Споделихме безпокойството си с китайското правителство и проверяваме сведенията, които

...
Споделихме безпокойството си с китайското правителство и проверяваме сведенията, които
Коментари Харесай

Какво Се Случва В Момента: Масови Арести На Изявени Дисиденти! Влачат С Белезници Самия

" Споделихме безпокойството си с китайското държавно управление и ревизираме сведенията, които сме получили ", сподели Шамдасани пред телевизия Ройтерс.

Хиляди хора се събраха в Хонконг през днешния ден на бдение със свещи, с цел да отбележат 30-годишнината от кървавото потушаване на всеобщия митинг на пекинския централен площад " Тянанмън ", където армейски елементи откриха огън против студентите, настояващи за народна власт, съобщи Ройтерс.

Демонстрантите се събраха в локалния " Виктория парк ", безмълвно държейки в ръце свещи и плакати, край копие на статуята на Богинята на демокрацията, издигната от стачкуващите на площад " Тянанмън " през паметната 1989 година.

" Много значимо е хората в Хонконг да не не помнят нещастието на 4 юни, - сподели Ричард Цой, заместник-председател на хонконгския Съюз в поддръжка на патриотичните демократични придвижвания в Китай. - Не позволявайте на китайските управляващи да се пробват да изтрият паметта на цялата нация. "

В самия Пекин през днешния ден стотици униформени и цивилни служители на реда зорко следиха големия площад и покрайнините му, ревизираха персоналните карти на инцидентни минувачи, спираха преминаващи коли и преглеждаха багажниците им.

Бдението в Хонконг, който бе върнат от Англия под китайско ръководство през 1997 година по формулата " една страна, две системи ", към този момент е традиция на този ден и всяка година притегля хиляди хора. Местните поданици се радват на права и свободи, немислими за останалата част на Китай. Подобни, само че по-малобройни бдения, се състояха и в някогашната португалска територия Макао и в самоуправляващия се остров Тайван, който Китай счита за своя територия, отбелязва Ройтерс.

В навечерието на годишнината цензорите в китайските интернет компании вкараха най-строги ограничения за разкриване и блокиране на всевъзможни материали, отнасящи се до потушаването на всеобщия протест през 1989 година, благодарение на усъвършенствани машини и устройства за различаване на гласове и облици.
Източник: bradva.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР