СподелиПроизводството на енергия от въглищни централи е между 40 и

...
СподелиПроизводството на енергия от въглищни централи е между 40 и
Коментари Харесай

Десислава Микова само за ДЕБАТИ.БГ: България все по-малко разчита на въглищните си мощности

Сподели
Производството на сила от въглищни централи е сред 40 и 60 % и наклонността демонстрира, че България все по-малко разчита на такива мощности.

Това сподели в изявление за ДЕБАТИ.БГ Десислава Микова – координатор акция „ Климат и сила “.

„ Допреди няколко години статистиката беше, че България създава сред 40 и 60 % от силата си от въглища – поради сезонната колебливост и това, че през зимата имаме потребност от повече сила. Последната година наклонността повече от ясно демонстрира, че все по-малко България разчита на въглищните си мощности “, разясни тя и добави, че този % понижава на годишна база.

„ И той понижава даже през зимните месеци. Например януари месец, който даже не беше топъл месец, както наблюдавахме през последните години, производството на силата от въглищни централи не се увеличи. Напротив, България прибегна до импорт на електрическа енергия, тъй като това беше по-изгодно. Тоест, на България е по-изгодно да купува електрическа енергия от съседи ѝ, в сравнение с да я създава от въглищните си централи, защото тя ще има висока себестойност “, разясни Микова.

Тя даде образец с държавната „ Марица – Изток 2 “, която има конфигурирана мощ от 1600 мегавата, само че наклонността демонстрира, че мъчно работи с повече от ¼ от потенциала си.

„ Именно тъй като електрическата енергия, която създава, е доста скъпа и не съумява да я продаде на свободния пазар. Българската енергетика все по-малко зависи от въглищните си мощности, те просто имат нова роля “, добави тя.

Според Десислава Микова страната няма по какъв начин да закрие всички въглищни централи внезапно, само че е ясно, че този дял от енергетиката се трансформира и има друга роля от тази, която обичайно въглищната енергетика е имала.

И с цел да можем да предвидим какво ще се случи в бъдеще, в това число да планираме работни места, преквалификация и отплата за изгубени работни места, тези трендове би трябвало да бъдат първо приети и второ – взети поради “, добави тя.

По думите ѝ редица български държавни управления не са подхванали съществени ограничения за промяна на енергийния бранш най-много по популистки аргументи.

„ В този смисъл, от една страна България твърди, че няма да трансформира въглищния си бранш до 2038 година, въпреки това, обаче, тази промяна е в ход. И тя е в ход към този момент от няколко години “, добави Микова.

Цялото изявление четете на следващия ден.
За още забавни вести, изявленията, разбори и мнения харесайте!
Източник: debati.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР