Сподавянето на прозявка по време на скучна работна среща или

...
Сподавянето на прозявка по време на скучна работна среща или
Коментари Харесай

Учени установиха какво се случва при потискането на прозявката

Сподавянето на прозявка по време на скучна работна среща или незанимателен диалог единствено подбужда желанието да се прозяваме, написа в. " Дейли мейл ", представен от trafficnews.bg. Когато прикриваме отегчението си и се прозяваме със затворена уста, изпитваме неизпълним повод да го вършим по-често. Подобен е резултатът при въздържане на кашлицата или дълго угнетяване на порива за вървене до тоалетна. Това са открили учени от университета на Нотингам, Англия, откакто са посочили на 36 пълнолетни лица клипове с прозяващи се хора, с цел да изследват " заразния " резултат.

" Когато човек се пробва да не се прозява, се основава напрежение в първичната двигателна зона на мозъчната кора, която желае да провокира действието. Това евентуално е повода да не можем да го потиснем и да изпитваме по-голяма потребност да го вършим ", изяснява ръководителят на екипа Стивън Джаксън.

Човекът, кучетата и шимпанзетата имат " заразни " прозявки. Това някои експерти свързват с възприятието за съпреживяване и настояват, че могат да откроят психопатите, тъй като те не прихващат от прозяването на другите хора.
Източник: blitz.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР