Списъкът с ограничения за вноса на храни и продукти от

...
Списъкът с ограничения за вноса на храни и продукти от
Коментари Харесай

Брюксел ще задължи търговците в ЕС да проверяват храни от трети страни за приноса им за обезлесяването

Списъкът с ограничавания за вноса на храни и артикули от региони, изложени на риск от обезлесяване, да бъде уголемен, тъй че да включва още агенешко, овче, козе и пилешко месо, царевица и каучук, както и дървени въглища и печатни произведения. Това желаеха евродепутатите при скорошното гласоподаване на на Европейска комисия от предходната година, което включва ограничавания за импорт на храни от трети страни, включително говеждо месо и кафе. Търговците на такива продълти ще би трябвало да ревизират дали производството им не е обвързвано с нелегално обезлесяване.

Целта е да се защитят най-уязвимите гори в света - да вземем за пример Амазонка, където в последните години се следят всеобщи сечи за почистване на земя за аграрни цели и за пасища за потребностите на огромното говедосвъдството в страната. Но същото се случва в доста райони на Африка, Азия и така нататък

Оригиналното предложение на Брюксел включваше 6 продукта - говеждо месо, соя, палмово масло, кафе, какао и дървен материал, и някои техни производни, за които вносителите от трети страни би трябвало да потвърдят, че не са съдействали за нелегално обезлесяване или деградация на горите, със задна дата от 31 декември 2020 година Сега евродепутатите, с изключение на разширение на листата с артикули, желаеха също продуктите да не са създадени върху земя, обезлесена след 31 декември 2019 година - т.е. една година по-рано от периода, който предложи комисията.

Новият закон следва да бъде утвърден от водачите на страните членки, преди да влезе в действие през 2023 година Той на процедура не не разрешава самия импорт, само че, не са създадени върху обезлесени или деградирали земи някъде по света. Редом с екологичния резултат обаче мярката би довела и до спомагателни разноски за огромните супермаркети и търговците. Ако международната хранителна и инфлационна рецесия продължи и в идващите години, резултатът от новото законодателство ще се усети още и от европейските консуматори. В името на горите Голяма част от селскостопанското произвеждане върху обезлесени земи в ред страни е ориентирано за международния пазар. Около 10% от създаваната продукция се използва в Европейски Съюз. " Дърветата и горите са същински съдружници в битката с климата и рецесии на биоразнообразието. Дърветата пречистват нашия въздух, охлаждат нашите градове и поемат CO2. Ние също би трябвало да бъдем техни съдружници. Нашият правилник за обезлесяването дава отговор на апелите на жителите за минимизиране на европейския принос за обезлесяването и за поощряване на устойчивото ползване ", сподели Франс Тимерманс, зам.-председателят на Европейска комисия по Европейската зелена договорка при представянето на регламента.
Реклама
Европейският парламент обаче счита, че Европейски Съюз би трябвало да направи даже повече и гласоподава разширение на обсега на законодателството. Докладчикът (ЕНП, Люксембург) съобщи: " Ние се отнасяме съществено към битката с изменението на климата и загубата на биологично многообразие. Като отчитаме, че Европейски Съюз е виновен за към 10% от обезлесяването в международен мащаб, нямаме различен избор, с изключение на да увеличим напъните. Ако реализираме верния баланс сред упоритост, употреба и съгласуемост със Световната комерсиална организация (СТО), този нов инструмент има капацитета да проправи пътя към вериги за доставки без обезлесяване. " Нови отговорности за европейските търговци Въпреки че нито една страна или стока няма да бъде неразрешена при вноса, сдруженията, които пускат артикули на пазара на Европейски Съюз, ще бъдат задължени да упражняват надлежна инспекция, с цел да оценят рисковете в своята верига на доставки. Те могат да вземем за пример да употребяват принадлежности за сателитен мониторинг, одити на място, създаване на потенциал на доставчиците или изотопно проучване, с цел да ревизират от кое място идват продуктите. Органите на Европейски Съюз ще имат достъп до съответната информация, като да вземем за пример географски координати. Анонимизираните данни ще бъдат налични за необятната общност.

Въз основа на транспарантна оценка Комисията ще би трябвало да класифицира страните, или част от тях, в невисок, общоприет или висок риск в границите на шест месеца от влизането в действие на сегашния правилник. Продуктите от страни с невисок риск ще подлежат на по-малко отговорности.

Евродепутатите желаят също по този начин предприятията да ревизират дали стоките са създадени в сходство с наредбите за правата на индивида в интернационалното право и дали зачитат правата на коренното население. Европейският парламент желае още финансовите институции да бъдат обект на спомагателни условия, с цел да се подсигурява, че техните действия не способстват за обезлесяването. Какви са аргументите за обезлесяването Човешката активност е измежду

Земеделието е главен фактор за обезлесяването във всички райони на света с изключение на в Европа. Около са превърнати в селскостопански земи - главно за производството на палмово масло и соя, демонстрират данните на Организацията на Организация на обединените нации за прехраната и земеделието (ФАО). Изсичането на гори за пасища предизвиква още 40% от загубите на горски площи в международен мащаб. Тези фактори са много по-ограничени в Европа, като към 15% от обезлесяването се дължи на превръщането на гори в селскостопански земи, а други 20% - в пасища.
Реклама
Развитието на градовете и на инфраструктурата, в това число градежът и разширението на пътища, са третата най-голяма причина за обезлесяване в международен мащаб (6% от загубите на горски площи са породени от това).
В Европа пък това е главната причина за изгубването на гори.
Не на последно място, противозаконната сеч също нанася трайни вреди на горските масиви по света.
Източник: capital.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР