СподелиМинистерството на образованието и науката (МОН) предлага учениците да могат

...
СподелиМинистерството на образованието и науката (МОН) предлага учениците да могат
Коментари Харесай

МОН предлага: Учениците да отсъстват по семейни причини до 15 дни

Сподели
Министерството на образованието и науката (МОН) предлага учениците да могат да отсъстват от учебно заведение до 15 дни в една образователна година с стимулирано документално заявление от родител до класния началник, заяви пресцентърът на ведомството.

Промените в Наредбата за приобщаващо обучение към този момент са оповестени за публично разискване в уеб страницата на МОН и до 5 март всеки може да даде оферти по тях. Целта е да се облекчат фамилиите и да се понижи административната тежест на шефа на учебното заведение.

В момента учениците имат право да отсъстват от учебно заведение до три образователни дни в една образователна година въз основа на стимулирано документално заявление от родителя до класния началник и до седем образователни дни с авансово позволение на шефа на учебното заведение въз основа на заявление от родителя.

С измененията се дава опция на родителя независимо да взема решение във връзка с отсъствията на своето дете от учебно заведение в случаи на фамилни събития, персонални и фамилни задължения, наложителни пътувания, краткотрайно неразположение и други. Предвижда се това да се случва в осведомителен режим посредством класния началник, а не в позволителен от шефа.

Промяната е препоръчана след извършен разговор и срещи с всички заинтригувани страни, осведомят от просветителното министерство.

В момента учениците могат да отсъстват по семейи аргументи до три с молба към класния началник и още седем, само че единствено със глоба на шефа на съответното учебно заведение.

„ Обсъждаме този проблем с разнообразни наставнически асоциации през последните месеци. Понякога се постанова детето да не посещава учебно заведение поради неразположение или фамилен проблем. Затова вършим смяна в Наредбата за приобщаващо обучение – усилваме тези отсъствия по фамилни парични на 15 за всяка образователна година “, изясни министър Цоков. По думите му ще се облекчи и редът за тяхното потребление, като молбата за всички полагаеми дни ще се подава единствено пред класния началник. С това ще се разтоварят и шефовете на учебните заведения, които до момента трябваше да позволяват част от тези отсъствия.

За още забавни вести, изявленията, разбори и мнения харесайте!
Източник: debati.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР