СподелиЕдна от най-дискутираните теми по време на дебатите около приемането

...
СподелиЕдна от най-дискутираните теми по време на дебатите около приемането
Коментари Харесай

Три месеца от промените в Конституцията: Чуждите агенти още не са овладели службите ни. Защо?

Сподели
Една от най-дискутираните тематики по време на дебатите към приемането на измененията в Конституцията беше обвързвана с отпадането на условието за депутати да бъдат избирани лица, които имат единствено българско поданство.

На процедура измененията отварят вратата за това българи, които имат и друго поданство, да вземат участие в политическия живот на страната.

Темата обаче беше необятно употребена за втълпяване на погрешни изказвания, като едното от тях беше, че по този метод непознати сътрудници ще бъдат инфилтрирани в службите ни за сигурност.

Минаха три месеца от приемането на тези промени, само че към момента от бранителите на тезата не сме научили дали в действителност има назначени непознати сътрудници в службите ни.



Може би тъй като това в никакъв случай няма да се случи?

Първата причина три месеца след приемането на измененията в Конституцията да нямаме непознати сътрудници в службите си е елементарна – към сегашния миг няма депутати с двойно поданство.

Такива евентуално ще има при идващите избори, които може да бъдат и след три години.

В подобен случай непознатите служби ще би трябвало да почакат, до момента в който се стигне до тях и да си вкарат човек в нашите. От тази позиция продажният законодател наподобява е бил много непредвидлив, продавайки националния интерес на страната в непозната изгода. Просто тъй като е продал нещо, което не е ясно по кое време ще се случи. А един покупател надали би се съгласил на това.

По-просто казано, в случай че непознати служби желаят да конфигурират собствен човек в нашите, те ще го създадат чисто и просто посредством старите познати и работещи способи, какъвто е вербовката, да вземем за пример. Тя дава неповторимия късмет за една непозната работа да има собствен сътрудник в дадена специфична работа тук и в този момент. А в случай че той бъде оголен – доказването на шпионство става много мъчно.

Но да приемем, че има предварителни парламентарни избори и на тях има претенденти, които са с двойно поданство. Приемаме и обстоятелството, че един, двама, трима или даже четирима от тях биват препоръчани да оглавят някоя от най-важните специфични служби – разузнаване, контраразузнаване и военно разузнаване.

Тук би трябвало да спрем с въображението, тъй като действителността е друга –

нито един от законите, определящи работата на гореизброените служби, не разрешава за началници и заместниците им да бъдат назначавани хора двойно поданство в тях.

За да стане това допустимо, би трябвало да има промени в съответните закони, в които тази възбрана да отпадне.

Нещо повече – цитираните текстове важат за управленията на тези служби, само че не и държавните чиновници в тях. С други думи, в случай че и в този момент има заплаха от непозната агентура да се внедри в наша работа, изхождайки единствено от двойното поданство на избран чиновник, тази причина е налице и в този момент. Т.е. – службите ни към този момент би трябвало да са наводнени с непозната агентура.

И макар че сходна експлицитна възбрана в закона не е планувана във връзка с чиновниците, читателите могат да бъдат спокойни, че хора с двойно граждансво в тези служби не се назначават.

Както видяхме през последните месеци, тематиката за службите не може да стигне до спор в пленарната зала на Народното събрание, камо ли да се извършат законови промени, с които

продажните депутати да изтъргуват националната ни сигурност в интерес на някоя друга страна. 

Но даже да приемем и този краен вид – народен представител с двойно поданство бива препоръчан за ръководител на ДАНС, законът към този момент е изменен и му разрешава това да се случи, пред финалното му назначение има още две спънки.

Едната е президентът. Защото назначението на началници в тези служби става точно с декрет на президента. Държавният глава може просто да не издаде декрет за назначението на новоизбрания двоен жител и службата ще продължи да се ръководи от някой от досегашните заместници в нея.

И втората спънка е – просто да си спомним предлагането за назначението на Пеевски за ръководител на ДАНС през 2013 година и последвалата реакция на обществото от това. И най-малкото – цялата общност ще знае, че за поста шеф на ДАНС е съответният човек с двойно поданство препоръчан от няКОЙ.

Има и друга причина заради която националният интерес не може току по този начин да бъде предаден. Едно от опасенията на критиците в измененията на главния закон е, че

Народното събрание гласоподава оповестяването на война

и в случай че депутатите са такива, които са с двойно поданство това би било проблем.

Така е, единствено че още веднъж се връщаме там, откъдето тръгнахме – първо няма нито един народен представител с двойно поданство все още. Второ, даже и да имаме в скоро време – решенията в Народното събрание се взимат с гласовете на минимум 61 депутати. Това значи, че с цел да се вземе решение, което е в контраст с националните ползи, за това в Народното събрание към този момент би трябвало да има повече от 61 депутати с двойно поданство.

На доктрина е допустимо, само че на процедура – надали.

За още забавни вести, изявленията, разбори и мнения харесайте!
Източник: debati.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР