СподелиЕвропейският съюз стартира в понеделник военноморска мисия в Червено море“

...
СподелиЕвропейският съюз стартира в понеделник военноморска мисия в Червено море“
Коментари Харесай

Европейският съюз стартира своя военноморска мисия в Червено море

Сподели
Европейският съюз започва в понеделник военноморска задача в Червено море “ за възобновяване и гарантиране на свободата на корабоплаването “, съобщи Българска телеграфна агенция, цитирайки Ройтерс.

Решението за „ отбранителната интервенция за морска сигурност “ е взето, откакто подкрепяните от Иран бойци хуси започнаха да атакуват търговски кораби в Червено море в поддръжка на палестинците поради войната на Израел против радикалната формация „ Хамас “ в Газа. Нападенията нарушиха международното мореплаване и принудиха корабните компании да заобикалят Суецкия канал в Египет – жизненоважния морски маршрут, който свързва Средиземно с Червено море. Вместо това те избират по-дълги и по-скъпи обиколни направления към Южна Африка.

Хусите, които управляват най-населените региони на Йемен, атакуват кораби, имащи търговски връзки със Съединени американски щати, Англия и Израел, споделят източници от сферата на корабоплаването и застраховането. Въпреки ответните набези на западни страни против техни позиции в Йемен, хусите се заканиха да продължат да нападат кораби, свързани с Израел, в символ на взаимност с палестинците, до момента в който израелските сили не прекратят войната си в линията Газа.

В отговор на офанзивите на хусите против търговски кораби Съединени американски щати започнаха през декември интервенцията „ Пазител на благоденствието “, която има за цел гарантирането на свободата на корабоплаването в Червено море.

Миналата седмица комисарят на Европейски Съюз по въпросите на стопанската система Паоло Джентилони съобщи пред кореспонденти, че „ заради пренасочването на корабоплаването през Червено море времето за доставка на пратките сред Азия и Европейски Съюз се е нараснало с 10-15 дни, а разноските за тези колета са нарастнали с към 400% “.

Мисията, наречена „ Аспидес “, което на гръцки значи „ щит “, ще бъде ръководена от град Лариса в Централна Гърция, където се намират гръцките военновъздушни сили и щабът на НАТО, под командването на гръцкия комодор Василиос Грипарис, заяви Асошиейтед прес.

„ Европейският съюз реагира бързо на нуждата от възобновяване на морската сигурност и свободата на корабоплаването в един извънредно стратегически морски кулоар “, съобщи ръководителят на външната политика на Европейски Съюз Жозеп Борел. По-рано американски и английски сили бомбардираха голям брой позиции, употребявани от хусите. Мисията на Европейски Съюз обаче няма да насочва удари.

„ Предвид, че интервенцията е отбранителна, тя ще осведоми за морската конюнктура, ще съпровожда плавателни съдове и ще ги пази от вероятни офанзиви в морето “, се споделя още в изказването.

„ Цялата международна стопанска система е наранена. Не единствено европейските кораби са неведнъж застрашавани от ракетите на хусите в Червено море, само че и цялата интернационална корабоплавателна промишленост “, съобщи пред кореспонденти в Брюксел немската министърка на външните работи Аналена Баербок. Тя сподели, че като се изключи че пази европейските кораби, задачата „ ясно демонстрира, че ние като интернационална общественост сме дружно пред лицето на терористичните офанзиви против свободата на корабоплаването “. Германия, както и Белгия, вземат участие с фрегата в задачата.

Председателката на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен приветства решението и разгласява известие в обществената мрежа „ Екс “.

„ Европа ще подсигурява свободата на корабоплаването в Червено море, работейки дружно с нашите интернационалните сътрудници. Това е крачка към по-силно европейско наличие в морето, с цел да защитим европейските си ползи. “

В документа не се прецизира какъв брой плавателни съда ще вземат участие, а Европейски Съюз за момента не е дал отговор на молбата за коментар от Ройтерс. Дипломати от Европейски Съюз обаче по-рано обявиха пред организацията, че в началото ще бъдат включени три кораба под командването на Европейски Съюз като част от Общата политика за сигурност и защита (ОПСО) на Европейски Съюз.

Германия към този момент изпрати фрегата за противовъздушна защита по-рано този месец, с цел да се причисли към задачата, а двама дипломати обявиха пред Ройтерс, че Франция и Италия също ще се включат. Германската фрегата „ Хесен “, която има към 240 души екипаж на борда, също е планувана за задачата и отплава за района преди повече от 10 дни.

Планираното разполагане на немска фрегата в Червено море е една от най-опасните немски военноморски задачи от десетилетия, сподели през днешния ден министърът на защитата на Германия Борис Писториус по време на посещаване на кораба на остров Крит, представен от ДПА.

„ Не пресилвам, като споделям, че това е най-сериозното, най-опасното разполагане на военноморски сили от десетилетия “, сподели още немският министър. Става дума за отбрана на интернационалното право, свободата и сигурността в морето, само че също и за стабилизиране на комерсиалните направления и целия район, изясни Писториус.

„ Ние пазиме интернационалната сигурност и свободата на корабоплаването. Въздействието няма да бъде подценявано “, съобщи министърът пред немската телевизия Цет Де Еф. Разполагането е „ доста значим сигнал към атакуващите хуси и организациите и страните, които стоят зад тях “, добави той.

Европейски Съюз съобщи, че задачата ще работи по главните морски информационни линии в пролива Баб eл Мандeб и Ормузкия пролив, както и в интернационалните води в Червено море, Аденския залив, Арабско море, Оманския залив и Персийския залив.

За още забавни вести, изявленията, разбори и мнения харесайте!
Източник: debati.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР