Списъкът вече е пратен, но няма как номерата на делата

...
Списъкът вече е пратен, но няма как номерата на делата
Коментари Харесай

Гешев и каскетурата му крият кои дела са пратили на Кьовеши

Списъкът към този момент е пратен, само че няма по какъв начин номерата на делата да бъдат огласени. ЗДОИ не е средство за даване на всякаква информация на жителите, а единствено на такава, от която могат да си сформират мнение за работата на институциите, стимулира. Номерата на делата могат да се дават единствено с разрешението на наблюдаващия ги прокурор. Това споделя заместничката на Гешев Красимира Филипова, написа " Сега ".

Макар и да не се желае достъп до материали по преписките, номерата им и наблюдаващите ги прокуратури са задоволителни, с цел да бъдат разпознати и по тази причина на процедура и номерата са данни от материалите по делата, счита Филипова. И добавя, че с изключение на всичко номерата на делата не са информация, от която жителите да си създадат заключения за работата на прокуратурата, защото тези данни " сами по себе си не показват същността на прокуратурата като част от правосъдната система ".

Наскоро Теодора Георгиева, която е българският представител в ЕППО в Люксембург изясни, че едвам на 31 май там е получена поисканата настояща информация от българската прокуратура. " В нея е посочено, че става въпрос за почти 200 досъдебни производства и почти 50 преписки за такива закононарушения ", сподели тя в изявление за " Капитал ". По думите ѝ ЕППО чака доста каузи от България.

" Отказът на българската прокуратура да даде информация за делата, които е изпратила в ЕППО, е чудноват ", разяснява юрист Александър Кашъмов от Програма Достъп до информация. Според него тезата, че това не е обвързвано с активността на прокуратурата е неразбираема, защото, " доколкото знаем, работата на прокуратурата е да образува досъдебни производства, да управлява следствието по тях и да подвига обвиняване, което да поддържа в съда ".

" Поначало всяка информация за следствието на закононарушения е социална, защото обществото има интерес да се организира ефикасна битка с престъпността. Прилича на главозамайване и възприятие за недостижимост да се твърди, че жителите нямат право да се интересуват от активността на прокуратурата и това какви каузи са преценени като попадащи в категорията, която би трябвало да се изпрати по подготвеност на ЕППО ", сподели Кашъмов.

Твърдението, че номерата на преписките, които са обществени, са еднообразно предпазени от следствената загадка дружно с материалите по досъдебните производства, е неоснователна и не намира поддръжка нито в закона, нито в хубавичко логичност, добави юристът. Според него прокуратурата ползва стеснително пояснение на понятието " социална информация ", което е опит да се понижи обсегът на дължимата бистрота.

" Държавните органи се избират и назначават, с цел да дават на жителите информация, не да мълчат, гласеше тълкуването на ЗДОИ от висшите съдии още от 2005 година Дали 17 години по-късно, когато сме и членове на Европейския съюз, това се помни и извършва, е различен въпрос ", счита още Кашъмов.

Източник: frognews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР