Списъкът със скандинавски автори, които заслужават вниманието на читателите, продължава

...
Списъкът със скандинавски автори, които заслужават вниманието на читателите, продължава
Коментари Харесай

Сериен убиец по пътя на отмъщението в Пътувам сама от Самюел Бьорк

Списъкът със скандинавски създатели, които заслужават вниманието на читателите, продължава да пораства, а Самюел Бьорк изцяло основателно би трябвало да стои на челните места в него. „ Пътувам сама “ е дебютът на норвежеца в престъпния род и носи в себе си всичко, което прави скандинавското крими удивително – историята е многопластова, задълбочено развита, мрачна и безусловно завладяваща.
Детектив Миа Крюгер е тръгнала по пътя към самоунищожението и се е изолирала от света. Но някогашният ѝ началник, Холгер Мунк, има други проекти. Той се нуждае от Миа – същински талант в разчитането на следи и местопрестъпления – с цел да разкрие отвличането и убийството на 6-годишно момиченце. Детето е открито да виси от дърво в норвежката провинция с раничка на гърба, необикновени кукленски облекла и етикет за багаж с надпис „ Пътувам сама “. На фотография от мястото на престъплението Миа вижда цифрата „ 1 “, издълбана в нокътя на момиченцето, и схваща, че това е едвам началото. Преди шест години новородено е било отвлечено от родилно поделение в региона и казусът е останал неразкрит. Възможно ли е убийството и отвличането да са свързани? Дали християнската фракция, криеща се в усамотението на околните гори, има пръст?
Скоро откриват и още жертви, още деца. Мунк и Крюгер си дават сметка, че си имат работа с находчив, безсърдечен палач, който задълбочено възнамерява всеки подробност и наподобява е все една крачка пред тях. Миа скоро схваща и какъв е претекстът му – той е движен от жадност за възмездие. А когато шестгодишната внучка на Холгер изчезва безследно, следователката осъзнава, че злокобната игра е персонална и ще ги води до избухлив и разтърсващ свършек.
Самюел Бьорк е псевдоним на норвежеца Фруде Сандер Йойен – романист, създател на пиеси, артист и текстописец. Йойен написал първата си театрална режисура едвам на 21 години и от този момент зад името му стоят два високо оценени от рецензията романа, шест студийни албума, пет пиеси и преводи на Шекспир. Неговият вцепеняващ кръвта крими-дебют „ Пътувам сама “ е номиниран за Наградата на норвежките книготърговци. Книгата се трансформира в международен бестселър с читатели допълнително от 30 страни и продължава да жъне триумфи.

Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР