Списание "Инститюшънъл инвестър" (месечното издание на "Юромъни инститюшънъл инвестър" -

...
Списание "Инститюшънъл инвестър" (месечното издание на "Юромъни инститюшънъл инвестър" -
Коментари Харесай

Лоша година за човечеството; щедра - за хеджинговия елит

Списание "Инститюшънъл инвестър " (месечното издание на "Юромъни инститюшънъл инвестър " - една от най-големите европейски компании за бизнес и финансова информация) разгласява на 22 февруари своето двадесето подред годишно нареждане на богатите. Това е една от най-зорко следените ранглисти на мениджърите на хеджингови фондове и на техните финансови резултати. Всяка година финансовите магнати чакат с неспокойствие оценките на списанието, с цел да научат кой е нараснал най-значително персоналното си положение.

През 2020-а най-успешните 25 мениджъри на хеджингови фондове са спечелили общо 32 милиарда щ. $ макар икономическите неволи и пазарните земетресения. Това е с 50% повече в сравнение с през 2019-а, като 15 от тях са изкарали по над 1 милиарда $ всеки спрямо осем през 2019-а. Рекордните им доходи евентуално ще нажежат дебата за размера на възнагражденията на шефовете на хеджинговите фондове и до каква степен обективни са те.

Като цяло ръководените от тях сдружения са постигнали 11.6% годишна възвръщаемост, по сметки на екипа за изследвания на "Инститюшънъл инвестър ". Това е най-хубавото им достижение за последното десетилетие, само че то въпреки всичко отстъпва на борсовия показател S&P 500, който е нараснал с 16% пазарната си оценка през същия интервал.

Класацията на списанието за 2020-а оглавява Изи Енгландер - създател и началник на "Милениъм мениджмънт ". Той е спечелил към 3.8 милиарда $, а водещият му фонд се е отплатил на вложителите с 26 %. Енгландер участва в 19 от общо 20-е "богаташки " ранглисти на "Инститюшънъл инвестър ".

На второ място е Джим Саймънс - създател на "Ренесанс текнолъджис ". Той е натрупал 2.6 милиарда $ през 2020-а. Неговият фонд "Медалион ", наличен само за чиновниците, е постигнал впечатляващите 76% рентабилност. Но пък останалите му фондове, в които влагат външни лица, безусловно са потънали през предходната година. Което няма съответно рационално пазарно пояснение за професора по финанси в Калифорнийския университет в Лос Анджелис - Брадфорд Корнъл.

Трети е Чейз Колмън - създател и сътрудник в "Тайгър глоубъл мениджмънт ", с облага в размер на 2.5 милиарда $. Инвеститорите в ръководените от групата му от фондове пък са възнаградени с 48% годишна възвръщаемост на вложенията си.

На четвърто място е Кенет Грифин - създател и началник на "Ситадел ". Той е "изработил " 1.8 милиарда $ през 2020-а, а годишната рентабилност на хеджинговия му фонд е 24 %. В края на предходната година Грифин (чрез обособения му бизнес за търговия на скъпи бумаги "Ситадел сикюритис ") се оказа един от основните артисти в сагата с акциите на дребния търговец на видеоигри GameStop, чиято бурна търговия провокира мощни пазарни земетресения и чуване в Комисията за финансови услуги на Камарата на представителите на щатския Конгрес на 18 февруари.

Петата позиция си поделят двама финансисти, всеки от които е спечелил по 1.7 милиарда $.

Единият е Стийв Коен - създател на хеджинговия фонд "Пойнт 72 асет мениджмънт ", който се е отплатил с 16% на вложителите си. Коен е мажоритарен притежател на тима по бейзбол от висшага лига "Ню Йорк Метс " и има една от най-ценните частни сбирки на художествени творби в света, струваща над 1 милиарда $.

Вторият е Дейвид Тепър - създател и шеф на "Апалуза мениджмънт ", донесъл 13% възвръщаемост на вложителите. Междувременно, "Апалуза " към този момент стартира трансформирането си във семеен офис (фирма за ръководство на персонални състояния), в която се чака да останат единствено 15 основни вложители откакто хеджинговият фонд върна капиталите на по-голямата част от клиентите си при започване на 2020-а.

Седми е Филип Лафонт - един от създателите на "Коатю мениджмънт ". Лафонт е изкарал 1.6 милиарда $, а най-хубавият му фонд е постигнал 65% годишна рентабилност. Именно този резултат вкара Лафонт в челната десетка на миналогодишната ранглиста на богатите като умножи съвсем деветократно извоюваните от него 190 млн. $ през 2019-а.

Осмото място разделят двама финансисти, всеки от които е "заработил " по 1.5 милиарда $ през 2020-а.

Единият е милиардерът от норвежки генезис Оле Андреас Халворсен - един от създателите на хеджинговия фонд "Викинг глоубъл инвестърс ", донесъл 27% приход на вложителите си.

Вторият е Скот Шлайфер - съосновател и сътрудник в "Тайгър глоубъл мениджмънт ", чийто водещ фонд е с 65% годишна възвръщаемост през 2020-а.

Челната десетка завършва с Бил Акман - създател и основен изпълнителен шеф на "Пършинг скуеър кепитъл мениджмънт ". Акман е спечелил 1.4 милиарда $ през предходната година, а фондът му е постигнал 70% рентабилност.
Източник: banker.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР