СподелиПрезидентът на Украйна Володимир Зеленски осъди нападението на Иран с

...
СподелиПрезидентът на Украйна Володимир Зеленски осъди нападението на Иран с
Коментари Харесай

Защо американците предпочитат Израел пред Украйна?

Сподели
Президентът на Украйна Володимир Зеленски осъди нападението на Иран с ракети и дронове против Израел, само че и разгласи, че неговата страна има потребност от същата помощ на съдружниците си, с цел да отблъсне съветските офанзиви, съобщи Ройтерс. Вече месеци наред наблюдаващите на международните политически процеси гадаят за какво американците оказват помощ повече на Израел, в сравнение с Украйна, в случай, че и двете страни са изправени пред симетрична опасност от по-голям, властнически и нападателен комшия – респективно Иран и Русия.

В този смисъл, украинският държавен глава за следващ път прикани Конгреса на Съединени американски щати да даде утвърждението, което бави, за новия пакет от военна помощ за Киев, защото украинските войски са подложени на нова атака от страна на съветските сили в Източна Украйна, а градове и инфраструктура са атакувани ежедневно от Москва с ракети и дронове.

Украинският президент направи и категоричен паралел сред Иран и Русия:

„ Иранските дейности заплашват целия район и света, както съветските дейности носят опасността от по-широк спор. Очевидното съдействие сред двата режима в разпространението на терора би трябвало да се сблъска с безапелационен и обединен отговор от света “, написа той в обществената платформа „ Екс “.

Зеленски добави още:

„ Фактът, че ние в Украйна чакаме с месеци за жизненоважен пакет от помощ, фактът, че ние към момента чакаме гласуването му в Конгреса на Съединени американски щати, води към различен факт – че самоувереността на терористите пораства в тези месеци “, сподели президентът на Украйна, като уточни, че „ няма повече време за губене “.
И до момента в който войни бушуват и в Украйна, и в Газа, в Конгреса на Съединените щати се разиграва друга борба: за това коя страна би трябвало да получи пари за помощ.
Председателят на Камарата на представителите (долната камара) в Конгреса на Съединени американски щати Майк Джонсън сподели, че ще се опита да прокара помощ за Израел тази седмица, в подтекста на иранското нахлуване с ракети и дронове в нощта против 14 април. Той обаче не посочи дали законопроектът за Израел ще включва помощта за Украйна или за други нуждаещи се съдружници на Съединени американски щати.

И Украйна и Израел водят война с  властнически страни, известни с диктатурата, нарушаването на човешките права и незачитането на интернационалните правила. За разлика от Украйна, обаче Израел е доста по-стар съдружник на Съединени американски щати и НАТО. Не е загадка, че в американския конгрес има авторитетно еврейско лоби. Украйна не може да се похвали с нито едно от двете.

През последните месеци републиканците в Конгреса на Съединени американски щати саботират одобряването на повече средства за Украйна, която се стреми да отблъсне пълномащабната съветска инвазия, почнала пред малко повече от две години. Това се следи изключително след началото на войната сред Израел и Хамас на 7 октомври, като някои републиканци даже обвързват помощта на Израел с отвод от помощ за Украйна.

„ Израел е изправен пред екзистенциална опасност. Всяко финансиране за Украйна би трябвало неотложно да бъде пренасочено към Израел “, написа сенаторът републиканец Джош Хоули в обществените медии два дни след началото на войната.

Възгледите на Съединени американски щати се изместват. Републиканските гласоподаватели се отдръпват от първичната си поддръжка за изпадналата в усложнение Украйна.

Някои специалисти показват че се следи отмалялост от войната в Украйна измежду американската общност. Освен това, самата американска общност е прекомерно разграничена и заета с идните президентски избори.

Но войната, стартирана от Хамас в Израел, е ново предизвикателство. Американците дадоха отговор с широкомащабни митинги в интерес на и на израелската и на палестинската идея. По този метод украинската проблематика беше загърбена от по-новия спор в Близкия Изток.

Част от  казуса е, че по-новите спорове получават повече внимание от настоящите спорове. Другият фактор е, че войната в Газа е по-жестока. Израел е отговорен за гибелта на повече палестински цивилни през последния месец, в сравнение с Русия е умъртвила украински цивилни през последните 20 месеца.

Но няма по какъв начин да не отбележим, че с изключение на всички други гореизброени фактори Иран е надалеч по-лесният боен съперник от Русия. В този смисъл, за предизборно настроените американски елити е надалеч по-лесно да вземат решение да оказват помощ на Израел против Иран, в сравнение с да вземат решение да оказват помощ на Украйна против Русия. И в случай че към този мотив се добави и „ нуклеарният фактор “, който прави Русия надалеч по-опасна, елементарно можем да си разбираем американската реакция.

Проблемът за в бъдеще е, в случай че тези двойни стандарти продължат, и западните съдружници продължат да отсрочват помощта за Украйна, да се стигне до там, украинците да изгубят войната и Русия да се простре до границите на НАТО. Ако това се случи, и американците, и европейците ще бъдат напълно директно застрашени от нападателната политика на Путин и тогава това ще им коства доста повече пари и запаси в сравнение с в този момент се скъпят да дадат на Украйна.

За още забавни вести, изявленията, разбори и мнения харесайте!
Източник: debati.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР