СподелиПрокурор Константин Сулев от Софийската районна прокуратура (СРП) е пратен

...
СподелиПрокурор Константин Сулев от Софийската районна прокуратура (СРП) е пратен
Коментари Харесай

Прокурор се сдоби с обвинение -защитавал Иван Гешев, за да навреди на Петьо Петров-Еврото

Сподели
Прокурор Константин Сулев от Софийската районна прокуратура (СРП) е пратен на съд за длъжностно закононарушение, с което желал да защищити някогашния основен прокурор Иван Гешев и в това време да навреди на търсения някогашен следовател Петьо Петров-Еврото.

Това оповестява правният портал lex.bg, като се базира на информация от Софийския градски съд (СГС), където прокуратурата е внесла обвинителния акт против Сулев.

Според обвиняването прокурорът е направил закононарушението от 30 май до 1 юни предходната година с пет действия. Прокуратурата твърди, че Сулев нарушил, а също по този начин и не извършил свои служебни отговорности, с цел да набави полза за Иван Гешев, като не допусне да бъде изнесена информация против него в медиите, както и за да аргументи щета на Петьо Петров и на Кристиян Христов. Христов е един от забърканите в схемата „ Осемте джуджета “ за завземането на бизнеса и имуществото на Илия и Явор Златанови. Миналата година той беше задържан преди да даде конференция, на която обещаваше да направи разкрития за връзките си с Петьо Петров и някогашната му брачна половинка Любена Павлова. Признанието му пристигна след роман на Павлова пред „ Антикорупционния фонд “, която пък сподели, че Петьо Петров е писал заплашителното писмо до някогашния към този момент основен прокурор Иван Гешев. Христов пък сподели, че работил няколко години за Павлова и Петров и бил принуждаван да прави „ какви ли не неща, които не са морално ОК, не са законни и т.н “.

Обвинението, за което в този момент прокурор Сулев ще бъде изправен пред съда, планува от 1 до 8 години затвор, като съгласно прокуратурата от него са могли да настъпят немаловажни нездравословни последствия – нелегално засягане правата на жители и уронване престижа на прокуратурата.

До него се стигна след инспекция на Софийската градска прокуратура (СГП) на работата на Сулев и на още няколко прокурори от СРП, които работили по делото против Петьо Петров, включително и на активността на някогашния към този момент началник на районната прокуратура Невена Зартова.

СГП открила, че делото против Петров е било формирано след посещаване на Зартова в кабинета на Иван Гешев, до момента в който към момента беше основен прокурор. След това тя се самосезирала по обява в медия, в която имало фотография пред ресторант „ Осемте джуджета “ на Петров с и.ф. основния прокурор Борислав Сарафов. Установено било още, че делото не е трябвало изобщо да бъде следено от СРП, а от градската прокуратура поради изказвания за забъркани магистрати. Освен това следствието било водено целеустремено в избрана посока, обвързвана със събиране на данни за магистрати, като по него били давани и устни разпоредби, с цел да се дискредитират избрани лица от правосъдната система. Целенасочено и съзнателно делото не било изпратено неотложно на СГП, без значение че е било изтънчено. Вместо това, след дълготрайно отсрочване, най-сетне делото е било изпратено на ВКП, а не на градската прокуратура.

В резултат на това против Невена Зартова беше формирано дисциплинарно произвеждане, а Константин Сулев беше упрекнат в осъществяването на длъжностно закононарушение.

За останалите прокурори, работили по делото против Петров, заключението на СГП е, че не са направили закононарушение.

За още забавни вести, изявленията, разбори и мнения харесайте!
Източник: debati.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР