СподелиНа втория ден, след като в управляващото мнозинство отново се

...
СподелиНа втория ден, след като в управляващото мнозинство отново се
Коментари Харесай

„Маските трябва да паднат, Христо! Всичко свърши“: Пеевски се обяви за борец срещу олигархията

Сподели
На втория ден, откакто в ръководещото болшинство още веднъж се разтресе след оферти от ПП-ДБ за ръководството през идващите 9 месеца,

продължи с нова координирана офанзива от страна Движение за права и свободи и ГЕРБ-СДС.

Лидерите на двете обединения, които не пропущат да отбележат, че нямат общи ползи и нищо общо по сред си, през днешния ден насочиха нови залпове към обединението ПП-ДБ.

И Борисов, и Пеевски нападнаха обединенията по линия на евроатлантизма, като си послужиха с един и същи мотив – отказали да гласоподават решението за създаване на нови мощности за АЕЦ „ Козлодуй “.

Предложението беше направено в последния миг от депутата от ГЕРБ-СДС Делян Добрев, само че беше отхвърлено от Пленарната зала със 102 гласа.



Това явно изнерви Борисов и Пеевски, които приравниха отхвърли на ПП-ДБ да поддържа предлагането с отвод от евроатлантизъм и толериране на сътрудници на Държавна сигурност.

Бойко Борисов съобщи, че е бил отчаян от ПП-ДБ, тъй като не подкрепили внасянето на изключителната точка в дневния ред, което не било добър знак.

„ Сега съм отчаян от сътрудниците от Политическа партия и Демократична България, тъй като провалят градежа на нуклеарната централа. Гласуваха „ срещу “, което не е добър знак “, разясни Борисов.
През октомври 2023 година държавното управление взе решение да строи два нови блока на АЕЦ „ Козлодуй “,
като реализатор ще бъде американската Уестингхаус електрик “ (Westinghouse Electric), която ще построи два нови реактора.

Какво е предиздвикало ГЕРБ-СДС да внесат като изключителна точка на съвещанието на Народно събрание предлагането за реакторите, все още не е напълно ясно.

По-критичен обаче беше Делян Пеевски. В прочувствено изказване пред медиите той употребява същия мотив за офанзива против ПП-ДБ.

„ В залата се случи нещо нечувано и за изявените евроатлантици от ПП-ДБ провалят сега плана на „ Уестингхаус “ за нуклеарна централа поради Свилен Спасов – сътрудникът на Държавна сигурност, персонално посочен от тях в борда на това сдружение. Направете си изследване какво се случва, това е скандално “, съобщи Пеевски.

Той също подхваната тематиката за регулаторите и назначенията в тях, която през вчерашния ден назова „ делкане “, като сподели, че персонално той е отказал на Христо Иванов, който персонално той предложил в кабинета на Пеевски.

В изявлението си той нападна косвено „ Антикорупционния фонд “, който разкри схемите към, както и подозренията за чадър от най-високо политическо равнище от последните 15 години.



„ Да бъде сигурен по какъв начин ще се избере Висшият прокурорски съвет, с цел да бъде определен ортакът му Андрей Янкулов, от неговия „ Антикорупционен фонд “, за основен прокурор. И за зам. основен прокурор Сава Петров. Лично седнал съм зад думите си: Христо Иванов и олигарсите зад него желаят да вземат прокуратурата. Това е истината. Битката е за КОНПИ и прокуратурата, сътрудници. Олигархията желае да овладее страната “, безапелационен е Пеевски.

Самият той, дружно с водача на ГЕРБ Бойко Борисов, косвено бяха посочени от някогашния основен прокурор Иван Гешев като кадровици във Висш съдебен съвет.

Лидерът на парламентарната група на Движение за права и свободи продължи с офанзивите против Христо Иванов, допълвайки, че в началото е имало „ положителни диалози “ за измененията в Конституцията и за това по какъв начин да бъдат избирани регулаторите.

Според Пеевски е разумно регулаторите да бъдат на цялата страна, а „ не да бъдат делнати 50 на 50 “.

„ И да спрат приказките към този момент, че ГЕРБ и ДПС… Кое е неприятното на Движение за права и свободи? 9 месеца, че Христо Иванов пи мазно турско кафе в моя кабинет и седеше в скута ми, до момента в който се случи Конституцията и всичките ми идваха час през час, до момента в който създадем измененията, които са значими за България и ги направихме за хората, в този момент ще ми споделя днеска в изявление за „ Дневник “, че още веднъж ще извади тематиката за Движение за права и свободи. Коя, бе, Христо, приятелю мой? Движение за права и свободи е най-национално виновната партия и крепи това държавно управление 9 месеца. И в случай че нас ни нямаше, нямаше да го има. Маските би трябвало да паднат, Христо! Искам да го знаеш, приятелю мой. Всичко свърши! Вие сте ми ясни! Благодаря “, отсече Пеевски и отхвърли повече мнения.

Отговорът от Христо Иванов не закъсня. Той изясни, че е юридически опит за градивни диалози, в които се намесват Движение за права и свободи.

„ Опитваме се да беседваме с ГЕРБ за в действителност значима тематика като промените, регулаторите, битката с корупцията, и внезапно Делян Пеевски се „ самовзривява “ с следващия фойерверк от безвкусни пошлости “, разяснява Иванов изявленията на Пеевски.

„ Ако на някого не му е ясно къде е казусът, Пеевски го направи явен – Движение за права и свободи желаят да бъдат прикрит сътрудник на ГЕРБ при разпределението и не желаят да има ясни правила и правилник с ясна политическа отговорност сред двете политически обединения, които носят отговорност за ръководството – ГЕРБ-СДС и „ Продължаваме промяната-Демократична България “, уточни Иванов.



По отношение на назначенията и меморандума, препоръчан от Политическа партия и Демократична България и, коментар през днешния ден направи и министър председателят Николай Денков.

„ Нормално е, когато се инициира политическо разискване по значими въпроси, то да стартира с преден конфликт на хрумвания, с доста страсти и чувство за невъзможност. Но също по този начин е обикновено след първия конфликт страните да седнат на масата на договарянията и да намерят тези общи механизми и решения, които да реализират набелязаните общи цели “, съобщи той.

По думите на министър-председателя хората чакат да се намерят работещи решения и да се продължи напред с промените. Почти девет месеца това държавно управление работи и има резултати поради обстоятелството, че всички показахме, че можем да водим разговор, означи още Денков.

Раздорът във връзка с назначенията в регулаторите докара до сериозен конфликт, в който сътрудниците взаимно се заплашиха с предварителни избори.

За още забавни вести, изявленията, разбори и мнения харесайте!
Източник: debati.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР