СподелиПрез последната седмица на границата на Мексико с американския щат

...
СподелиПрез последната седмица на границата на Мексико с американския щат
Коментари Харесай

„Какво става в Тексас?“ или как социалните мрежи обявиха началото на гражданска война в САЩ

Сподели
През последната седмица на границата на Мексико с американския щат Тексас се породи напрежение.

Причината е мигрантският поток, който е сериозен проблем за Съединени американски щати и противоречив въпрос сред демократи и републиканци.

Миналия понеделник управляващите в Тексас и федералното държавно управление влязоха в изострен конфликт, откакто Върховният съд на Съединени американски щати се произнесе по искане на правосъдното

министерство за нелегално създаване на ограда край градчето Ийгъл Пас на река Рио Гранде.

Съдът подреди загражденията да бъдат отстранени също така, че са сложени без позволение на федералното държавно управление, само че и поради заплахата от смъртни случаи на мигранти.

Такива към този момент бяха регистрирани през последните седмици.

На този декор федерални сили за сигурност започнаха премахването на оградата, до момента в който губернаторът на Тексас – републиканецът Грек Абът, разпореди Националната армия на Тексас да продължи да слага мрежа.

След оповестяването на решението основният прокурор на Тексас, републиканецът Кен Пакстън, написа в „ Екс “, че премахването на преградните уреди „ няма да помогне за използването на закона или за сигурността на американските жители “.

„ Тази борба не е завършила и аз чакам с неспокойствие да защитя ползите на нашия щат “, написа Пакстън.

Това стана мотив да се приказва за началото на революция, което беше подето от съветските управляващи и по-късно – популяризирано като опорна точка в обществените мрежи.

Една от най-често споделяните изявления от профили в България е „ Какво става в Тексас? Въпрос към: БТВ, Народоосвободителна въстаническа армия и Българска национална телевизия “.



Появиха се и тълкования, че губернаторът на Тексас Грег Абът е оповестил независимостта на Тексас и е оповестил война на държавното управление на Съединени американски щати.

Самият Дмитрий Медведев – заместник-председател на Съвета по сигурността на Руската федерация, написа в собствен пост, че „ Формирането на Народна република Тексас става се по-реално “.

В поста си в Х той декларира, че до момента в който Съединени американски щати продължава да поддържа „ киевските неонацисти, омаян от всичко останало “, Вашингтон не може да се оправи с вътрешните си проблеми.

Той приказва за това, че има случаи в историята, когато обособени щати са опитвали да се отделят от „ Съюза и Конфедерацията “, само че крайният резултат е бил „ кървава цивилна война, която коства хиляди и хиляди животи„.

Establishing a People’s Republic of Texas is getting more and more real; something I wrote about at the end of 2022 in a jocular forecast.

The American Administration shows its total inability to cope with the migration crisis which has broken out in one of the largest US…

— Dmitry Medvedev (@MedvedevRussiaE)

„ Така или другояче, Америка може да се изправи пред неразрешима конституционна рецесия и за дълго да падне в бездната на нова, евентуално още по-разрушителна гражданска борба “, предсказва Медведев.

Социалните мрежи „ завряха “, като даже се появиха такива на тескаски служители на реда пред оградата на границата, на която е изписан знакът Z – емблема на съветската инвазия в Украйна.



Появиха се и фотоси, представящи знамената на Тексас и Русия като сходни, появи се и колаж на Доналд Тръмп, възседнал танк със знамето на Тексас.



Самият Грег Абът сподели тази седмица, че ще продължи да пази границата на своя щат макар разпореждането на Върховния съд, че граничният патрул на Съединени американски щати може да смъкна бодливата тел, сложена по продължение на части от границата на Съединени американски щати с Мексико.

Поставяйки под въпрос дейностите на съда, републиканският губернатор разкритикува неналичието на изясненост от страна на администрацията на Байдън, която желае да отстрани бодливата тел.

Проблемът с бодливата тел се разиграва като част от по-голямо опълчване в Съединени американски щати.

Абът твърди, че като не работи със мощ на границата, федералното държавно управление ще се провали в отговорността си да отбрани страната от „ настъпление “.

Той се базира на текст от Конституцията на Съединени американски щати – Член I, § 10, който лимитира пълномощията на щатите и им не разрешава да „ встъпват във война “ без единодушието на Конгреса „ с изключение на, в случай че фактически не са нападнати “.

Смисълът на тази наредба е щатските управляващи да имат право да се пазят със мощ, до момента в който федералните управляващи изпратят войски при положение на непознато настъпление, изясни пред CNN анализаторът Стивън Владек, професор по право в Тексаския университет в Остин.

„ Това в никакъв случай не е било разбирано като разрешение щатите да се намесват или по различен метод да анулират използването на федералното право – даже, в случай че става въпрос за „ навлизане “, каквото в тази ситуация няма “, разяснява професорът.

И продължава:

„ Ако беше по различен метод, щатите биха могли да употребяват изказванието за „ инвазия “,  като опрощение да се опълчват на каквито и да било федерални закони и политики, които не харесват – модерна версия на причините за „ отменяне “, които не оцеляха в Гражданския война “, разяснява още той.

В петък американският президент Джо Байдън сподели, че съглашението за границата, което се договаря в Сената на Съединени американски щати, е „ най-трудният и обективен “ набор от вероятни промени и даде обещание да „ затвори границата “ в деня, в който подпише законопроекта.

Републиканците сложиха на масата въпроса с границата, като гаранция за това да поддържат спомагателната помощ за Украйна.

Байдън, който евентуално ще се бори за още един мандат на изборите на 5 ноември, изпитва съществени проблеми по въпроса с противозаконното прекосяване на границата сред Съединени американски щати и Мексико.

Според републиканците той е трябвало да резервира ограничаващата политика на някогашния републикански президент Доналд Тръмп, който е любимец за номинацията на неговата партия.

За още забавни вести, изявленията, разбори и мнения харесайте!
Източник: debati.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР