СподелиПрез последните дни една от най-дискутираните теми у нас е

...
СподелиПрез последните дни една от най-дискутираните теми у нас е
Коментари Харесай

10 хил. лв. заплата и ранно пенсиониране: Какви са задълженията и привилегиите на конституционните съдии?

Сподели
През последните дни една от най-дискутираните тематики у нас е тази за избора на нови членове на Конституционния съд.

Тъй като две места в тази институция са овакантени, те би трябвало да бъдат заети с нови членове. В случая те би трябвало да са от квотата на Народното събрание.

Вече са ясни трима претенденти – Десислава Атанасова от ГЕРБ, Борислав Белазелков – някогашен арбитър, номинация на ПП-ДБ и Цвета Рангелова, народен представител от парламентарната група на „ Възраждане “.

Какво тъкмо работят конституционните съдии и какви привилегии имат?

Докато тече мандатът им, те имат право да са само преподаватели във висши учебни заведения. В това им качество имат право на неплатен отпуск до прекратяването на пълномощията им.

Конституционните съдии се употребяват с имунитет. Това значи, че против тях не може да се води наказателно произвеждане.

Имунитетът на парламентарен арбитър може да бъде свален само по искане на основния прокурор за осъществено тежко съзнателно закононарушение, като настояването за това се показва пред Конституционния съд.

Съдиите се употребяват със статута на ръководителя на Народното събрание.

Председателят на Конституционния съд получава месечно заплащане, което е равно на средноаритметичното месечно заплащане на президента и на ръководителя на Народното събрание.

По данни на Национален статистически институт от февруари 2023 година заплатата на ръководителя на Конституционен съд е била 11 327 лева

Останалите членове на Конституционен съд получават 90 % от заплатата на ръководителя на съда.

След привършване на мандата им, съдиите от Конституционен съд имат право на пенсиониране, без значение от това дали са навършили пенсионна възраст и без да приключват обезпечаването си другаде.

Те имат право и на компенсации в размер до двадесет месечни хонорари при пенсионирането си.

Ако не са изпълнили цялостен мандат, те взимат обезщетение, което е съразмерно на прекараното от тях време в съда.

Съдиите имат право на свободен достъп до всички държавни органи, само че също и до всички икономически и публични организации и да получават желаните от тях сведения.

След като изоставен съда някогашните към този момент съдии имат право на достъп до него.

Действащите конституционни съдии разполагат със собствен екип от правни специалисти и административни секретар.

Единствено конституционните съдии имат право да отстранят президента.

Това става след дълга процедура, при която първо би трябвало да бъдат повдигнати обвинявания против президента от Народното събрание.

В случай, че обвиняванията против него бъдат доказани и Конституционен съд удостовери държавна измяна, след преустановяване на пълномощията на президента или вицепрезидента решението за това се изпраща до прокуратурата.

Контитуционният съд дава наложителни тълкувания на Конституцията, произнася се по искане за определяне на противоконституционност на законите и на другите актове на Народното събрание, както и на актове на президента, взема решение разногласия за подготвеност сред Народното събрание, президента и Министерския съвет, както и сред органи на локално самоуправление и централните изпълнителни органи, произнася се по сходството на подписаните от Република България интернационалните контракти с Конституцията преди ратификацията им, както и за сходството на законите с общопризнатите правила на интернационалното право и с интернационалните контракти, по които България е страна, произнася се по разногласия за конституционността на политическите партии и сдружения.

Конституционен съд може да се произнася и по разногласия за законността за избор на депутати, може да се занимава и с въпросите по несъответственост на народните представители с упражняването им на други функционалности.

При гласуването на решенията на съда съдиите нямат право на глас „ въздържал се “.

За още забавни вести, изявленията, разбори и мнения харесайте!
Източник: debati.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР