СподелиБлагодарни сме на румънския народ за неговото гостоприемство и за

...
СподелиБлагодарни сме на румънския народ за неговото гостоприемство и за
Коментари Харесай

Представяне в Букурещ на броя на ЛИК за 155 години БАН Академик Юлиан Ревалски: Румънският народ е изиграл решаваща роля в годините, в които българите сме търсили свободата

Сподели
„ Благодарни сме на румънския народ за неговото гостолюбие и за това, че е изиграл такава решаваща роля в тези години, в които ние сме търсили свободата и за построяването на първите институции, измежду които е и Българската академия на науките, основана в град Браила, девет години преди Освобождението “, означи в своята приветствена тирада акад. Юлиан Ревалски, ръководител на Българската академия на науките (БАН), по време на представянето в Букурещ на новия брой на списание ЛИК, отдаден на 155-ата годишнина на Българската академия на науките (БАН) и отбелязването на две години от откриването на Националния пресклуб на Българската телеграфна организация (БТА) в румънската столица.

„ Много се веселя, че имам опция да взема присъединяване в отбелязването на втората годишнина от съществуването на Националния клуб на Българска телеграфна агенция в Букурещ. Отправям признателност към генералния шеф на Българска телеграфна агенция Кирил Вълчев и целия екип на Агенцията за октомврийски брой на списание ЛИК, отдаден на 155-ата годишнина на Българското книжовно сдружение, което през 1811 година е преобразувано със закон в Българска академия на науките “, означи в речта си учен Ревалски.

Той добави, че намира това показване в Румъния за знаково заради две аргументи. Като първа уточни обстоятелството, че Българска телеграфна агенция постоянно се е отнасяла с извънредно внимание към достиженията на българските учени, а като последваща – това, че Българска академия на науките е основан точно на румънска земя, в град Браила преди 155 години.

„ За нас е от изключително значение да благодарим на Румъния, румънската земя и румънския народ са оказали гостолюбие на нашите емигранти, които са напуснали родината в търсене на способи, по които могат да се приготвят и да създадат по този начин, че България да се освободи “, означи акад. Юлиан Ревалски.

Председателят на Българската академия на науките изрече и своята признателност към екипа на Българска телеграфна агенция, който е работил върху броя на списание ЛИК: „ голям бе трудът, който тези хора поставиха, с цел да се получи една цялостна картина, както на историята на Българска академия на науките, по този начин и със актуалното ѝ положение.

В края на своята тирада учен Ревалски пожела триумф на Българска телеграфна агенция и Националния пресклуб в Букурещ и означи, че намира за доста знаково това в страна като Румъния Българската телеграфна организация да възвърне своето наличие.

Източник БТАЗа още забавни вести, изявленията, разбори и мнения харесайте!
Източник: debati.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР