СподелиАвстрийската търговска камара, която е официален представител на бизнеса зад

...
СподелиАвстрийската търговска камара, която е официален представител на бизнеса зад
Коментари Харесай

Австрийският бизнес одобрява частичния Шенген, българският зове за бойкот на Австрия

Сподели
Австрийската комерсиална камара, която е формален представител на бизнеса зад граница, приветства частичното съглашение за Шенген.

Европа е мощен и постоянен вътрешен пазар, само че в случай че са изпълнени съответните използвани условия, сподели пред БНР Филип Купфер – търговски консултант в Посолството на Австрия в България.

Той посочи, че австрийският бизнес търпи загуби от по десетки хиляди евро дневно от засиления митнически надзор по границите за тировете, които транспортират артикули „ от “ и „ за “ Австрия.

„ Контролът е нужен, само че дано да бъде осъществяван бързо и почтено. В случай че се открият нередности, съобщавайте незабавно, с цел да има последици.

Тук става въпрос и за оценката за България като място за бизнес.

Регистрацията на бежанци и Шенген са част от политически въпрос и на него следва да се даде отговор на политическо равнище “, сподели пред БНР Филип Купфер.

В същото време българският бизнес прикани за по-твърда реакция на българските управляващи по отношение на Шенген и за протест на австрийски начинания.

Бихме подкрепили по-твърда реакция на държавното управление по отношение на Шенген, разяснява пред Нова ръководителят на УС на АИКБ Васил Велев.

„ Шенген, еврозоната и Организацията за икономическо сътрудничество и раз са топ цели за българския бизнес. Те ще ускорят икономическия напредък и ще подобрят качеството на живот у нас. След като положихме всички старания и отговаряме на условията за Шенген, за какво не сме равни с другите? “, попита той.

Според него пропуснатите изгоди за страната ни са над 1 милиарда годишно.

„ Ние бихме подкрепили по-твърда реакция от страна на държавното управление. Защо не наложим несъгласие на някоя австрийска самодейност? Трябва да има апели за непазаруване на австрийски артикули и неползване на австрийски услуги.

Трябва да има и държавна, и социална реакция “, счита Велев.

Той посочи, че би трябвало да се търсят такива средства за влияние, които да дадат претекст на политически фактори в Австрия да трансформират позицията си.

Според Велев България е посочила, че е равна с останалите, само че бива третирана като второ качество. „ Това е недопустимо за българския бизнес и ние настояваме за по-твърда реакция ”, уточни Велев.

По думите му австрийският директен превоз би трябвало да бъде следен по-добре – по този начин, както желае Австрия.

Велев добави, че съгласно него страната не се възползва оптимално от преимуществата на географското си местонахождение.

За още забавни вести, изявленията, разбори и мнения харесайте!
Източник: debati.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР