СподелиАктьорите Мария Бакалова и Бойко Кръстанов, както и още 15

...
СподелиАктьорите Мария Бакалова и Бойко Кръстанов, както и още 15
Коментари Харесай

Мария Бакалова и Бойко Кръстанов са сред новоприетите членове на Европейската филмова академия

Сподели
Актьорите Мария Бакалова и Бойко Кръстанов, както и още 15 представители на българската кинематография, са измежду 709-те новоприети членове на Европейската кино академия.

Тя разгласи новите попълнения в състава си на Деня на Европа – 9 май, оповестява Българска телеграфна агенция.

Веднъж всяка година Европейската кино академия (ЕФА) приема нови членове, като тази година броят им е рекорден, се показва в прессъобщение на уеб страницата на академията. Така се усилва гласа на европейското кино по света, означават от ЕФА.

Освен двамата български артисти, към ЕФА се причисляват и режисьорите Лиза Боева, Андрей Хадживасилев, Коста Каракашян, Ники Стоичков и Галя Стоянова, както и операторите Иван Чертов и Александър Станишев, и сценаристите Теодора Маркова и Симеон Венциславов. Изпълнителният шеф на Националния кино център Петър Тодоров и Амитабх Вардхан, основен изпълнителен шеф на Cine Grand също към този момент са членове на ЕФА паралелно с продуцентите Борислав Борисов, Кристина Деспотова, Ралица Големанова и Ирина Гурова.

Те са признати в ЕФА паралелно с изтъкнати артисти и кинотворци като актрисата Кейт Бланшет, режисьорите София Екзарху и Матео Гароне. Сред новоприетите членове на академията 49 на 100 са дами, 50 на 100 са мъже и един % се дефинират като небинарни. Почти четвърт от всички тях са на възраст под 36 години.

Европейската кино академия към този момент има над 5000 членове от 52 страни. Всеки от тях може да се записва, с цел да гласоподава всяка година за Европейските кино награди. Те могат да вземат участие в събития, проведени от ЕФА, се показва в прессъобщението.

От 1 май тази година президент на ЕФА е френската актриса Жулиет Бинош. ЕФА е учредена през 1988 година от водещи европейски кинодейци като Ингмар Бергман, Педро Алмодовар, Лиляна Кавани, Клод Шаброл, Федерико Фелини, Изабел Юпер, Марчело Мастрояни, Лив Улман, Вим Вендерс и в началото има единствено 99 членове. От 90-те години на предишния век членовете на академията последователно се усилват.

За още забавни вести, изявленията, разбори и мнения харесайте!
Източник: debati.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР