СподелиРуски журналист от забранената от ЕС държавна телевизия “Русия 1

...
СподелиРуски журналист от забранената от ЕС държавна телевизия “Русия 1
Коментари Харесай

След съобщение на Илиян Василев за работещ у нас екип на телевизия “Русия 1″, Пеевски сигнализира МВР и ДАНС

Сподели
Руски публицист от неразрешената от Европейски Съюз държавна телевизия “Русия 1 ” влезе в България с виза въпреки това и направи репортаж от центъра на София за демонтажа на Паметника на Съветската войска.

Присъствието му освен изненада мощно управляващите у нас, само че и провокира инспекция на ДАНС.

Става въпрос за репортаж на “Русия 1 ” от 17 декември, в който се демонстрират фрагменти от демонтажа на Паметника на Съветската войска с мнения на съветския дипломат Елеонора Митрофанова, водача на АБВ Румен Петков, журналиста Петър Волгин и социолога проф. Иво Христов.

За репортажа заяви във фейсбук някогашният ни дипломат в Русия Илиян Василев. Той се възмути от това, че водещият в БНР Петър Волгин разяснява пред екип на „ Русия 1 “ казуса с демонтажа на монументи и отношението на българите към Русия.



Припомняме, че преди две седмици БНР не разреши да бъде излъчено изявление на Волгин с посланика на Москва у нас Елеонора Митрофанова. В обществените мрежи беше публикуван и репортаж на тв канала „ Русия 1 “ от София, в който Волгин сподели, че за разлика от ръководещите елементарните българи не виждат зложелател в лицето на Русия, а това съгласно него е доказателство за разлом в обществото.

На страницата си във Facebook през вчерашния ден Илиян Василев настоя да бъде изяснено по какъв начин

„ Министерство на външните работи е издало виза и позволение на екипа на тази съветска публична медия, която е неразрешена за лъчение в Европейски Съюз, да влезе в България и да прави изявленията, и то по празници, откакто техният Министерство на външните работи изгони и последния български публицист и на процедура сме в режим на взаимна възбрана за публицисти? “

На сигнала на Василев пръв  реагира ръководителят на ПГ на Движение за права и свободи Делян Пеевски и подаде сигнал до вътрешния министър и до шефа на ДАНС с искане за незабавна инспекция по какъв начин тв екипът на “Русия 1 ” е позволен да работи у нас.

„ Приемам като провокация към правовия ред зачитането на европейските полезности и глобите против Русия опцията екип на медия, неразрешена за лъчение на територията на Европейски Съюз, да излъчва от центъра на София “, написа в сигнала Пеевски.

Той приканва ДАНС “да отбрани националната сигурност на страната и евро-атлантическата ѝ принадлежност ”.

„ Проявата на незадоволителна интензивност при сходни провокации е неприятен сигнал към нашите евро-атлантически сътрудници, както и слага под риск от въздействието на хибридните офанзиви публичния ред “, безапелационен е Пеевски.

„ Напомням, че Русия разгласи България за неприятелска страна, а преди два месеца Москва изгони кореспондента на БНР “, написа ръководителят на ПГ на Движение за права и свободи.



Обикновено допускането на публицисти от трети страни в България става с позволение на Министерство на външните работи. Преди такова да се даде, те минават на инспекция през ДАНС. И Габриел, и министър председателят Николай Денков чакат отчет по случая от организацията.

„ Министерството на външните работи няма отношение към случая. Руският публицист, отпред на групата, е получил виза от друга страна-членка на Европейски Съюз, а двамата, които са го придружавали, са европейски жители “, изясни вицепремиерът и външен министър Мария Габриел.

Премиерът акад. Николай Денков посочи, че възбраната на Европейски Съюз за “Русия 1 ” е за лъчение, а не за достъп на нейни публицисти в съюза.

От Министерство на вътрешните работи оповестиха, че сигналът на Пеевски ще бъде тестван.

За още забавни вести, изявленията, разбори и мнения харесайте!
Източник: debati.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР