СподелиМиналата седмица една от най-споделяните публикации във Фейсбук“ беше тази,

...
СподелиМиналата седмица една от най-споделяните публикации във Фейсбук“ беше тази,
Коментари Харесай

Проверка на факти: Имала ли е Урсула фон дер Лайен „нацистко минало“?

Сподели
Миналата седмица една от най-споделяните изявления във „ Facebook “ беше тази, която свърза ръководителя на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен с нацисткия режим в Германия.

В мрежата се споделяше колаж със фотография и текст. Според изказванието прадядото на Фон дер Лайен по бащина линия е Карл Албрехт Оберг, есесовец от висшите ешелони.

Проверка обаче демонстрира, че популяризираната фотография за първи път се е появила през 2022 година в обществените мрежи и е съпроводена с текст на френски, демонстрира инспекция на БНР.

Личността на Карл Албрехт Оберг е действителна и той има злокобно минало. Той обаче не е дядо на Урсула фон дер Лайен. Нейните дядо и прародител в действителност носят това име – Карл Албрехт.

В реалност Фон дер Лайен е внучка на психолога Карл Албрехт (1902-1965), който е известен в науката с проучванията си върху мистичното схващане.

Той създава нов способ за медитация, учреден на автогенния тренинг. Автор е на книгата „ Психология на мистичното схващане “ (1951).

Той няма нищо общо с генерала от Секретен сътрудник Карл Албрехт Оберг (1897-1965), който е началник на полицията в окупирана Франция от май 1942 година до ноември 1944 година

Отговорен е за депортирането на над 40 000 френски евреи по време на Втората международна война, прочут е като Касапина от Париж.

Освен, че има съвпадане в имената и даже образно подобие, двамата мъже също по този начин са умряли в една и съща година, 1965 година, само че дядото на Фон дер Лайен е роден в Бремен през 1902 година и умира на 63-годишна възраст, до момента в който нацисткият военачалник е роден 5 година по-рано в Хамбург.

Карл Оберг умира във Фленсбург, Западна Германия, 3 години след излизането си от пандиза, опрощение от президента Шарл де Гол.

Прадядото на Фон дер Лайен Карл Албрехт пък е роден 1875 година в Бремен. Бил е, също като татко си, търговец на памук. Умира на 77-годишна възраст в Чарлстън, Южна Каролина, откъдето е брачната половинка му Мери Ледсън Робъртсън.

Родословното дърво на Урсула фон дер Лайен е оповестено на уеб страницата, където се вижда, че дядото на Урсула се споделя Карл Едуард Албрехт, а прародител ѝ Фридрих Карл Оберг.

Прадядото е бил търговец на памук.

За още забавни вести, изявленията, разбори и мнения харесайте!
Източник: debati.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР