СподелиНовият геополитически ландшафтДнес, на кръстопътя между постсоциалистическата носталгия и модерната

...
СподелиНовият геополитически ландшафтДнес, на кръстопътя между постсоциалистическата носталгия и модерната
Коментари Харесай

България – една прогноза за близкото бъдеще в новия геополитически контекст

Сподели
Новият геополитически ландшафт

Днес, на кръстопътя сред постсоциалистическата носталгия и модерната народна власт провокациите за България са много завладяващи и в това време ненапълно объркващи.

От една страна тук би трябвало да отчетем въздействието на Европейски Съюз и НАТО, а от друга – и обичайното въздействие на Русия, както и засилващите се ползи на Съединени американски щати, които се сблъскват на Балканите и Европа като цяло.

В последните две години, обстановката се усложни още повече и от отрицателните резултати от руско-украинската война, създавайки както стопански, по този начин и обществени нездравословни последствия за по-голямата част от цивилизования свят.

В тази комплицирана среда си коства да се означи позитивната роля на Турция както за сигурността, по този начин и за салдото в динамичността на стопанската система на Балканите, дружно с дълготрайните ползи на Китай – най-много от комерсиалните вероятности за разширението на така наречен „ нов път на коприната “, с вложенията в инфраструктура и пристанища по крайбрежието на Черно море.

Това, което би трябвало да се добави тук, е и разнопосочността на политическата страна на този ландшафт, която в действителност поддържа нежен баланс сред Изтока и Запада от позиция на идеологията, стопанската система, сигурност и софтуерните нововъведения на Балканите.

В този подтекст въпросите на енергетиката и сигурността са преди всичко, защото Черноморският район е обичайно обиден от тях, а неотдавна възобновените войни в Близкия изток, дружно с продължаващия и задълбочаващ се руско-украински спор, обвързват отрицателно стопанската система на България с напрежението в региона на сигурността.
Последните произтичат най-много от евентуалния съветски отговор на новите
разширения на НАТО към съветските граници, военните и обществени пакети за Украйна от Европейски Съюз, Съединени американски щати и други страни, както и нестихващите потоци от бежанци, разследване от нестихващите войни наоколо до Балканите.

В същото време, европейската стопанска система поддържа устойчива отрицателна наклонност, а резултатите след пандемията от Covid-19 за международната стопанска система също не са напълно позитивни, съгласно някои скорошни проучвания на Световната банка и Световния стопански конгрес.

В допълнение, разширението на BRICS сигурно ще се отрази на обстановката както в Европейски Съюз, по този начин и в НАТО, защото включването на нови играчи на геополитическата сцена е много забележима поръчка за евентуално пренареждане на международния ред без провеждането на нова огромна война.

Видимите политическите резултати от тези световни промени за България в последните години са свързани най-много с чести избори и поредност от служебни държавни управления, които в последна сметка съумяха да се задържат в точка на стабилизация през втората половина на предходната 2023 година с нови политически принадлежности като „ некоалиция “ или „ сглобка “ и поръчки за ротационна организация на държавното ръководство.

Решението, което въпреки и да основава компликации в работата на държавното управление, наподобява по някакъв метод устойчиво за актуалната много комплицирана геополитическа обстановка.
Някои вероятности за близкото бъдеще
Правилното прогнозиране на близкото бъдеще за комплицирани социално-технологични системи кардинално изисква основаването на подобаващ модел за тяхното интерпретиране и проучване. Резултатите в актуалното проучване за България получени въз основата на редовно оценяване на основните опасности за страната, в маркирания към този момент геополитически подтекст на постинформационната епоха, съчетаваща човешкия и машинния разсъдък по нов метод.

Най-общо, проучванията в модела са проведени към самодейността и целят систематизирана прогноза за близкото бъдеще на България в контури към този момент, геополитически ландшафт до 2028 година

Подходът дава опция за практическа реализация на обмисляне в бъдещето въобще, посредством голям брой бъдещи сюжети с „ допустим “ и „ недопустим “ небосвод на събитията, прилагайки експертни догатки, обогатени с референтни данни, събрани от разнородни източници при потребление на умна машинна оценка.

Получените резултати дават систематизирани (Aggregated) вероятностни оценки на риска, като комплицирана композиция от директни (Direct) и косвени (Indirect) съставни елементи.

На базата на резултатите от модела могат да се създадат по-важни изводи:

В близко бъдеще (към 2028 година) множеството от сериозните проблеми за България се чака да се появят в следствие от съществуващи към този момент спорове и евентуална ескалация на нови военни такива. Това сигурно ще засегне политическата, обществената и икономическата динамичност на обществото като цяло.

Иновациите и измененията в климата ще бъдат другите проблематични въпроси, които ще покачат смисъла си, давайки преимущество на икономическите и обществените резултати с ново равнище на значимост за свързване сред индивида и интелигентните машинни решения.

Ролята на разширението на BRICS към BRICS+ дружно с недържавни участници (НПО, неофициални съдружници и други дълбоки държавни инструменти) и прилежащите страни ще засегне активите както на стопанската система, по този начин и на интернационалните връзки, предизвиквайки както НАТО, по този начин и Европейски Съюз в региона на стопанската система, сигурността и енергийните въпроси, а затова – и България като член на тези стопански и военни съюзи (ЕС и НАТО).

Дискусия

Представената еволюция на геополитическия подтекст за България и произлизащата от нея прогноза, основана на моделна оценка на систематичния риск, не претендира да покаже в целокупност бъдещата динамичност на ландшафта, само че дава обоснована вероятност за следващи, спомагателни разбори и разсъждения.

Допълнителната поддръжка на модела със събрана и създадена от интелигентни машинни логаритми, информация, подсигурява по-малко индивидуален, системно-ориентиран механизъм за фиктивен разбор на риска, който е в положение да създаде обоснована прогноза с задоволително явен подтекст и ограничавания.

Това разрешава обосновано проучване на недалечното бъдеще за комплицирани социо-технологични системи, съчетавайки експертни упования и интелигентни логаритми в една обща комплицирана моделна система от обекти, връзки и трендове за бъдещето в новата постинформационна епоха.

Дали ще има и други опасности за България като страна през идващите пет години, до 2028 година, е много неразбираемо да се планува изрично.

Наличието на голям брой нематериални фактори като: нови технологии, бърза и разнообразна обществена динамичност, действителни стратегически и политически промени, или огромни, породени от индивида или природата катаклизми (нови пандемии, трусове, глобални/локални войни и т.н.) не могат да бъдат изцяло изключени или да им бъде даден явен, висок приоритет, което прави показаните тук аналитични моменти много потребни и елементарно разширяеми.

Това от своя страна ще разреши постигането на по-успешно, стабилно и несъмнено ръководство на българското общество в близкото бъдеще, като съчетава аналитични прогнози с действителни обстоятелства от действителността във все по-сложния геополитическия подтекст на новия 21 век.

Материалът е учреден на обявата:
За още забавни вести, изявленията, разбори и мнения харесайте!
Източник: debati.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР