СподелиОчакването, че парламентът ще се събере извънредно и депутатите ще

...
СподелиОчакването, че парламентът ще се събере извънредно и депутатите ще
Коментари Харесай

Парламентът саботира Плана за възстановяване и устойчивост

Сподели
Очакването, че Народното събрание ще се събере изключително и депутатите ще пресечен предизборните си обиколки, с цел да бъде интензивен процесът по законите, свързани с Националния проект за възобновяване и резистентност (НПВУ), се оказа неосъществимо желание.

Миналата седмица служебната министърка на финансите Людмила Петкова съобщи, че е разискала с парламентарните партии обстановката с усвояването на средствата и нуждата от ускорение на някои законодателни начинания.

По думите ѝ през миналата към този момент седмица трябваше да се организира съвещание на Народното събрание, което може да бъде свикано от ръководителя на Народното събрание Рая Назарян или по искане на най-малко 48 депутати с съответен дневен ред.

На последното съвещание на Народното събрание, което се организира на 26 септември преди старта на предизборната акция „ Възраждане “ и „ ИТН “ саботираха приемането на измененията, свързани с ПВУ.

„ България фактически е единствената страна, която няма създадена глава REPowerEU. Средствата там са планувани в размер на 479 млн. евро “, сподели Петкова, представена от Българска телеграфна агенция.

Европейска комисия позволява лека пролонгация за изменението, само че казусът е, че колкото повече се бавим, толкоз по-трудно става осъществяването на вложенията и промените по проекта, защото крайният период е август 2026 година, сподели финансовата министърка.

По думите ѝ всяко закъснение би затруднило изпълняването на вложенията в период.

„ Говорим, че второто заплащане е под въпрос, само че имаме още седем заплащания “, добави Петкова.

„ Очакваме тези дни да бъде даден 6-месечният период за оценка. Това, което осъществим по второто заплащане, осъществим. Приключваме с второто заплащане и продължаваме нататък “, съобщи още тя.

Промените в Конституцията дават опция работата на Народното събрание да не стопира, до момента в който има преходно държавно управление и по този начин проблемите с ПВУ и усвояването на милиарди можеше да бъде решен.

Европейската комисия към този момент насочи предизвестие за това, че не може да чака страната да отговори на условията.

От Министерството на финансите оповестиха, че са изразили подготвеност да придвижат въпроса до Народното събрание, който да разиска и утвърди готвените промени.

А те засягат ангажирането с съответни дати за модернизиране на енергийния бранш.

Именно по тази тематика Има Такъв Народ и „ Възраждане “ направиха предизборна акция, като обявиха, че няма да разрешат хилядите български миньори да останат без работа. Въпреки че средствата по ПВУ вземат решение точно този въпрос – те ще би трябвало да обезпечат опцията въглищарите да не останат без работа, откакто въглищните централи хлопнат порти след 2038 година

Друга значима тематика е обвързвана с преструктурирането на Българския енергиен холдинг. Не на последно място е законодателството, което касае битката с корупцията.

За незабавно приемане на измененията приканиха от ПП-ДБ още през септември. Бившият финансов министър Асен Василев прикани персонално водача на ГЕРБ Бойко Борисов „ да не се крие в храстите “ и да съобщи ясно дали от партията му са подготвени да поддържат антикорупционни промени. Според по този метод ще се отпушат 1,2 милиарда.

„ Знаете, че там има три антикорупционни закона и е извънредно време Бойко Борисов да спре да се крие по храстите и да излезе и да каже като мъж – тези закони ни тормозят, тормозим се, че като се одобряват ще ни заловен за корупция или да касае в действителност – ние сме за европейско развиване на България и ще приемем тези закони и ще отпушим парите “, съобщи Василев през септември.

Нещо повече – с изключение на загуба на милиарди, страната ни може да бъде и принудена да връща средства, които към този момент е получила по ПВУ.

Не е ясно по кое време и дали въобще страната ще получи втория транш – в размер от 653 млн. евро. България е единствената членка Европейски Съюз, която досега е получила единствено първото заплащане. Това се дължи единственото на забавянето на българските депутати и ръководещи и неизпълнените промени.

От левицата обявиха, че са изумени от предлагането на финансовия министър за изключително съвещание.

„ И то поради Плана за възобновяване и резистентност и единствено няколко дни след срещата ѝ с еврокомисаря по стопанска система Паоло Джентилони. Това е безусловно неприемливо “, съобщи през седмицата в своя позиция ръководителят на парламентарната група на Българска социалистическа партия Борислав Гуцанов.

По думите му сходно решение не е съветвано със социалистите и не трябва такива оферти да се вършат „ на мрачно “, изключително за приемането на закони, които ще накърнят българския интерес в енергетиката.

От Има Такъв Народ остават на позицията си, с която провалиха последното съвещание на Народното събрание.

„ Мариците “ и българският енергиен комплекс печелят всяка година. Държавата би трябвало да преразгледа еконормите, които товарят цената на „ Мариците “, съобщи Тошко Йорданов в изявление за Нова тв. Той добави, че парите по ПВУ „ няма да отидат за хората, които работят в ТЕЦ-овете, нито за възобновяване на българската енергетика, а за 10 компании, които ще вършат фотоволтаици “.

Лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов ловко употребява тематиката в предизборните си обиколки в страната. На 14 октомври в Пловдив пред симпатизанти той избра да подлага на критика, в сравнение с да разяснява какво би трябвало да бъде направено, с цел да не бъдат изгубени средства.

„ Ние идваме с имената си и знаете какво сме правили, какъв брой сме го правили – доста, малко, за всеки сме се старали. Нула асимилиране. Вие представяте ли си ние да управлявахме и да ми кажат, че има 0 асимилиране по ПВУ – това просто не е допустимо “, сподели той пред симпатизанти.

В последна сметка парите по ПВУ евентуално ще бъдат изгубени поради междупартийни борби. В миг на предизборна акция явно е, че партиите отхвърлят да нервират миньорите и заетите във въглищните централи, защото това е електорат, който не би трябвало да бъде пипан. Най-вече в изискванията на идни избори. Всичко това обаче е за сметка на всички останали данъкоплатци, които ще почувстват резултатите от не/взимането на значимите за страната решения.
За още забавни вести, изявленията, разбори и мнения харесайте!
Източник: debati.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР