Споделените офис пространства ще станат задължителна част от микса площи

...
Споделените офис пространства ще станат задължителна част от микса площи
Коментари Харесай

Офис проектите се променят: Споделените пространства стават задължителни

Споделените офис пространства ще станат наложителна част от микса площи в огромните офис планове, предвижда Йордан Кръстев, управител „ Офис площи “ в Cushman&Wakefield Forton в диалог за Economic.bg. По думите му доста компании към този момент търсят еластичен детайл в микса от площи като реакция на несигурната среда и сложната прогнозируемост на бизнеса.

Офис пазарът в София все още демонстрира признаци на гладко възобновяване. Наемната интензивност през първата половина на 2022 година се задържа над междинните равнища за този интервал от годината, само че огромна част от покупко-продажбите са за възобновяване на контракти или пренасяне в различен офис, което не води до висока чиста усвояемост.
Нови бизнес зони
Бул. " Цариградско шосе " се утвърди като една от огромните офис зони в София. По наши данни все още в региона на булеварда има близо 478 000 кв. м офис площи клас А и Б, което се равнява на малко над 20% от общото предложение в София. Въпреки че строителната интензивност към булеварда продължава, една от най-бързо разрастващите се офис зони все още е тази на НПЗ " Хладилника " и бул. " Никола Вапцаров ", прецизира Кръстев.

Факторите, които предопределят избора на нови офис местоположения, са положителната транспортна и инфраструктурна обезпеченост, близостта до метро и до огромни жилищни региони. За офис плановете е доста значимо да имат добра видимост и елементарен достъп от основни точки на града, по тази причина входно-изходните пътни артерии в София са желани местоположения.
Недостиг на офис площи?
От началото на 2022 година офис пазарът в София отбелязва релативно устойчиви равнища на незаети площи – към 16.4 – 16.7%. Действително има лек растеж по отношение на миналата година, защото на пазара бяха въведени в употреба нови площи, а чистата усвояемост е под равнищата от предишни години ", казват от консултантската компания.

В същото време обаче вложителите в офис площи разчитат ясно сигналите на пазара и все още размерите офис площи в градеж са на извънредно ниско равнище – през последните тримесечия те са паднали под 200 000 квадратни метра.

Нови планове, с единични изключения, не се стартират. Прогнозите на Forton са в средносрочен проект равнищата на свободните офис площи на пазара да се успокоят, а при възобновяване на търсенето даже да се стигне до краткотраен дефицит на офиси.
Дистанционната работа основава неустановеност в вложителите
Дори огромните корпорации признават, че поради трайно откритата политика на отдалечена работа, в даден миг чиновниците губят принадлежността си към компанията, за която работят “, споделя мениджърът „ Офис площи “ в Cushman&Wakefield Forton.

Като се има поради горното, както и възходящите проблеми в продуктивността на чиновниците, отдалечената работа се преглежда повече като решение в съответна обстановка, а не като резистентен модел.

Всичко това забавя растежа в офис бранша и основава неустановеност за вложителите, които от своя страна са по-предпазливи със започването на нови планове. Това, съчетано с непрестанното разгръщане на IT и BPO бизнеса в България, в бъдеще би могло да докара до дисбаланс сред търсенето и предлагането на офис площи в интерес на наемодателите.

Ако обявата ви е била забавна и потребна, не пропускайте да ни последвате в обществените мрежи Фейсбук, LinkedIn, Twitter и Instagram, както и да се запишете за E-mail бюлетина ни.
Източник: economic.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР