Сподели25 преписки и досъдебни производства, свързани с разстреляния Мартин Божанов

...
Сподели25 преписки и досъдебни производства, свързани с разстреляния Мартин Божанов
Коментари Харесай

25 преписки и производства имало в прокуратурата за екзекутирания Божанов, Гешев бил следен от шофьора му

Сподели
25 преписки и досъдебни производства, свързани с разстреляния Мартин Божанов – Нотариуса, са открити в прокуратурата.

От държавното обвиняване оповестиха, че резултатите от инспекцията включват информация в деловодната система на прокуратурата от 2004 година.

От държавното обвиняване прецизират, че по тези каузи Божанов е бил обвинен, жалбоподател или очевидец.

По-голямата част от преписките са водени в Софийската районна прокуратура и са по отношение на осъществени от Божанов измами с недвижими парцели.

Сред тях има и такава, която е била обект на висок публичен интерес, обвързвана с журналистическо следствие, по която е предписан отвод от формиране на досъдебно произвеждане, прецизират от Прокуратурата, без да прецизират за кой случай става въпрос.



Материалите от преписката са отделени и през втората половина на 2023 година са изпратени в Софийската градска прокуратура, която е образувала досъдебно произвеждане за управление на проведена незаконна група, имотни измами, практикуване на незаконно въздействие върху действия на орган на властта, като това се е случило в интервала 2010-2020 година.

Работата по този случай продължава, като срокът на следствие е продължен с два месеца, т.е. завършва в края на месец февруари.

Във връзка с множеството пък отводи е разпоредена служебна инспекция дали правомерно районните прокурори са прекратявали преписките и делата против Мартин Божанов, оповестяват още от Прокуратурата.

Ще се ревизира както за какво са прекъснати, по този начин и бързината, с която са се водили тези инспекции.

Днес стана ясно, че Съдийската гилдия при Висш съдебен съвет е решила да предложения за чуване идващия вторник изпълняващия функционалностите основен прокурор Борислав Сарафов и проверяващия публицист от Антикорупционния фонд Николай Стайков във връзка със абсурда с така наречен частен клуб за магистрати, разразил се след убийството на Мартин Божанов, прочут с прякора „ Нотариуса “.

В същото време някогашният основен прокурор Иван Гешев заяви във „ Facebook “ рубриката си „ Говори Гешев “, че е познавал Божанов.

„ Ако се брои това, че съм го виждал инцидентно два-три пъти на обществени места, значи го познавам. Но като виждам арбитър Цариградска (която е подала сигнал във Висш съдебен съвет, че е била заплашвана от Нотариуса, бел. ред.) значи тя го познава по същия метод “, сподели Гешев и даде детайлности към последната му среща с Божанов.



Било през „ 2018 или 2017 година “, когато Гешев бил на вечеря със фамилията си. Когато се прибирал, забелязал, че автомобилът от НСО, в който се возел, почнал да минава на червени светлини на светофарите и почнала дейна преписка сред чиновници по радиостанцията.

Когато се поинтересувал какво става, Гешев схванал, че имало автомобил, който ги следвал. По-късно станало ясно, че това е охранител на Божанов, който бил в същия ресторант.

„ След това хората са били заведени, както ми се изясни, в Първо районно полицейско ръководство, тъй че това е проверим факт. Толкова добре се познаваме, че индивидът ме следи да види къде пребивавам “, сподели още Гешев.

За още забавни вести, изявленията, разбори и мнения харесайте!
Източник: debati.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР