СподелиНародното събрание проведе 15-часово заседание, създаде 3 временни комисии и

...
СподелиНародното събрание проведе 15-часово заседание, създаде 3 временни комисии и
Коментари Харесай

След скандали и 15-часово заседание НС създаде три временни комисии и задължи Асен Василев с нови мерки. Какво предстои?

Сподели
Народното събрание организира 15-часово съвещание, сътвори 3 краткотрайни комисии и задължи финансовия министър Асен Василев неотложно да прекрати разноските по консолидираната финансова стратегия до назначението на служебното държавно управление, съобщи БНР.

Малко след среднощ Теменужка Петкова от ГЕРБ и Йордан Цонев от Движение за права и свободи внесоха изключително в пленарната зала план за възбрана за разходване на финансови средства по консолидираната стратегия, като се изключи разноските за пенсии, заплати, неотложни обществени заплащания и падежиращи заплащания по държавния дълг.

В период до 9 април финансовият министър Асен Василев би трябвало да показа на Народното събрание обстоен доклад за разполагаемата ликвидност и плануваните разноски по дати за интервала от 4-10 април. Теменужка Петкова се обоснова: „ През последните дни от страна на кабинета в оставка се правят разноски на обществени средства в обилни размери. Бихме желали да минимизираме риска от голословни разноски на средства “.

Никола Минчев от ПП-ДБ остро възрази: „ Това е решение, което би трябвало да мине през непрекъсната комисия “.

Парламентарната група на ПП-ДБ демонстративно напусна залата, решението беше подкрепено със 131 гласа от всички останали парламентарни групи, с изключение на Българска социалистическа партия, които не участваха в гласуването.

В продължителното пленарно съвещание след остри разногласия Народното събрание сътвори три краткотрайни комисии – едната импортирана от ПП-ДБ за определяне на обстоятелствата към „ Пътната карта за реализация на плана за уголемение на газопреносната система на Република България “, както и изясняване на събитията по реализацията на плана „ Турски поток “ на българска територия. Втората краткотрайна комисия ще ревизира каква е била нуждата от получената дерогация, употребена от „ Лукойл “, икономическия резултат от нея за страната ни и за режима в Русия. Двете комисии останаха без определен ръководител. Мнозинството сътвори и трета комисия, по искане на „ ИТН “ – за следствие на корупционните практики в Агенция „ Митници “ и възможната роля на Асен Василев в тях с ръководител Тошко Йорданов от Има Такъв Народ. ПП-ДБ гласоподаваха срещу поради включеното име на Василев.

Днес депутатите ще продължат работа от 10 ч. с разисквания по план на решение за осъществяване на политиката за декарбонизация посредством енергийно възобновяване на жилищния сграден фонд в страната.

В програмата е включено и чуване на министъра на вътрешните работи в оставка Калин Стоянов и на професионалното управление на Министерство на вътрешните работи за убития Мартин Божанов – Нотариуса. Тази точка ще се организира на закрито съвещание, защото съдържа класифицираната информация.

За още забавни вести, изявленията, разбори и мнения харесайте!
Източник: debati.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР