СподелиДесетки хиляди българи се събраха край Паметника на свободата по

...
СподелиДесетки хиляди българи се събраха край Паметника на свободата по
Коментари Харесай

България отбеляза националния празник Трети март

Сподели
Десетки хиляди българи се събраха край Паметника на свободата във връзка отбелязването на националния празник на България и 146-ата годишнина от Освобождението на страната ни.

Официални посетители на събитието бяха президентът Румен Радев, ръководителят на Народното събрание Росен Желязков, регионалният шеф на Габрово Мария Венкова, кметът на община Казанлък Галина Стоянова, заместник-кметът на община Габрово Николай Меразчиев, командирът на 61-ва Стрямска механизирана бригада бригаден военачалник Маргарит Михайлов, Старозагорският митрополит Киприан и Великотърновският митрополит Григорий, народни представители, ръководителят на Общински съвет – Габрово Климент Кунев, кметове на общини, патриотични организации, жители.

В началото на тържествата президентът и висш главнокомандващ на Въоръжените сили Румен Радев одобри почетния часовой на представителни роти на 61-ва Стрямска механизирана бригада, след което митрополит Киприан и митрополит Григорий отслужиха заупокойна молитва в памет на починалите за свободата на отечеството.

По време на речта на Росен Желязков се чуваха освирквания и викания с апели за оставка.

Тържествата на паметния връх приключиха с реверанс и едноминутно безмълвие в памет на починалите герои и с поднасяне на венци и цветя пред Паметника на свободата от всички публични посетители, от името на държавни и локални институции, патриотични организации и родолюбиви жители. Програмата приключи с патриотични песни, изпълнени от квартет “Армейска ария ”.
София
Церемония по издигането на националното знаме във връзка 3 март се състоя пред паметника на Незнайния боец в София. Присъстваха министър-председателят Николай Денков, вицепремиерът Мария Габриел, министри от кабинета, кметът на София Васил Терзиев, началникът на защитата адмирал Емил Ефтимов, представители на дипломатически задачи, на вероизповеданията у нас, жители. Сред присъстващите на церемонията бяха и представители на политически сили.

При осъществяването на националния химн от Гвардейския внушителен духов оркестър беше създаден салют от двайсет артилерийски залпа.

Премиерът Денков и вицепремиерът Габриел отдадоха респект пред паметта на починалите за свободата на България.

В церемонията участваха представителни формирования на Националната гвардейска част.

По-късно през днешния ден следва тържествена промяна на почетния гвардейски часовой пред постройката на президентската институция.
Пловдив
С молебен и поднасяне на венци и цветя пред Паметника на съветските освободители на рид Бунарджика в Пловдив започнаха честванията във връзка Националния празник.

„ В Освобождението на България от турско иго са осъществени изцяло Господните слова „ ще познаете истината и истината ще ви направи свободни “, сподели в обръщението си в катедралния храм „ Света Богородица ” Негово Високопреосвещенство пловдивският митрополит Николай. По думите му мракът на робството не е съумяло да угаси пламъка на вярата и да заглуши родната българска тирада.

Десетки пловдивчани се включиха в шествието до върха на хълма Бунарджика – „ Поход на свободата “, дружно с членовете на комитет „ Родолюбие “, с цел да участват на тържественото честване на Националния празник пред Паметника на съветските освободители.

„ Националният празник на Република България е един от първите празници, който новоосвободената българска страна вкарва в своя формален календар, уточни в словото си Любозар Фратев, почетен жител на Пловдив. По думите му това е денят, на който отдаваме своята благодарност на хилядите български опълченци, на славните съветски, украински, финландски, беларуски, полски и други воини на многонационалната Руска империя. Само седем години след Освобождението, през септември 1885 година тук в Пловдив нашите освободени предшественици демонстрираха, че са в положение към този момент сами да вземат решение съдбините си, уточни Фратев. Той акцентира, че доброжелателният и прецизен прочит на новата ни история демонстрира, че в нея има доста противодействия и ненавист, които са изцедили, а и през днешния ден изцеждат силите на нацията. „ Но има и величави образци за сближение към националните идеали. Това е спомогнало на България за броени десетилетия след Освобождението да се трансформира в чудото на тогавашна Европа “, сподели още Фратев.

Венци пред Паметника на съветските освободители бяха положени от името на министъра на защитата Тодор Тагарев и началника на защитата адм. Емил Ефтимов. Венци и цветя поставиха на паметника кметът на Пловдив Костадин Димитров, регионалният шеф на Пловдив Илия Зюмбилев, ръководителят на Общински съвет – Пловдив Атанас Узунов, командири на военни формирования, почетни консули, кметове на региони, политически партии, родолюбиви и публични организации, признателните жители.

Пред Паметника на опълченците на Централни гробища в Пловдив бе отслужена панихидата за починалите за свободата на България герои.

Вечерта на пл. „ Централен “ в 18:30 ч. ще се състои тържествена инспекция – заря във връзка Националния празник на Република България – 3 март, с присъединяване на военни формирования от гарнизон Пловдив.

По мотив Националния празник, Община Пловдив провежда два концерта с вход свободен за пловдивчани и посетители на града – пловдивчани и посетители на града могат да чуят Биг Бенд Пловдив с диригент Николай Гешев и солист Едит Унджияни празничният концерт на Представителен духов оркестър на Военновъздушни сили с диригент кап. Димитър Христов.
Варна
С боен обред и издигане на националното знаме стартира през днешния ден честването на Трети март във Варна.

На тържеството се събраха регионалният шеф проф. Андрияна Андреева, кметът Благомир Коцев, депутати, доста жители. Празника почетоха свещеници от Варненската и Великопреславска митрополия, както и районният мюфтия на града Исмаил Ахмедов.

Сред гостите на тържеството беше и Иван Караджов – боен деец, взел участие във Втората международна война, който е на 100 години и 9 месеца. За Българска телеграфна агенция той описа, че се е бил в борбата край Драва, като тогава е бил на 21 години – най-млад в своята част. Участието му във военните дейности траяло девет и половина месеца – през 1944-1945 година. За мен Трети март е доста огромен празник, уточни Караджов. Той напомни, че на война се дават доста жертви и никой не знае дали и по кое време ще се върне вкъщи. Животът е нещо доста скъпо и нека и през днешния ден да има българи, които са подготвени да дадат всичко и да обичат Родината, сподели още Караджов.

Празникът във Варна продължава с поднасяне на венци и цветя пред паметниците на воините, починали за освобождението на България. Началото на празничния концерт театър е планувано за 17:00 часа. В 19:30 ч. на площад „ Антон Новак “ в Морската градина ще се състои тържествена заря-проверка.

Съорганизатори на събитията в крайморския град са Общината, Военноморските сили и Варненската и Великопреславска света митрополия.
Бургас
С авто-мото шествие, церемониален обред и молебен с полагане на венци и тематичен концерт в Бургас бе маркиран националният празник Трети март.

Начало на празничните събития сложи обичайният авто-мото поход „ Българовско шествие “. В него се включиха десетки мотористи и коли, които потеглиха от Морска гара в посока град Българово. Те минаха през част от основните улици и булеварди на града с развети трибагреници.

През това време из централните пешеходни улици на Бургас, облечени в обичайни носии девойки от фолклорен танцов отбор „ Никола Гинов “, раздаваха на минувачите български флагчета. Инициативата за подаряването на 3000 знаменца на жителите и гостите на града е на общинската администрация.

Официалните празнувания се организираха на площад „ Атанас Сиреков “ с обред по издигане на националния байрак на Република България, както и флаговете на Европейския съюз и Община Бургас, последван от молебен за благополучие, отслужен от представители на бургаското духовенство. След това те произнесоха и заупокойна молитва за починалите за освобождението на България пред Паметника на починалите в Руско-турската освободителна война 1877 – 1878 година В ритуала по полагането на венци и цветя се включиха редица локални организации, както и представители на локалната власт.

Празничната стратегия продължи с тематичен концерт под надпис „ Рождество на свободата “ с създател Христо Симеонов. Стотици се събраха на площад „ Св. св. Кирил и Методий “, с цел да следят спектакъла, съчетаващ рецитал и танцови и музикални осъществявания на ученици на Национално учебно заведение за фолклорни изкуства „ Филип Кутев “ в Котел.

До края на деня във връзка празника всички музеи в града, както и Бургаската художествена изложба „ Петко Задгорски “, посрещат гости при вход свободен, а ул. „ Алеко Константинов “ е преобразена в арт базар.

По-късно в Центъра за модерно изкуство и библиотека предстоят и две тематични прожекции на филмите „ Под игото “ (1952 г.) и историческата драма „ Свобода или гибел ” (1969 г.).
Стара Загора
Стотици поданици и посетители на Стара Загора се включиха в паметното шествие „ За Свободата… Да развеем българското знаме! “ и придвижиха на ръце 300-метров български трикольор, като извървяха пешком дистанцията от три километра от центъра на града до Мемориалния комплекс „ Бранителите на Стара Загора “.

Това е мястото, където през 1877 година се водят най-кръвопролитните и решителни борби за освобождение на Стара Загора, а хиляди опълченци умират, с цел да спасят Самарското знаме.

След като военнослужещи, деца, възпитаници, дребни и огромни придвижиха българското знаме, трикольорът „ обгърна “ мемориала, където беше кулминационната точка на празничните прояви и общоградското честване. Там присъстващите се любуваха на концерт на певицата Невена Цонева.

Честванията на националния празник в Стара Загора започнаха с молебен за България, който беше отслужен от свещеници от Старозагорската епархия в катедралния храм „ Св. Николай Мирликийски Чудотворец “. След това по едно и също време пред всеки монумент, отдаден на Трети март в града, бяха сложени венци и цветя. А в 10:30 ч. се състоя и ритуалът за издигане на националното знаме на България, знамето на Европейския съюз и знамето на община Стара Загора пред локалната администрация.

От 16:00 ч., на площада пред Община Стара Загора, Народно читалище „ Настроение – 2017 “  стартира обичайна си самодейност „ Пробуждане с хоро “.
Плевен
С посрещане на началника на щаба на Пето бригадно командване полк. Пламен Маринов от почетния часовой в Плевен на площад „ Възраждане “ стартира тържественият обред във връзка Националния празник на България – 3 март. Стотици плевенчани на друга възраст бяха пристигнали, с цел да почетат паметта и делото на героите, дали живота си за свободата на България.

Сред присъстващите бяха народни представители, регионалният шеф Виолета Иеремиева, ръководителят на Общинския съвет доцент доктор Иван Малкодански, общински съветници, кметът на община Плевен доктор Валентин Христов и други.

Пред безконечния огън на параклис-мавзолея „ Свети Георги Победоносец “ плевенски свещеници отслужиха панихида за починалите воини.

Тържественият обред продължи с минута безмълвие пред паметта на починалите за свободата на България и с поднасяне на венци и цветя пред параклис-мавзолея „ Свети Георги Победоносец “.

Празничният 3 март в Плевен продължава с концерти в Драматично-куклен спектакъл „ Иван Радоев “, пред Панорама „ Плевенска епопея “ и на площад „ Възраждане “ в следобедните часове.
Русе
Множество хора се събраха пред Паметника на свободата в Русе.

Свещеници от Русенската митрополия отслужиха заупокойна молитва в памет на героите и признателен молебен за извоюваната независимост.

В церемонията участваха Почетната рота от Русенския гарнизон и Общинският духов оркестър.

В края на тържеството бяха поднесени венци и цветя.

Празничната стратегия продължава в Доходното здание с концерт-спектакъла „ Поклон и памет “. В него вземат участие реализатори и сформира от Общинския юношески дом, Общинския детски център за просвета и изкуство и фолклорен танцов спектакъл „ Найден Киров “.

Клуб за национални танци „ Родолюбец “ кани всички русенци и гостите на града да се заловен на най-дългото хоро в Парка на младежта, а актьорите от Русенския спектакъл ще показват довечера спектакъла „ Епопея на забравените “ – по Иван Вазов.
Перник
Десетки перничани се събраха пред Двореца на културата, с цел да почетат подвига на героите, борили се за свободата. Под звуците на химна на Република България бе повдигнат националният байрак.

Областният шеф на Перник Людмил Веселинов показва, че Трети март е знак на нашата национална независимост, културно завещание и духовно благосъстояние.

В празничната стратегия се включиха децата от Детска градина „ Родолюбче ”, които припомниха на натрупалото се голям брой родолюбиви стихове и песни. Стихотворението „ България ” на Христо Фотев бе атрактивно показано от Божения Николова от Средното учебно заведение с преподаване на непознати езици „ Д-р Петър Берон “ с присъединяване на Балетната школа „ Ида ” към Обединения детски комплекс (ОДК).

В празничната стратегия участваха още Духовият оркестър с диригент маестро Трифон Трифонов и Ансамбълът за национални песни и танци „ Граовска младост ” с живописен началник Венцислав Андонов.
Кърджали
Шествие на представителните блокове на образователните заведения в Кърджали беляза началото на тържествената стратегия. То бе водено от кмета Ерол Мюмюн, гвардейци и мажоретки.

В словото си кметът Ерол Мюмюн акцентира, че пътят до 3 март стартира от хайдушките поляни, минава през незаконните комитети на Васил Левски, изкачва стръмните сипеи на Ботевия връх Вола, с цел да се стигне до днешната свещена дата.

При формалното честване на 3 март в Кърджали, бяха поднесени венци и цветя пред паметника на Освободителите в Градската градина, кърджалийци се поклониха пред саможертвата на отдалите живота си за свободна България на колене, с едноминутно безмълвие. Тържествата продължиха с празнична стратегия, дело на съставите при Дом на културата.
Враца
Стотици врачани и посетители на града се включиха през днешния ден в отбелязването на 146-ата годишнина от Освобождението на България. Празникът стартира с шествие по централната улица на града, водено от духова музика и над 20-метров български байрак. Знамето носеха представители на танцовите школи, наградени през годината за разнообразни достижения възпитаници, общинското управление и народни представители.

Шествието стигна до централния площад, където се организира гала по издигане на българското знаме от представителна рота на военно формирование 54 990. След къса литературно-музикална стратегия, с присъединяване на актьорите Цветана Горкиева и Борислав Борисов, и полагане на венци и цветя на благодарност пред паметника на Христо Ботев, празникът приключи с огромно българско хоро, водено от танцьорите на внушителен танцов отбор „ Хемус “.

По случай Трети март за поредна година общинското управление на Враца подари на над 600 първокласници в общината българския байрак. По думите на заместник-кмета Петя Долапчиева за деветте години от началото на тази самодейност са подарени над 17 хиляди флагове.
Монтана
С протест на централния площад „ Жеравица “, издигане на националното знаме, одобрение на кмета Златко Живков, поднасяне на цветя пред паметника на починалите във войните за национално избавление, панихида за починалите в руско-турската освободителна война от 1877-1878 година и концерт в Монтана беше маркиран Националният празник – 3 март.

За празника в центъра на Монтана се стекоха над 2000 души, които носеха национални флагове, а някои бяха облечени и в национални носии и четнически униформи от времето Възраждането. В церемонията участваха бойци от отделение във Враца, които извършиха церемониален обред по издигане на националното знаме. Протосингелът на видинската митрополия архимандрит Антим отслужи панихида за утешение на душите на починалите в освободителната война български опълченци и съветски войни. В приветствието си към жителите той съобщи, че всички би трябвало да помнят с какъв брой жертви е извоювана свободата на България и да я ценят, тъй като тя е най-голямото богатство.

След поднасянето на цветя пред паметника на починалите във войните за национално избавление, празникът продължи с двучасов концерт, наименуван „ Любими песни от обичани български филми “. Концертът изнесоха децата от Обединен детски комплекс „ Ние врабчетата “ в Монтана, които извършиха известни песни от филмите „ Вчера “, „ Софийска история “, „ Фильо и Макензен “ и така нататък Със свои осъществявания в концерта участваха кметът на Монтана Златко Живков и зам.-кметът Диман Георгиев. Живков извърши песента „ Спри не си отивай “ от кино лентата „ Адаптация “, а Георгиев песента от кино лентата „ Хъшове “.
Видин
С празнично шествие, поднасяне на цветя и историческа възстановка Видин уважи Трети март. Честванията за 146-ата годишнина от Освобождението на България започнаха със заупокойна молитва пред паметника на починалите румънски воини в с. Иново. След това през централната градска част мина празнично шествие, в което се включиха възпитаници, учители, представители на институциите и жители.

Официалната гала на централния площад „ Бдинци “ стартира с издигане на знамето на Република България под звуците на националния химн.

Поздравителен адрес беше прочетен от името на заместник-председателя на Народното събрание Росица Кирова.

Венци и цветя на паметника на Трети пехотен бднински полк поставиха представители на държавни институции, образователни заведения, кметът на Община Калафат (Румъния), политически партии и доста жители.

Видинчани и гостите на града следиха възстановка на историческите събития за освобождението на града по време на Руско-турската война (1877-1878 г.). В нея участваха членовете на Сдружение за запазване на националните обичаи „ Бдинци “, над 100 възпитаници и доста доброволци. Тържествата приключиха с полагане на цветя пред паметника на опълченците от Видинския край в Крайдунавския парк.
Ямбол
С церемониален боен обред в Ямбол означиха 146 година от Освобождението на България. Честванията по случай националния празник 3 март започнаха с гала по издигане на националното знаме на централния площад и продължиха с шествие до Паметника на починалите за свободата до Военния клуб.

Почетния строй на представителните военни роти на площада одобри началникът на Ямболския гарнизон и пълководец на авиобазата „ Безмер “ полк. Милен Димитров. Благодарствен молебен за извоювалите българската независимост отслужиха енорийските свещеници отец Стоян и отец Жельо.

В шествие под съпровода на градския духов оркестър стотици жители, представители на локалната и на държавната власт и военнослужещи се насочиха към Паметника на починалите за свободата. Там беше отслужена заупокойна молитва, а паметта на героите бе почетена с рухване на колене и поднасяне на венци и цветя.

Започна и туристическият поход „ По стъпките на Освобождението “. Маршрутът му е от паметника на Иван Параскевов, основателят за основаване на Браилското знаме – прототип на националния ни трикольор, Средновековната цитадела „ Дъбилин “, Брънековата къща, паметната плоча на Стелияна Параскевова и хълма Боровец, където на 55-метров стълб е издигнато българското знаме.

По случай Трети март знакови здания и монументи в града нощес бяха осветени в цветовете на националния трикольор. Ден на отворени порти през днешния ден е разгласен в Музея на бойната популярност и в културно-информационния център „ Безистен “ в Ямбол.
Петрич
С художествена комбинация „ Благословена българска земя “ пред монумент „ Загинали за родината “ на площад „ Македония “ в Петрич стартира тържествената стратегия в Петрич. Композицията беше готова от възпитаниците на Първо главно учебно заведение „ Кочо Мавродиев “ в южния град. Десетки петричани се събраха, с цел да почетат паметта на починалите за свободата.

Сред присъстващите бяха националният представител Костадин Стойков, кметът на община Петрич Димитър Бръчков, ръководителят на Общинския съвет инж. Светла Данаилова, общински съветници, общественици, културни дейци, поданици и посетители.

Тържествената стратегия продължи с минута безмълвие в памет на починалите за свободата на България и с поднасяне на венци и цветя пред паметника на починалите за родината.

Концерт-спектакъл „ Имало едно време и отново ще я има – България “, изнесоха възпитаниците на Центъра за поддръжка на личностното развиване при Общински детски комплекс – Петрич на площад Евтим Евтимов в южния град.

За още забавни вести, изявленията, разбори и мнения харесайте!
Източник: debati.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР