СподелиБлизките на убитата иранска активистка Махса Амини няма да могат

...
СподелиБлизките на убитата иранска активистка Махса Амини няма да могат
Коментари Харесай

Иран попречи на близките на убита активистка да получат посмъртната й награда в Брюксел

Сподели
Близките на убитата иранска активистка Махса Амини няма да могат да получат европейската ѝ премия за независимост на мисълта, оповестиха интернационалните организации. Родителите и братът на Амини не са били позволени до самолета за Брюксел, а паспортите им са били иззети на летището в Техеран.

Новината идва седмици откакто Махса Амини и придвижването „ Жени, живот, независимост “ в Иран получиха премията „ Андрей Сахаров “. Това е най-голямата премия на Европейския парламент за човешки права.

Иранската активистка за права на дамите Махса Амини беше арестувана от полицията през 2022 година за погрешно носене на хиджаб. Тя умря в болничното заведение, откакто полицейските управляващи я докараха там в кома с изказванието, че е получила инсулт. Свидетели оповестиха, че тя е била пребита до гибел в сектора. Махса Амини беше на 22 години.

Смъртта на младата жена провокира всеобщи митинги в Иран, които протичаха под мотото „ Жени, живот, независимост “. Полицейско принуждение докара до гибелта на повече от 500 участници в демонстрациите, а към 20 000 бяха арестувани. Няколко души бяха наказани на гибел и екзекутирани.

Наградата „ Сахаров “ за независимост на мисълта се присъжда всяка година от Европейския парламент. Тя носи името на руския физик и политически отстъпник Андрей Сахаров и дава на отличения сумата от 50 000 евро.

За още забавни вести, изявленията, разбори и мнения харесайте!
Източник: debati.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР