Списъкът с всички елементи, съдържащи се в смартфоните, е толкова

...
Списъкът с всички елементи, съдържащи се в смартфоните, е толкова
Коментари Харесай

Анатомията на един смартфон – бърз урок по химия за ценните материали в устройствата

Списъкът с всички детайли, съдържащи се в смарт телефоните, е толкоз дълъг, че наподобява като урок по химия. Не е належащо обаче да знаем наизуст Менделеевата таблица, с цел да разпознаем скъпите и редки метали като злато, сребро, паладий, платина и литий, които участват въпреки и в дребни количества в актуалните мобилни телефони. Заради необятната си приложимост, цената на тези материали непрекъснато пораства. Ето за какво излязлата от приложимост техника може да няма огромна стойност за нас като консуматори, само че тя продължава да бъде „ скъпа " за софтуерния бранш.

Последните данни на разкриват, че икономическата стойност на съдържащите се метали в електронните боклуци, генерирани в международен мащаб през 2022 година, се прави оценка на 91 милиарда щатски $. Но действително вторичните първични материали, получени от ръководството на електронните боклуци, са на обща стойност 28 милиарда щатски $. Повечето загуби се дължат на изгаряне, депониране или погрешно отнасяне. Но въпреки всичко събраните вторични първични материали икономисват извличането на 900 млн. метрични тона руда.

С сходни образци и истории „ РЕЦИКЛАТОРЪТ на Yettel " адресира тематиката за електронните боклуци и придвижва потребителите по пътя, който изминават устройствата - от производството и веригата за дистрибуция до другите сюжети за края на живота им.



Интерактивната апаратура има за цел да разпространява вярното отнасяне на излязлата от приложимост техника и да насърчи преработването ѝ. В нея посетителите могат да прегледат композиции от разнообразни дребни електронни устройства, измежду които и „ дисекция " на действителен смарт телефон, в която са изложени обособените му съставни елементи. Ето кои са най-често употребяваните материали:

Дисплей

Екранът е по този начин нареченото „ лице " на всеки телефон - посредством него използваме другите приложения и изпълняваме всички задания. Макар че тъчскрийнът е тънък и тъничък, в него са вложени няколко пласта материали: горното покритие е направено от пластмаса, която защищава от надрасквания, а под него се намира и пласт стъкло. Тези два съставния елемент пък са покрити с проводим материал наименуван индий, който оказва помощ на екрана да записва даже и най-леките докосвания.

Корпус

Това е най-големият и здрав детайл в телефона, който защищава от всевъзможен вид пострадвания, изпускания или напън. В състава на корпуса са вложени издръжливи, само че леки метали - алуминий и никел, а някои производители на телефони прибавят в тази примес и злато или сребро, въпреки те да са в минимални количества. Любопитен факт е, че в един звук използвани iPhone можем да открием до.

Платка

Друг значим детайл, без който смарт телефонът не може да работи, е дънната платка. Тя свързва всички съставни елементи в устройството и по този начин се реализират процесите, които протичат през него. Този дребен детайл е извънредно комплициран за произвеждане, тъй като в него се влагат редица запаси като фибростъкло, епоксидна смола, калий и даже мед, който е проводник за електрическите импулси, захранени от батерията.

Процесор

Познат още като „ мозъка " на телефона, процесорът „ осмисля " и обработва всички заложени от нас команди. Този дребен чип дефинира мощността и бързината, с която устройството реагира, и е една от водещите характерности при избора ни в магазина. Голяма част от състава на процесора е направена от силикон, само че в него може да се намерят и материали като силиций, галий и фосфор.

Батерия

Никое устройство не може да работи без добре познатата батерия. За разлика от другите съставни елементи, тя не е комплицирана за произвеждане и най-често е направена от литий или кобалт. Тези материали са извънредно леки, само че и издръжливи. Известен факт е, че батериите направени от литий имат по-голяма дълготрайност на живот, тъй като разрешават повече на брой зареждания. Батериите обаче съдържат и арсен, олово или живак, които могат да бъдат рискови за нас и околната среда. Затова е значимо те да се съхраняват и преработват деликатно в профилирани заводи.

„ РЕЦИКЛАТОРЪТ на Yettel " демонстрира още любопитни обстоятелства за преработването и състава на устройствата. Всеки, който желае да поддържа идеята за по-чисто бъдеще, може да донесе остарялата си техника в инсталацията. До края на май тя ще бъде пред Sofia Ring Mall, а в идващите месеци ще обиколи разнообразни местоположения в столицата и страната.

Източник: cross.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР