СподелиИзраел и Иран си отправиха взаимни обвинения по време на

...
СподелиИзраел и Иран си отправиха взаимни обвинения по време на
Коментари Харесай

Спешното заседание на Съвета за сигурност на ООН: Израел и Иран с взаимни обвинения

Сподели
Израел и Иран си насочиха взаимни обвинявания по време на незабавното съвещание на Съвета за сигурност на Организация на обединените нации поради офанзивата на Техеран.

Постоянният представител на Иран при Организация на обединените нации Амир Сайед Иравани съобщи, че страната му „ ще отговори пропорциално “ на всяка военна интервенция на Съединени американски щати против нея, съобщи Българска телеграфна агенция.

Иравани сподели, че нападението на Техеран против Израел в нощта против 14 април, поради което бе свикано незабавното съвещание на Съвета за сигурност на Организация на обединените нации, е било „ належащо и съразмерно “. Той разясни, че въпреки и Иран да не търси ескалация на спора и да няма желание да се ангажира с опълчване против Съединени американски щати, в това време удостоверява правото си на самозащита.

„ Ако Съединени американски щати стартират военни интервенции против Иран и неговите жители и надлежно застрашат националната ни сигурност и ползи, то Иран ще употребява присъщото си право да отговори съразмерно “, съобщи Иравани в Организация на обединените нации.

В същото време непрекъснатият представител на Израел в Организацията на обединените народи Гилад Ердан упрекна Иран в нарушение на интернационалното право по време на съвещанието на Съвета за сигурност и пусна на таблета си видео, което демонстрира по какъв начин израелските сили прехващат ирански дрон над джамията „ Ал Акса “ в Йерусалим, която е свещено място за мюсюлманите, осведоми Ройтерс.

Генералният секретар на международната организация Антониу Гутериш изрази паника от обстановката.

„ Близкият изток е на ръба. Хората в района са изправени пред действителната опасност от унищожителен пълномащабен спор. Сега е моментът тази опасност да се обезвреди и напрежението да деескалира – миг да бъде проявена оптималната въздържаност “, съобщи Гутериш в Ню Йорк.

Той подсети на страните членки на Организация на обединените нации, че е неразрешена като цяло използването на мощ против териториалната целокупност и политическата самостоятелност на която и да е страна.

Съветът за сигурност на Организация на обединените нации е длъжен да не оставя дейностите на Иран без отговор, съобщи от своята страна на незабавното съвещание в Ню Йорк през днешния ден заместител непрекъснатият представител на Съединени американски щати при Организация на обединените нации Робърт Ууд, съобщи Ройтерс.

Англия ще продължи да оказва помощ за сигурността на Израел, съобщи английската непрекъсната представителка в Организация на обединените нации Барбара Удуърд, съобщи Ройтерс. Това се отнася и за районните английски сътрудници Йордания и Ирак, добави тя.

От Вашингтон прецизират, че Блинкън е разговарял с сътрудниците си от Йордания (Айман ас Сафади), Саудитска Арабия (принц Файсал бин Фархан бин Абдула), Египет (Самех Шукри) и Турция (Хакан Фидан). Пред всеки един от тях американският държавен секретар е засвидетелствал, че Съединени американски щати не търсят повишаване на напрежението в Близкия изток, като в това време ще продължат да поддържат Израел в неговата защита, предава Българска телеграфна агенция.

Междувременно, в търсене на усмиряване на обстановката в района престолонаследникът на Саудитска Арабия принц Мохамед бин Салман е имал телефонен диалог с министър-председателя на Ирак Мохамед Шияс ас Судани, съобщи Ройтерс.

Агенцията посочи, че двамата са разискали вероятните способи да се защищити Близкият изток от бъдещо разширение на сегашния спор и какви старания да се положат, с цел да се понижат заплахите от ескалация на напрежението.

За още забавни вести, изявленията, разбори и мнения харесайте!
Източник: debati.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР