Телеграм “.

Говорителят на Кремъл Дмитрий Песков сподели пред съветския новинарски уебсайт „ Лайф “, че няма проекти да блокира приложението, само че Дуров би трябвало да бъде по-внимателен.

„ Ще чакаме по-засилено внимание от Павел Дуров, тъй като този неповторим и свръхестествен запас от софтуерна позиция, който в действителност се разрасна пред очите ни, от ден на ден се трансформира в инструмент в ръцете на терористите, употребен за терористични цели “, съобщи Песков. Състоянието на Дуров е оценено от „ Форбс “ на 15,5 милиарда $.

Държавната осведомителна организация РИА Новости заяви, че нападателите са били вербувани през коренен канал в „ Телеграм “, който принадлежи на групировката „ Ислямска страна – Хорасан “.

През последните 2 дни съветският информационен регулатор „ Роскомнадзор “ ограничи достъпа до 11 канала в „ Телеграм “, в които има „ наличие, обвързвано с тероризъм “, заяви още РИА Новости.

„ Ускорихме откриването и инспекцията на канали в „ Телеграм “. По-точно записваме основаването на канали, за които се твърди, че оповестяват за нови терористични офанзиви. Те се основават за заплашване на популацията. През последните два дни беше стеснен достъпът до 11 такива канала “, се споделя в изказването на регулатора, представено от ТАСС.

За още забавни вести, изявленията, разбори и мнения харесайте!
Източник: debati.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР