Какво представлява публикация, писана от човек в нетрезво състояние? Нещо

...
Какво представлява публикация, писана от човек в нетрезво състояние? Нещо
Коментари Харесай

Нова надежда! Ракията „Панацейка“ лекува 77 болести! Поне…


Какво съставлява обява, писана от човек в нетрезво положение? Нещо такова: в нея би трябвало да се споделя напоително по какъв начин учени от Българска академия на науките и Медицинския университет в София са открили, че ракията лекува 7 заболявания.

Такава дописка обикаля интернет пространството не от през вчерашния ден, а переодично и от години. Последното й прераждане е от края на април 2023 година, само че към този момент с изказванието, че ракията лекува не 7, а 9 заболявания – очевидно учените не стопират да се трудят, изследвайки разнообразни типове гроздова, сливова и пърцуца. А по какъв начин се изследва ракия? Ние, публицистите, знаем единствено един метод – посредством пиянство.

В публикацията, споделена безчет пъти в обществените мрежи, се споделя най-сериозно, че „ Учени от Българска академия на науките и Медицинския университет в София, взаимно с учени от Копенхаген и Берн, откриха, че ракията е извънредно потребна за здравето. Българската напитка, която има десетки хиляди фенове, съдържала редица потребни съставки, които се отразяват чудесно на нашето здраве “. По-надолу в обявата са изброени заболяванията, на които ракията прекършва гръбнака. Няма да ги изреждаме, тъй като се губи място и време.

Умните и виновни сътрудници от обаче не махват с ръка на нелепостите, както нормално вършим ние. Те се стягат и се заемат не нашега да търсят истината по въпроса: дали в миналото въобще е правено сходно проучване от учени в България? Дали ракията в действителност лекува описаните или някакви други болести те не считат за нужно да проверяват – то си е ясно априори.

За да схванат дали съществува сходно проучване, от фактчека на БНР се свързват с Медицинския университет в София. Оттам ги твърдят, че всички разработки на учените от университета се дават на Фонд „ Научни проучвания “ към Министерството на образованието и науката. Във Фонда, естествено, няма никакви данни за сходно проучване. Освен това думата „ ракия “ въобще не попада в базата ни данни, изясняват специалистите от МУ-София.

В обявата се твърди, че „ учени от Българска академия на науките “ са открили, че ракията лекува 7 заболявания, само че в Българската академия на науката има десетки институти, в които биха могли да бъдат направени сходни проучвания, а в публикацията, кой знае за какво, не е конкретизирано кои са тези учени.

В писмо до БНР специалисти от Българска академия на науките, които дават отговор за целия списък на Академията, дават отговор, че са създали информация и тя открила какво? Че в Българска академия на науките не са правени сходни проучвания.

Писането на нелепости е безгранично събитие. Това се потвърждава от обстоятелството, че ракията панацейка се лее и от хърватски уебсайт. В него обаче сънародниците на Лука Модрич ни надскачат – тяхната ракия е потребна за цели 12 заболявания. Иначе в хърватската публикация написа почти същото, което и в българските.

Така, след дни на трескава работа и следствие, сътрудниците от БНР с цялостно съображение заключават, че изказванието за учени от Българска академия на науките и Медицинския университет в София, открили целебните свойства на ракията лекува, е ФАЛШИВА НОВИНА.

А това, че ракията лекува 77 заболявания – то е ясно и се знае от памтивека. Особено използването й в дребни количества и постоянно. Точно кои заболявания е мъчно да се каже, защото… е мъчно да се каже. Че клетите учени от Българска академия на науките не са наясно с общоизвестния от времето на цар Иван Шишман факт, си е техен проблем.

За още забавни вести, изявленията, разбори и мнения харесайте!
Източник: debati.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР