СподелиИмаме за пръв път избрано служебно правителство по новата конституционна

...
СподелиИмаме за пръв път избрано служебно правителство по новата конституционна
Коментари Харесай

Кабинетът „Главчев“ има задача да атакува ключови фигури от Промяната

Сподели
Имаме за пръв път определено служебно държавно управление по новата конституционна процедура. Прогнозите за конституционна рецесия и някакви особени политически бели, свързани с измененията в главния закон, не се оправдаха. И номинацията за министър председател от президента Радев, и препоръчаният от Димитър Главчев състав се случиха от официална позиция безпрепятствено. Страната върви към избори 2 в 1 на 9 юни, което е по-добрият вид, в сравнение с избори на разнообразни дати.

Политическият, съдържателният смисъл на новото държавно управление е същински забавният миг, който съставлява и действителен казус в българската политика.
Политическата багра на държавното управление
Досега служебните държавни управления зависеха от партийните пристрастия на президента. Това е първо служебно държавно управление, което е доминирано от политическите съперници на президента. В случая, това са ГЕРБ и Движение за права и свободи. Подборът на министрите от страна на Главчев се свежда най-много до специалисти, назначавани и близки до ГЕРБ и Движение за права и свободи – от втория ешелон на двете обединения. За цвят има и хора на президентството (Росен Карадимов) и даже някогашни фрагменти на Има Такъв Народ.

Направено е изпитание да няма знакови политически лица от ГЕРБ-ДПС, само че това, което се набива на очи, е че държавното управление е мощно анти ПП-ДБ. Единствената фигура, която може да се разпознава с Политическа партия – Гвоздейков – беше изключен от партията си и явно неговото предопределение е по-скоро удар по ПП-ДБ, в сравнение с опит да завоюват тяхното утвърждение за кабинета. Като цяло, задачата на служебното държавно управление ще бъде да се включи интензивно в акцията, като подлага на критика избрани основни фигури и политики на ПП-ДБ – като Асен Василев, само че надалеч освен него.

Политизирането на служебните държавни управления и тяхното партизиране бе неизбежно и в предходния парламентарен вид – новото в този момент е, че това става в интерес на партията, обвързвана с претендента за министър председател, а не с тази, желана от президента. От тази позиция измененията в Конституцията извършиха едно главно желание – да се понижи въздействието на президента върху служебното държавно управление и да се усили въздействието на парламентарните партии върху него.
Кой носи отговорността за служебното държавно управление
В сегашния парламентарен модел имаме шерване на политическата отговорност за служебния кабинет сред най-малко три субекта: претендента за министър председател, политическите партии, на които той дава превес в държавното управление, и не на последно място – на президента, който с декрет назначава държавното управление. В този смисъл съответната отговорност за кабинета „ Главчев “ е на Главчев (самият той е кадър на ГЕРБ и с история в ГЕРБ), ГЕРБ-ДПС и президента Радев. Главчев носи отговорност за избора на министри, които са в спектъра ГЕРБ-ДПС и са несъмнено срещу ПП-ДБ. ГЕРБ-ДПС носят отговорност като бенефициент на този избор и най-после президентът Радев носи отговорност за назначението на този кабинет.

Радев възприе политика на минимално присъединяване в процедурата, което е възможно. Така главната тежест и отговорност за кабинета се трансферира върху Главчев и бенефициентите на неговия избор – ГЕРБ и Движение за права и свободи. Все отново президентът Радев, в случай че имаше остри възражения против съответни оферти за министри, би могъл да ги направи. Фактът, че нямаше, значи някаква форма на поддръжка, а и присъединяване на Карадимов в състава също може да се чете в тази посока.
Какво да се чака във връзка с Министерство на вътрешните работи, служби, правораздаване
Запазването на Калин Стоянов в Министерство на вътрешните работи и назначението на Мария Павлова в Министерство на правораздаването значи, че статуквото в тези ведомства ще се резервира. За започване на някакви смислени промени няма да може да става дума. По-конкретно, евентуално е структурните закони за правосъдната власт да бъдат пренаписани по този начин, че да запазят изцяло актуалната ѝ политизация в посока ГЕРБ-ДПС. Второ, институциите освен няма да спомагат, само че интензивно ще осуетяват всевъзможни опити за следствие на огромните кавги в двете системи – Нотариуса и „ Осемте джуджета “. Това ще даде комфорт и на хора като Борислав Сарафов, които се свързват със свадите. Трето, висящите инспекции, следствия, каузи по проблема „ Божков “, чекмеджетата, „ Барселона “ ще останат „ на трупчета “ или ще бъдат още по-енергично замитани.
Ще има ли почтени избори
Присъствието в състава на кабинета на лица – Калин Стоянов най-много, само че ненапълно и Мундров, които бяха дейни реализатори на заверата против машинното гласоподаване на локалните избори – внасят съществени подозрения в желанията на ГЕРБ-ДПС по този въпрос. От тази позиция ПП-ДБ бяха прави да се концентрират върху този проблем в своята гневна реакция против състава на кабинета при оповестяването му. Но излизайки от консултациите, те дадоха опция на новопоявилото се парламентарно болшинство против тях да се развихри с рецензии, без те да могат да се защитят. Това би трябвало да им е за урок – те би трябвало интензивно да употребяват всяка опция за опълчване на новото болшинство към ГЕРБ-ДПС.
Геополитически позиции
Този кабинет не би трябвало да промени позициите на страната по главните геополитически въпроси: войната в Украйна, Шенген и еврозоната. След рецензиите към Тагарев и Василев, служебното държавно управление ще следва техните политики и в двете области.
Фискална политика
Във фискалната сфера ще се подвига доста звук, тъкмо както преди съставянето на кабинета „ Денков “. Никой да не се изненадва, в случай че излязат бомбастични изявления на „ специалисти “ и политици, че страната е съвсем банкрутирала, че бюджетът се е издънил, че дефицитът е скочил на 6%. Всичко това сме го виждали и все пак то евентуално ще бъде повторено. Понеже формалните стопански знаци – а това е значимото – на страната са отлични, към този момент започнаха да хвърлят подозрения върху тях. Истината е, че България е в отлично фискално здраве и може да си разреши даже „ обичайните “ предизборни фишеци на ГЕРБ– този път, непретенциозно – 75 лв. за пенсионерите. Но значимото е този звук да не докара до действителна смяна на фискалната политика, която за последните три години съумя да ни сближи с останалите от Европейски Съюз.

По паритет на покупателна дарба България е към този момент на 64% от междинния Брутният вътрешен продукт в Европейски Съюз (на глава на населението) и се приближава оптимално до Гърция. През тези три години и неравенството в страната – стигнало почти турските равнища по времето на ГЕРБ – стартира да се връща в по-европейски стойности. Същевременно страната резервира всички шансове да се причисли към еврозоната, тъй като извършва или е на път да извърши сложните Маастрихтски критерии за финансова дисциплинираност: нещо, което се прави оценка от европейските ни сътрудници. Всичко това би трябвало да бъде непокътнато, макар неизбежния избирателен звук.
Енергетика
Назначаването на министъра на енергетиката – Валентин Маринов – демонстрира, че замитането на свадите към „ Турски поток “ ще продължи. Няма да има никакво подпомагане за намиране на „ пътната карта “ или за изясняване на събитията към нея. Няма да има информация за действителните изгоди от плана и по кое време тъкмо ще се изплатят трите и половина милиарда лв., авансирани от България за скоростното строителство на тръбите. Няма да има и съдействие за изясняване на може би най-важния въпрос – имало ли е приспособяване на държавни поръчки, тъй че да се спазят договореностите с Русия. А точно, нейни компании да строят „ Турски поток “. Нагласяването на търгове е закононарушение апропо.
Предизвикателствата и главният въпрос пред България
ПП-ДБ би трябвало да се приготвят за тежка акция, в която държавното управление ще е в случай че не напълно на ГЕРБ-ДПС, то най-малко ще е мощно анти ПП-ДБ. Това обаче е и късмет за ПП-ДБ, защото главното политическо опълчване ще е тъкмо по линията на разрива им с ГЕРБ-ДПС. Интересно ще бъде позиционирането на евроскептиците като Българска социалистическа партия и „ Възраждане “. Те сигурно ще се включат в акцията против ПП-ДБ, само че е забавно до каква степен ще припознаят и ГЕРБ-ДПС за конкурент. Корнелия Нинова е склонна да се изправи сама против всички, само че за Костадин Костадинов няма да е ясно. Неговата врата към ГЕРБ-ДПС е евентуално да остане задоволително необятно открехната, а жестокостта му към Борисов-Пеевски ще се резервира все по този начин сломена.

Започналите арести в митниците демонстрират, че институциите ще продължат да се политизират в полза на ГЕРБ-ДПС. Това не е вест, само че беше липса на усет бухалките да бъдат задействани толкоз скоро и тъкмо за началото на акцията. Но в една завладяна страна, това е „ нормалността “. Основният въпрос е същият: ще успее ли тази „ нормалност “ да се възпроизведе. Думата ще има гласоподавателят и нека той да схване въпроса вярно.

Коментарът е оповестен в Дойче Веле. Заглавието е на ДЕБАТИ. БГ.

За още забавни вести, изявленията, разбори и мнения харесайте!
Източник: debati.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР