Споделената болка е половин болка – вероятно тази идея е

...
Споделената болка е половин болка – вероятно тази идея е
Коментари Харесай

Камелия Тодорова разкрива как се е напивала и не се понасяла

Споделената болежка е половин болежка – евентуално тази концепция е водела  Камелия Тодорова  в работата над новия й музикален спектакъл „ Моят глас ”. В него примата на родния джаз освен пее, само че и разкрива живота си в най-големи, на моменти шокиращи детайлности. Как е посрещала Нова година с блуза на „ гол ваучър ”, по какъв начин е отпътувала за Индия с 5 $ в джоба, какво я е прогонило от България преди години и коя е най-голямата й драма – тя споделя за всичко това с възприятие за комизъм, поглеждайки с усмивка даже към тежките моменти от живота си. За първи път певицата дава отговор даже на клюките за проблеми с алкохол а, които се въртят към името й от години, написа „ Уикенд ”.

„ Още чакам да се влюбя! Непрекъснато го чакам! ” Това е първото огромно самопризнание, което Камелия Тодорова прави пред своята аудитория в „ Моят глас ”. Премиерата на спектакъла беше в спектакъл „ Азарян ” предишния понеделник. Любовта не е била добра към изпълнителката. През целия си живот примата на българския джаз е била заобиколена по едно и също време от боготворене и любовни разочарования. „ Нещата в персоналния ми живот не вървяха. Винаги имаше горест ”, не крие тя. И добавя, че е имало моменти, в които това отчаяние я е тласкало към алкохол а. „ Понякога се напивах. Не съм била пияна измежду хора. Винаги ми се е случвало, когато съм била сама. И това е най-голямото злощастие, тъй като след това се ненавиждам ”, споделя тя пред непознатите хора в публиката.

Такъв миг за нея настава при започване на 90-те години на предишния век, когато се разделя със брачна половинка си Майкъл Кунстман и остава сама в България. „ Мислех, че светът е приключил ”, споделя звездата. По това време двамата с Майкъл към този момент имат две деца и майката не знае дали е по-добре да ги вземе при себе си в София, или да ги остави да порастват в надалеч по-добре уредената им татковина Германия. В последна сметка девойките остават с нея и до ден сегашен тя им е признателна за поддръжката, която оказана от тях в моментите на уязвимост. „ Имах огромна потребност от тази поддръжка ”, откровена е певицата.

Именно Майкъл я убеждава през 1983 година да избяга от комунистическа България и да изостави блестящата си кариера тук, с цел да заживее в свят, който в никакъв случай преди този момент не е виждала. „ Аз бягах от рекрутиране ”, разкрива изпълнителката в „ Моят глас ”. По това време тя към този момент има участия зад граница и от Държавна сигурност желаят да я вербуват като сътрудник. Ченгета я наобикаляли непрекънато и недвусмислено й казвали, че би трябвало да стане една от тях. Певицата обаче не може да одобри концепцията да доносничи. Тъй като няма по какъв начин да откаже, тя просто напуща страната.

„ Разбира се, избягах и тъй като се влюбих. Млада, изгубена и наивна! А и се надявах да изградя кариерата си там, в хубавия Запад ”, споделя още Тодорова. Тя си спомня по какъв начин, откакто става част от компанията „ Върджин Рекърдс ”, новите й продуценти разясняват, че на външен тип наподобява на Мадона, театралното й държание припомня Принс, а гласът – Тина Търнър. „ Съвсем не се наскърбих от това съпоставяне ”, майтапи се Камелия. В спектакъла си тя споделя и за срещите с Фреди Меркюри, който обичал да поддържа връзка с елементарни хора – „ като мен ”, прецизира джаз примата. И въпреки да мисли, че в България няма по какъв начин да съществуват същински звезди като на Запад, не крие, че самата тя се е надявала да стане звезда, когато Вили Казасян предлага да я изпратят на „ Златния Орфей ” през 1980-а.

Джаз примата се връща освен към трагичните, само че и към някои много занимателни моменти от живота си. Разказва да вземем за пример по какъв начин е срещнала първото си гадже, с помощта на „ гол ваучър ” за Нова година. Когато идва на въпросното празненство, с изненада открива, че всички посетители са голи до кръста. Самата тя се срами да се съблече – „ още нямах гадже ”, изяснява певицата. Но когато настава Новата година, всички стартират да се поздравяват и целуват, едно момче я прегръща и подвига блузата й. „ Умрях от позор! ”, смее се през днешния ден изпълнителката.

Тя напуща купона, само че защото рожденият й ден е след по-малко от месец, взема решение да направи собствен ваучър с групата, която озвучава „ голото ” празненство. Това е една от първите рок банди в България – „ Сребърните гривни ”. Барабанистът Жоржян е първата огромна обич на Камелия Тодорова. След като обаче емигрира, тя още веднъж остава сама. „ В една прелестна юнска вечер ме удари хормонът и отново отидох на ваучър ”, спомня си тя. Същата вечер среща и идната си огромна обич – мъжът, за който се омъжва за първи път и който обаче по-късно също емигрира.

Камелия Тодорова  разказва още по какъв начин е падала от сцената и по какъв начин е разменяла на летището в Истанбул ябълки против бира и сок, тъй като потегля за концерт в Индия без командировъчни, единствено с 5 $, торба ябълки и баница от майка й. От спектакъла й хората могат да схванат и за какво носът й е крив, а тя се гордее с това, по какъв начин по време на зрелище е изгубила коронката на зъба си и се навела да я търси, а след това я залепила с дъвка, както и доста други детайлности от живота й. През цялото време изпълнителката се майтапи с сътрудниците си от бенда, непрестанно се закача и с единствения мъж – артист в „ Моят глас ” – младият Мартин Костадинов. Тя пуска даже фрагменти от кино лентата „ Търновската кралица ”, в който играе основната женска роля, като озвучава онлайн личните си реплики в лентата. Но всичко това бледнее спрямо нейната музика, която звучи сред обособените й истории, и изключително спрямо нейния глас.

Каквито и удари от ориста да е преживяла  Камелия Тодорова , те не са засегнали нейния най-ценния й запас като реализатор – гласът й. В момента тя е във върхова форма като певица. Близо три часа пеене с дребни спирания за историите й не съумяха да я изтощят. На българската сцена сега има доста малко изпълнителки на толкоз високо равнище, макар че не ни липсват гении. А това потвърждава, че не инцидентно пътищата на живота й са я завели към музиката вместо към актьорската работа, за която в началото е мечтаела.

След като „ Моят глас ” бе показан пред аудитория, се възнамеряват е последващи представления и даже турне в страната. Заради пандемията обаче към момента се прецизират датите и местата да идващите срещи между  Камелия Тодорова и нейната аудитория.
Източник: novinite.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР