Спите сладко или дремете на дивана след тежък работен ден.

...
Спите сладко или дремете на дивана след тежък работен ден.
Коментари Харесай

Защо котката ви буди постоянно?

Спите сладко или дремете на дивана след тежък работен ден. И внезапно БАМ! Удар с лапа в лицето! Това е единствено един от многото способи, с които котката се пробва да притегли вниманието ви. Защо котката ви буди непрекъснато?

Когато живеете с котка и още повече с няколко котки, би трябвало да сте готови за обстоятелството, че вашият другар не постоянно ще ви остави да спите умерено през нощта. Някои котки обичат да прекарват времето си със своя безсънен притежател и няма да се поколебаят да пресечен съня му. Има няколко метода да предпазите домашния си любим от тази неприятна процедура. Най-важното обаче е да разберете за какво котката разсънва стопаните си.

Какво се пробва да ви каже котката?

Вашата котка ви разсънва по разнообразни способи, най-много тъй като желае да ви каже нещо. Може би е гладна или желае да играе. Това е форма на нейното другарство с вас. Това, което най-добре ще ви помогне да се справите с всевъзможни проблеми с държанието на котката, е познаването на нейната природа, вроденото й държание и познаването и разбирането на нейното положение.

Най-важното е да не се ядосвате на любимеца си и да не затваряте вратата на спалнята! Повечето проблеми могат да бъдат решени, като отделяте повече внимание на вашия домакински любим денем преди лягане. Ако това не помогне, не забравяйте да се консултирате с ветеринарен доктор. И по този начин дано разберем за какво котката ви ви буди, до момента в който спите!

Котката скучае

Проучванията демонстрират, че домашните котки се приспособяват към цикъла на интензивност на тези, с които живеят. По същия метод се приспособяват към плячката си. Домашна котка настройва деня си, с цел да дава отговор на вашия график. Ако прекарвате по-голямата част от деня на работа и си лягате напряко, когато се върнете, не се изненадвайте, в случай че котката ви направи всичко, с цел да притегли вниманието ви.

 Котката скучае

Скуката нормално е главната причина за нощната хиперактивност при писаните. Котките, оставени сами през целия ден, е по-вероятно да прекарат това време в сън. През нощта скучаещите котки биха желали да играят, да се гушкат, да ви следват от стая в стая. Те се тревожат за какво не се движите. Като не са те виждали през целия ден, те с наслада ще се опитат да ви оказват помощ да разберете, че би трябвало да се движите малко. За предпочитане с тях. Натрупаната сила би трябвало да откри излаз. Ако не можете да отделите задоволително време на вашия домакински любим, помислете за втора котка. Не забравяйте обаче за вярното показване, тъй като единствено тези котки, които се харесват, ще се възползват от наличието на другия.

Котката е уплашена

Това е много истинска догадка, само че истината е, че домашните котки са извънредно податливи на стрес и под негово въздействие вършат какви ли не странни неща. Живеейки на закрито, те могат да бъдат изключително уплашени от неща, които даже не считаме за стресови, като шумни диалози, ремонт при съседите, звук от вода в радиаторите. Котките също могат да изпитат стрес от разлъка от членовете на фамилията през нощта или заради мрачевина. И в цялостна мрачевина котката не вижда нищо и може да се почувства изгубена.

Уверете се, че вашият домакински любим се усеща комфортно. Опитайте се да намерите източника на напрежението при котката – това е най-важното. Отървете се от него, в случай че е допустимо. Ако не, пробвайте да разсеете котката. Играйте повече с нея, забавлявайте я, помислете за другарски феромони, с цел да успокоите нервите на вашата котка.

Котката е болна

Ако имате по-възрастна котка, не се изненадвайте, в случай че от време на време е неспокойна. Особено през нощта. Защо? Причините за това са няколко. Отслабването на сетивата провокира безпокойствие у котката. Във вас тя вижда своята сигурност, тъй че когато спите, тя прави всичко допустимо да ви разсъни. Понякога по-възрастна котка, страдаща от болест, ще ви разсъни по всевъзможен вероятен метод, тъй като желае да й помогнете. Това е съпроводено от мощно мяукане. Нощната интензивност може да бъде резултат и от проблеми с ориентацията в пространството и обща заплеснатост. В този случай е най-добре да си уговорите среща с вашия ветеринарен доктор, с цел да можете изцяло да разберете какво се случва с старата ви котка и дали има нещо, което може да се направи, с цел да направи живота й по-комфортен.

 Котката е болна Снимка: LucasBouillon/ pixabay.com

Ако до момента котката, която постоянно е заспивала надълбоко вечер, внезапно стартира да изпитва проблеми със съня, повода може да е котешко заболяване. Ето за какво, в случай че котката ви ненадейно има проблеми със съня, потърсете съвет от ветеринарен доктор.

Котката е гладна

Някои котенца обичат да ядат толкоз доста, че няма да се поколебаят да разсънят своя човек, единствено с цел да изпълни купичките им. Преди всичко се запитайте дали вашият домакински любим в действителност е гладен, или просто му е скучно и демонстрира алчност. Може би вие сами сте обучили котката си да й давате храна незабавно щом се разсъни. Навиците се образуват при котките доста бързо. Котката свързва ставането от леглото с неотложно хранене. Така че тя може да седи над вас и да чака да се разсъните или просто да ви помогне да го извършите.

В тази обстановка би трябвало да отучите приятеля си от тази поредност. За да разбере, че вашето пробуждане няма нищо общо с появяването на храната. Това изисква известно самообладание, само че подсигурява спокоен сън в бъдеще.

Вече знаете за какво котката ви буди непрекъснато. Вижте още:

- Езикът на котките;

- Какво ви споделя котешката опашка;

- Какво издава позата на сън на котката.

Източник: miau.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР