СподелиНяма непосредствена заплаха за националната сигурност на България, съобщиха от

...
СподелиНяма непосредствена заплаха за националната сигурност на България, съобщиха от
Коментари Харесай

МС: Няма непосредствена заплаха за България във връзка със ситуацията в Близкия изток

Сподели
Няма непосредствена опасност за националната сигурност на България, оповестиха от Министерския съвет (МС) след въздушната офанзива на Иран против Израел. Заради обстановката в Близкия изток през вчерашния ден служебният министър-председател Димитър Главчев свика работно заседание с присъединяване на служебните министри на защитата Атанас Запрянов и на превоза и известията Георги Гвоздейков, заместник-министъра на външните работи Мария Димитрова, началника на защитата Емил Ефтимов, както и представители на службите за сигурност.

„ Нашата съществена задача е да запазим живота и здравето на българските жители в района “, съобщи служебният министър председател Главчев.

В Министерството на външните работи няма постъпили претенции за евакуация. На този стадий не се постанова и привикване на Съвета по сигурността към Министерския съвет, се показва още в известие на държавната пресслужба, съобщи Българска телеграфна агенция.

Държавният глава Румен Радев следи със угриженост развиването на спора в Близкия Изток и осъжда ескалацията на напрежението, оповестиха от прессекретариата на президента.

„ Всички страни в района следва да се въздържат от по-нататъшна приложимост на мощ “, се споделя в известието.

Държавният глава е в непрекъснат контакт с българското държавно управление и службите за сигурност за гарантиране на живота и сигурността на българските жители в Близкия изток и при нужда за тяхната евакуация от района, осведомят още от прессекретариата на президента.

Няма директна военна опасност за България, сподели и служебният министър на защитата Атанас Запрянов в предаването „ Защо, господин министър? “ по бТВ.

България не трансформира бойната си подготвеност, съобщи той. Извършеното деяние от Иран е жестоко нарушаване на интернационалното право, разяснява Запрянов. Продължаваме да следим обстановката, съобщи той.

Правителството на България следи деликатно развиването на обстановката и е готово да предприеме нужните дейности за отбрана и гарантиране сигурността на българските жители в района, показаха в своя позиция в обществената мрежа „ Екс “ от Министерството на външните работи. България е мощно обезпокоена от неприемливата иранска офанзива против Израел. Това е невиждана ескалация, която основава сериозна опасност за районната сигурност, се споделя в позицията.

„ Категорично съдя неприемливата въздушна офанзива на Иран против Израел.Необходима е незабавна деескалация в Близкия Изток и определяне на дълготраен мир “, написа във фейсбук профила си служебният министър на вътрешните работи Калин Стоянов.

Реакции имаше и от представители на парламентарните сили:

„ Осъждам остро дръзкото нахлуване с ракети и дронове, което Иран предприе по отношение на Израел тази нощ “, разяснява в профила си във Facebook водачът на ГЕРБ Бойко Борисов.

Допълнителната ескалация на спора в Близкия изток, до която дейностите на Иран ще доведат, не би трябвало да бъде допускана, уточни той. Ние поддържаме нашите израелски другари в тяхното законно право да пазят и отбраняват страната и народа си, съобщи още Борисов.

„ Смятаме офанзивата за безотговорна и неоправдана, рискова за мира и сигурността в целия район “, се показва в позиция на „ Продължаваме промяната “ до медиите.

Подкрепяме правото на Израел да отбрани суверенитета си, в същото време призоваваме за деескалация и симетрични дейности и от двете страни, с цел да не прерасне спорът в огромна районна война, се декларира в позицията.

Българска социалистическа партия показва мощно безпокойствие от разширението на военните дейности в Близкия изток в последните часове, се споделя в позиция на партията по отношение на въздушното нахлуване на Иран против Израел, осведоми пресцентърът на политическата мощ.

„ Призоваваме за възпиране и за попречване на по-нататъшна ескалация на споровете в района. Всички старания би трябвало да бъдат ориентирани към понижаване на напрежението и реализиране на резистентен мир “, декларират социалистите.

Израел заяви, че Иран е насочил над 200 дрона и ракети против неговата територия и изиска изключително съвещание на Съвета за сигурност на Организация на обединените нации по отношение на офанзивата. Иран сподели, че нападението е в отговор на удара против неговото консулство в Дамаск, който бе нанесен на 1 април и при който починаха висши ирански военни.

Заради напрежението в региона бяха анулирани и полети от София до градове в Близкия изток.

За още забавни вести, изявленията, разбори и мнения харесайте!
Източник: debati.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР