СподелиНа 27 март отбелязваме Световния ден на театъра. Той се

...
СподелиНа 27 март отбелязваме Световния ден на театъра. Той се
Коментари Харесай

Отбелязваме Световния ден на театъра

Сподели
На 27 март означаваме Световния ден на театъра. Той се празнува  от 1962 година по самодейност на Международния сценичен институт (International Theatre Institute ITI). Датата е 27 март, тъй като на този ден се открива сезона на „ Театър на нациите “ („ Theatre of Nations “).

От този ден, всяка година, един от методите на отбелязване на празника е бележит актьор да насочи своето годишно обръщение. За първи път през 1962 година това прави Жан Кокто – френски стихотворец, публицист, дизайнер, художник, ваятел и режисьор.

По традиция на този ден се връчват годишните награди на Съюза на артистите „ Икар “. Те ще бъдат връчени на публична гала, която ще се организира в Народен спектакъл „ Иван Вазов “ довечера.

Най-престижните награди за театрални изкуства у нас ще бъдат раздадени за 50-и юбилеен път и ще отличат създатели в 23 категории.

Стелиян Радев и Катрин Гачева ще са водещи на церемонията по връчването на премиите „ Икар “ тази година. На събитието в Народния спектакъл младите артисти ще изпълнят и музикални фрагменти дружно с дамския етно хор „ Вакари “, оповестяват от Съюза на артистите в България.

И тази година гостите пред Народния спектакъл ще бъдат посрещнати от артистите от натрупа „ Канетикс “ и жената-каучук Сирма Добрева. Актьорът Димитър Маринов ще връчи една от специфичните награди на церемонията.

Три са специфичните награди, които се присъждат – на доцент доктор Биляна Томова (за достижения в преподавателската дейност), на сценографа Вечеслав Парапанов (за чест и достойнство) и на актрисата Мария Каварджикова – за извънреден принос към българския спектакъл.

Събитието е част от XIX издание на Софийския сценичен салон, който тази година се организира под мотото „ Бойно поле за деяние “.

Приходите от продажбата на билети са предопределени за здравния фонд на Съюза на артистите в България, посредством който се подкрепят членове на САБ при животоспасяващи интервенции. От 2007 година до момента с помощта на този фонд са подкрепени над 150 актьори.

В Пловдив на Световния ден на театъра – 27 март, с публично шествие ще бъде открит площад „ Театрален “, оповестиха от Драматичния спектакъл в града. Тържеството ще стартира от двора на театъра, където ще се съберат представители на всички културни институции в града.

Шествието ще стартира в 12:00 ч. и ще продължи по основната улица на Пловдив. Крайната му точка ще бъде площадът сред улиците „ Лейди Странгфорд “, „ Цариброд “ и „ Ангел Букурещлиев “, където в 13:00 ч. публично ще бъде изпълнено решението на Общински съвет на Пловдив мястото да носи името площад „ Театрален “. Целта е да бъде обозначено пространството, на което се е намирал Международен спектакъл „ Люксембург “ и се е основала първата професионална театрална натрупа в България.

Вечерта ще продължи със спектаклите „ Едип и пророците “ и „ Ръкомахане в Спокàн “. На 25, 26 и 27 март билетите, закупени за тези две представления от касата на театъра, ще са на специфична празнична цена.

За още забавни вести, изявленията, разбори и мнения харесайте!
Източник: debati.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР