СподелиМесеци наред БНР е критикувано, че допуска проруска пропаганда, когато

...
СподелиМесеци наред БНР е критикувано, че допуска проруска пропаганда, когато
Коментари Харесай

Как БНР планира, а после забрани интервюто с Митрофанова

Сподели
Месеци наред БНР е подложено на критика, че позволява проруска агитация, когато в ефир е водещият Петър Волгин. Сега той предложения за изявление съветската посланичка. БНР утвърди гостуването на Елеонора Митрофанова, само че забрани излъчването на изявлението след остра реакция от Делян Пеевски. Къде е казусът?

„ Г-н дипломат, вие сте тук в Австралия, наслаждавайки се на преимуществата на едно свободно и отворено общество. Как живеете със себе си, представлявайки репресивния диктаторски режим на Путин? “

С този въпрос водещата в австралийската социална телевизия Сара Фъргюсън стартира през март изявлението си с съветския дипломат в страната Алексей Павловски. Последва конкретизиране, че тя назовава ръководството на Владимир Путин тирания поради непредизвиканата инвазия в Украйна, репресиите над медиите и протестиращите против войната, както и убийствата и арестите на критици на Кремъл.

Начинът, по който Фъргюсън организира 12-минутния си диалог с съветския посланик, провокира необятен отзив по света, най-много поради обстоятелството, че в нито един миг тя не остави опция на Павлович безрезервно да популяризира пропагандния роман на Москва.

В момента в България се води обществена полемика по сходна тематика, само че с една съществена разлика. Българските фенове и коментатори разискват неизлъчено изявление на водещия в публичното радио Петър Волгин с съветската посланичка Елеонора Митрофанова.
Българското изявление
То беше планувано и записано предходната седмица със знанието на управлението на БНР, само че най-после Програмният съвет на радиото се събра изключително и реши, че излъчването му би трябвало да се забрани.

Аргументът на управлението е, че изявлението нарушава професионалните стандарти на медията. Волгин назова това цензура.

Последваха и реакции от професионални журналистически организации, които подсетиха, че саморегулацията на медиите не е цензура, нито автоцензура и приканиха за повече бистрота по случая.

Според председателката на Комисията за журналистическа нравственос Нели Огнянова в тази ситуация казусът не е в личността на госта. Пред Свободна Европа тя споделя, че е нужен „ безотказен равномерен публицистичен развой, учреден на най-високи журналистически стандарти “, който не би позволил подозрения в държанието на водещия.

Дългогодишната телевизионна журналистка и член на Асоциацията на европейските публицисти в България Миролюба Бенатова също е на мнение, че „ не трябва да има неразрешени посетители “. Тя обаче вижда проблем в неналичието на съответна информация за какво това изявление е било неразрешено. И по какъв начин тъкмо се е стигнало до това решение.

„ Ако не чуем това изявление, то се митологизира. Единственият късмет това изявление да не бъде мит и да не бъде издигнато в фетиш, заради своята неопределеност, е да можем да го чуем “, споделя Бенатова.
Кой е водещият
За разлика от австралийката Сара Фъргюсън, Волгин от месеци е упрекван, че безрезервно популяризира формалните тези на Кремъл във връзка войната в Украйна. По време на предаването му „ Политически неточно “ всяка събота пред БНР даже се организират митинги с искане водещият да бъде уволнен.

През пролетта на 2022 година той един път беше осъден дисциплинарно от Програмния съвет на радиото, откакто заяви в ефир погрешната информация, че българският транспортен съд „ Царевна “ е бил високомерен в Украйна.

През март тази година пък Съветът за електронни медии (СЕМ) изпрати на БНР отчет от съвсем тримесечен мониторинг на предаването му. По мотив стила на водене на Волгин в отчета се отбелязваше, че „ еднопосочността и разгръщането на мненията “ по избрани политически тематики в предаването „ основава чувство за пропагандни внушения “.

Чест посетител в предаванията на Волгин е водачът на проруската партия „ Възраждане “ Костадин Костадинов, който неведнъж е поставял под въпрос участието на България в Европейския съюз и НАТО.

Именно след негово изявление водещият получи дисциплинарно наказване, а оперната певица Александрина Пендачанска в символ на митинг напусна Обществения съвет на БНР. Нейният претекст беше, че „ посредством мненията и гостите, които [Волгин] кани, неговите излъчвания са се трансформирали в канал за разпространяване на дезинформация и подправени вести “.
Как се стигна до възбраната
На този декор решението на Волгин да предложения съветската посланичка в България Елеонора Митрофанова, и то в миг, когато Москва намерено заплашва София „ да заплати следствията “ от демонтажа на Паметника на Съветската войска, не наподобява ненадейно.

По непредвиден метод обаче се разви хронологията на събитията след отправянето на поканата.

Част от нея беше разказана от самия Волгин по време на предаването му в събота. Свободна Европа събра останалите детайлности благодарение на свои източници в БНР.

По думите на журналиста екипът на „ Политически неточно “ е изпратил успоредни предложения до посолствата на Русия и Украйна, само че само Митрофанова е откликнала незабавно.

Нейното посещение в БНР се съгласува с управлението на стратегия „ Хоризонт “ още в сряда. В четвъртък Волгин прави анонс за идното изявление във Facebook, а в петък сутринта Митрофанова идва в постройката на радиото и диалогът ѝ с Волгин е записан в студио.

По обяд в същия ден управлението на стратегия „ Хоризонт “ прави постоянната си планьорка, на която още един път е доказано, че изявлението с съветската посланичка е планувано за лъчение в събота.

Волгин твърди, че до този миг никой от управлението на БНР не е възразявал против гостуването на Митрофанова.

Обратът в този проект настава по-късно в петък, когато първо украинското посолство излиза с сериозна позиция по този мотив, а тя е последвана и от остра реакция на депутата от Движение за права и свободи Делян Пеевски.

По думите на Волгин няколко часа по-късно, към 22:00 часа, той е получил позвъняване от своя сътрудник, която го е уведомила, че записът от изявлението му ще бъде прослушан на изключително съвещание на Програмния съвет на БНР. В него влизат шефовете на всички стратегии и районни редакции на радиото.

Това съвещание се организира в събота сутринта. След него излиза наяве, че 16-членният състав на съвета е решил да предложи да бъде неразрешено излъчването на изявлението в ефир, както и публикуването му в уеб страницата на БНР. За това гласоподават всички присъстващи като се изключи един въздържал се.

Малко по-късно в събота Волгин упрекна в ефир своите сътрудници в налагане на цензура, сравнявайки случилото се с натиска върху свободното слово, налаган от някогашната комунистическа власт в България.
Има ли цензура
Последва и позиция на управлението на БНР, в която бяха отхвърлени „ внушенията за цензура “, в това число и подозренията на самия Волгин, че роля за решението изявлението на Митрофанова да бъде спряно, е изиграла реакцията на Пеевски.

В понеделник Комисията за журналистическа нравственос излезе със своя кардинална позиция по случая, в която уточни, че „ професионалното саморегулиране на медиите не е цензура, а тяхно обвързване, което съставлява неделима част от напъните за поддържане на журналистическата нравственос “.

Асоциацията на европейските публицисти в България прикани БНР „ да обезпечи цялостна бистрота на събитията към прекъсването на изявлението на Петър Волгин с посланика на Руската федерация Елеонора Митрофанова “.

„ Необходим е безотказен равномерен публицистичен развой, учреден на най-високи журналистически стандарти – това е казусът. Ако има подобен публицистичен развой, няма да съществува това, което наричате „ метода, по който води Волгин “, а от обмисляне до реализация и архивиране ще има качествено наличие и безпристрастна публицистика “, разяснява пред Свободна Европа Нели Огнянова.

На въпрос дали казусът в тази ситуация е държанието на Волгин в ефир или самото наличие на Митрофанова, тя добави, че „ в случай че е в полза на информираността, може да се интервюират и посланици, само че единствено в посочената рамка “.

„ Не бива да има неразрешени посетители, от една страна. От друга, това по какъв начин се води изявлението също е една доста хлъзгава материя “, разяснява пред Свободна Европа и Миролюба Бенатова.

Според нея е значимо да се разбере по кое време и какво е подтикнало Програмния съвет на БНР да се сезира и събере, с цел да разисква към този момент записаното изявление. Бенатова споделя и това, че е значимо „ да се разбере кои са съответните пасажи, които са предиздвикали Съвета да реши, че изявлението не е професионално направено “.

По мотив подозренията, че Пеевски може да е оказал въздействие върху решението за събаряне на изявлението от ефир, Огнянова повтори, че съществуването на съответна публицистична преценка на тематиките и гостите би изключила сходни подозрения.

„ Защото в този момент сме изправени пред труднопроверими догатки дали професионалното саморегулиране не е катализирано политически, което е безусловно неразрешено. “

Коментарът на Борис Митов е оповестен в „ Свободна Европа “. Заглавието е на ДЕБАТИ. БГ.

За още забавни вести, изявленията, разбори и мнения харесайте!
Източник: debati.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР